Prima pagină » Titlurile zilei » Incredibil! Revoltă în cel mai cunoscut loc de comerț din Iași. O decizie le-a dat toate planurile peste cap. Micii afaceriști ieșeni acuză că au fost avantajate marile companii
Incredibil! Revoltă în cel mai cunoscut loc de comerț din Iași. O decizie le-a dat toate planurile peste cap. Micii afaceriști ieșeni acuză că au fost avantajate marile companii

Incredibil! Revoltă în cel mai cunoscut loc de comerț din Iași. O decizie le-a dat toate planurile peste cap. Micii afaceriști ieșeni acuză că au fost avantajate marile companii

06 apr. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Restricțiile impuse de autoritățile ieșene au afectat din plin și comercianții care își desfășoară activitatea în centrele de la marginea municipiului. Cei care au tarabe în spații deschise au ajuns să dea marfa doar pe comenzi telefonice și online, comerțul la fața locului fiind interzis. Măsura a stârnit nemulțumirea comercianților din Bazar și Târgul de cherestea, nevoiți să stea cu marfa nevândută, în timp ce marile magazine de profil pot continua să vândă liniștite în spații închise

Situație mai puțin obișnuită în municipiul Iași. Printre măsurile de restricții pe perioada pandemiei de COVID-19 impuse de autoritățile locale se numără și limitarea accesului în Bazar și la Târgul de cherestea. Ecopiața SA, direcție subordonată municipalității, a decis să permită accesul în cele două locuri doar pentru livrările de materiale la domiciliu pe bază de comandă telefonică sau online. Programul de livrare este permis de luni până vineri, în intervalul orar 8:00 – 14:00. În rest, accesul este interzis pe perioada restricțiilor impuse de pandemie.

Practic, comercianții au fost obligați să rămână cu marfa în tarabe, fără ca potențialii clienți să mai poată veni la ei să cumpere direct. Iar asta în condițiile în care marile magazine de profil au rămas deschise, iar ieșenii pot merge liniștiți la cumpărături.
Cât de normal este acest lucru? Asta mai ales în condițiile în care cei care au tarabe în Bazar se află în aer liber, iar riscul de contaminare cu virusul COVID-19 este mai scăzut față de marile centre de profil, în spații închise.
Decizia de restricție a comerțului în cele două zone din oraș a fost luată la finalul săptămânii trecute, conducerea societății Ecopiața SA fiind responsabilă de acest lucru.

Comercianții cer explicații

Decizia i-a nemulțumit însă pe oamenii care au afaceri în cele două locuri. De altfel, oamenii arată cu degetul spre conducerea Ecopiața SA, cea care a luat decizia respectivă. Direcția este condusă de controversatul Cristinel Stărică, cel care zilele trecute a fost aproape să-și facă un salariu lunar brut de 37.000 de lei.
Comercianții ieșeni susțin că nu este normal ca Stărică să le trimită clienții către marile magazine și lor să nu le permită nici măcar să stea câteva ore în bazar pentru a-și vinde marfa.

„Noi înțelegem foarte bine că este o perioadă dificilă pentru toată lumea. Numai că nu poți închide pur și simplu Bazarul în condițiile în care magazinele de tip Dedeman sau Leroy Merlin sunt deschise și este aglomerație tot timpul acolo. Vrem să ne lase să putem deschide tonetele, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție, atât pentru noi, cât și pentru clienți măcar 3-4 ore pe zi. Poate fi un program exact ca în piețe, cu aceleași măsuri de prevenire, în sensul că au voie să intre un număr limitat de clienți. Nu este normal ca domnul Stărică să ne trimită toți clienții la Dedeman”, a spus un comerciant din Bazar.

Oamenii și-au luat toate măsurile în perioada pandemiei

Deși oamenii s-au adaptat vremurilor și au luat măsuri de prevenție, direcția Primăriei a făcut exact de dos. De altfel, în piețele din oraș, de asemenea în spații deschise, s-au luat măsurile necesare. S-a limitat accesul în piețe la un anumit număr de persoane, piețarii poartă măști și mănuși și au dezinfectantul lângă ei. Acest lucru putea să fie și la Bazar și Târgul de cherestea. Numai că decizia Ecopiața SA a fost alta.
Cei care vor să-și procure materiale din bazar pot să facă comenzi la telefon sau online. Însă este destul de greu de crezut că cineva poate să facă o comandă online sau telefonic în astfel de condiții. Mărfurile din Bazar nu sunt la fel cu cele din piețele agroalimentare, iar comercianții au nevoie să-și poată vinde marfa în condiții clare.

Ce spune conducerea Primăriei?

Conducerea municipalității ieșene a explicat de ce a fost luată o asemenea măsură. Fiind un spațiu public, astfel de măsuri au fost luate tocmai pentru protejarea populației.

„Am luat decizia ca activitatea Târgului de cherestea să funcționeze pe bază de comandă. La Bazar se desfășoară fără public. Oamenii pot să ia o comandă telefonic, fără ca lumea să mai intre în incintă. Nu mai intră oamenii, am luat măsuri de protecție în această perioadă”, a precizat edilul Mihai Chirica.

Și viceprimarul Radu Botez a arătat că situația este una specială.

„Această situație a fost discutată la ultima ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență. Cei de la Ecopiața SA au propus un set de măsuri și au arătat că cei care au nevoie de materiale pot apela la comercianți și în alte metode”, a arătat viceprimarul Radu Botez.

Păreri împărțite între aleșii locali

Unii aleși locali au arătat că se puteau lua măsuri pentru a-i sprijini pe comercianții de acolo.

„Diferența între hypermarketuri și bazar este că au un singur agent economic versus zeci de agenți economici, pe care este mai dificil să-i organizezi. Și la Târgul de cherestea și la Bazar se pot lua măsuri. Mai puțin la Târgul de mașini, care poate fi închis, pentru că acolo se pot face comenzi online. Eu aș fi căutat cumva să limitez numărul de persoane care au acces în bazar sau la târg. Și la marile magazine se permite accesul în limita a 99 de persoane odată. La fel și aici, se putea lua o măsură cu ajutorul Poliției Locale pentru monitorizarea intrărilor.

La Târgul de cherestea nu e un flux exagerat de mare, lumea se putea răsfira să-și caute cele necesare. Se putea organiza fluxul de intrare-ieșire cu un număr limitat de persoane. Soluția optimă ar fi fost să limiteze numărul de clienți simultan, prin intrarea unor fluxuri separate de intrare și ieșire”, a menționat Eduard Boz, liderul grupului de aleși locali PNL.

Deciziile CLSU nu pot fi puse la îndoială

Un alt ales local a menționat că ceea ce a decis CLSU nu poate fi pus în discuție.

„Orice lucru care face ca această pandemie să fie limitată și orice măsură care se ia pe perioadă scurtă pentru a putea avea ulterior un trai normal este binevenită. În domeniul lui de activitate fiecare știe foarte bine ce are de făcut. Acest Comitet Local pentru Situații de Urgență este format din profesioniști. Ei știu foarte bine care sunt măsurile pe care trebuie să le ia și dacă sunt oameni care nu sunt de acord trebuie să se supună totuși, pentru că ne aflăm într-o situație de urgență”, a precizat Gabriel Surdu, liderul grupului de aleși locali PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 noiembrie 2024
21 noiembrie 2024