Prima pagină » Local » Incredibil. Pagubă colosală la o mare firmă din Iași. Vinovatul s-a distrat cu banii și nu mai are ce să dea înapoi
Incredibil. Pagubă colosală la o mare firmă din Iași. Vinovatul s-a distrat cu banii și nu mai are ce să dea înapoi

Incredibil. Pagubă colosală la o mare firmă din Iași. Vinovatul s-a distrat cu banii și nu mai are ce să dea înapoi

03 dec. 2019, 04:00,
Vlad Rotaru// Ciprian Nedelcu în Local

Decizie radicală luată în cazul celui care a scos un sac de bani din conturile unei mari societăți din Iași. Firma subordonată municipalității a avut câștig de cauză în procesul intentat pentru recuperarea prejudiciului. Suma respectivă a fost virată din greșeală în contul unui român. Banii ar fi trebuit să ajungă în contul unui furnizor de combustibil, paguba fiind de aproximativ 130.000 de lei. Servicii Publice a obținut executarea silită a tânărului. Culmea, acum este foarte greu ca banii să mai fie recuperați

Deznodământ într-o speță în care a fost implicată una dintre direcțiile subordonate municipalității ieșene. Firma Servicii Publice SA Iași, a doua societate din Iași care a virat peste 100.000 de lei, din greșeală, în contul unei persoane fizice, în locul furnizorului de combustibil, a obținut executarea silită a românului îmbogățit peste noapte.
Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Costești au admis cererea formulată în acest caz.

„Instanța admite cererea formulată de petenta Societatea Civilă Profesională de Executori Judecătorești Petroaica și asociații, la solicitarea creditoarei Servicii Publice Iași, împotriva debitorului Bădescu Ionuț Alexandru. Încuviințează executarea silită, prin toate formele prevăzute de lege, împotriva debitorului Bădescu Ionuț Alexandru, pentru recuperarea sumei totale de 130.871,26 lei, reprezentând plată nedatorată și cheltuieli de judecată. Autorizează creditoarea să treacă la executarea silită a obligației cuprinse în titlul executoriu. Fără cale de atac”, au precizat judecătorii argeșeni.

În urmă cu câteva luni, Tribunalul Iași a admis în parte acțiunea formulată de Servicii Publice. Instanța ieșeană l-a obligat pe Bădescu să-i achite reclamantei despăgubiri cu titlu de plată nedatorată.

Păcăliți de un e-mail

SC Servicii Publice SA Iași a dat în judecată două bănci după ce a făcut în mod greșit plata unei facturi către un furnizor de combustibil. Astfel, peste 100.000 de lei au ajuns în contul unei persoane din județul Argeș, Ionuț Alexandru Bădescu, care a scos banii, iar reprezentanții firmei au rămas cu paguba. Anterior, firma Salubris SA Iași a pățit același lucru.
Astfel, SC Servicii Publice SA Iași a chemat în judecată două instituții bancare și le-a cerut magistraților din cadrul Judecătoriei Iași să oblige băncile, în solidar, la restituirea sumei de 125.450,25 lei, cu titlu de daune. Cei de la Servicii Publice au menționat în instanță că au un contract cu un furnizor de combustibil.

„Pentru luna septembrie a anului 2016, furnizorul a emis o factură fiscală pe 30 septembrie 2016, în valoare totală de 125.450,25 lei, cu termen de scadență în 30 de zile de la emitere. Pe 7 octombrie 2016, pe numărul nostru de fax am primit o înștiințare scrisă din partea furnizorului, conform căreia, începând cu data de 3 octombrie 2016, plata facturilor emise în temeiul contractelor în derulare se va face în noul cont, indicat în respectiva adresă. Pe 10 octombrie 2016, am achitat factura ce fusese emisă pe 30 septembrie în contul indicat prin adresa primită”, au arătat reprezentanții SC Servicii Publice SA în fața instanței.

Potrivit acestora, pe 20 octombrie 2016, compania ar fi primit o notificare electronică din partea furnizorului de combustibil, în care se arăta că trebuie să asigure plata pentru a evita neacceptarea cardurilor în stațiile de distribuție. Cei de la Servicii Publice au spus că efectuaseră plata, dar furnizorul de combustibil a replicat că nu primise vreun ban.

Băncile au refuzat

Compania ieșeană li s-a adresat celor două bănci, solicitându-le returnarea sumei de 125.451,25 lei. Mai apoi, firma ieșeană s-a adresat instanței, în speranța că își va recupera banii. Totuși, reprezentanții celor două bănci au solicitat instanței respingerea cererii, susținând că au efectuat transferul pe baza indicațiilor date de către SC Servicii Publice SA Iași. Ei au adăugat că există o suspiciune de fraudă și că recuperarea sumei este de competența organelor de urmărire penală.Totodată, ei au afirmat că nu au obligația de a verifica în fapt corespondența între numele beneficiarului și contul indicat de plătitor.

Nu au ce executa

Reprezentanții SC Servicii Publice SA Iași au arătat că beneficiarul contului în care a fost efectuată plata ar fi un bărbat din județul Argeș, Ionuț Alexandru Bădescu, iar suma de 125.477,25 lei, virată în contul respectiv, a fost utilizată de acesta integral prin mai multe transferuri făcute pe 12 octombrie 2016. „Am demarat procedurile de executare silită în acest caz. Din păcate, nu prea avem ce executa… Pe latura penală, dosarul a ajuns la DIICOT”, a precizat ieri Laurențiu Ivan, directorul Servicii Publice SA Iași.
Amintim că magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au respins cererea la prima instanță. Servicii Publice SA a contestat decizia, procesul ajungând pe rolul Tribunalului Iași. De asemenea, reprezentanții firmei din subordinea municipalității ieșene au formulat o plângere penală la Poliție pe numele beneficiarului contului respectiv.

„Într-adevăr, a fost formulată o plângere penală, iar aceasta a ajuns la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) București”, au menționat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Iași.

Pe de altă parte, o altă firmă din Iași, Salubris SA, a îmbogățit un român din greșeală. În mod similar, reprezentanții firmei au virat peste 100.000 de lei în contul unei persoane fizice, în locul furnizorului de combustibil. Și în acest caz a fost sesizată instanța. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au respins cererea SC Salubris SA, iar firma a formulat apel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025