Incredibilă decizia magistraților ploieșteni. Judecătorii au hotărât ca fostul procuror Mircea Negulescu să iasă din arestul preventiv și să rămână sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Fostul procuror, Mircea Negulescu, scapă de arestul preventiv
Mircea Negulescu, fost procuror al Direcției Naționale Anticorupție Ploieşti, scapă de arestul preventiv. Judecătorii de la Instanţa Supremă au hotărât să înlocuiască măsura arestului preventiv cu cea a controlului judiciar pentru cel denumit „Portocală”.
Magistrații au analizat contestaţia formulată de către Mircea Negulescu prin care se solicita eliberarea din arestul preventiv în care se afla. Măsura a fost înlocuită cu controlul judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Totodată, fostul procuror are interdicţia de a vorbi cu foşti colegi de-ai săi, dar şi cu martorii din dosarele pe care le instrumenta.
De ce este acuzat procurorul „Portocală”?
Mircea Negulescu este acuzat că a „fabricat” dosarul în care era vizat Victor Ponta. De asemenea, un alt nume care figura în acest dosar era și fostul premier britanic Tony Blair.
„La data de 16 iunie 2020, procurorii din cadrul Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea în judecată a unui fost procuror (eliberat din funcţie în cursul anului 2019 ca urmare a aplicării sancţiunii disciplinare a excluderii din magistratură) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: cercetare abuzivă, prev. de art. 280 alin. 1 şi 2 din Codul penal; influenţarea declaraţiilor martorilor, prev. de art. 272 alin. 1 din Codul penal (patru infracţiuni); participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare sub modalitatea instigării în formă continuată, prev. de art. 52 alin. 3 din Codul penal în referire la art. 268 alin. 2 din Codul penal rap. la art. 47 din Codul penal şi art. 35 alin. 1 din Codul penal”, se arată în comunicatul transmis de Parchetul General.
„Portocală”, dat afară din magistratură în 2018
Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis în 2018 excluderea din magistratură a procurorului DNA Mircea Negulescu. Decizia este executorie, dar nu și definitivă, putând fi atacată de acesta. Față de anchetator, care a instrumentat dosarele lui Vasile Blaga, Sebastian Ghiță și Victor Ponta, Inspecţia Judiciară a deschis trei dosare disciplinare.
Decizia Secției pentru procurori a CSM vizează cinci din cele șapte acuzații de abateri disciplinare aduse de Inspecția Judiciară procurorului Mircea Negulescu.
La începutul anului 2017, Negulescu și-a demisia din cadrul DNA Ploiești și a revenit la Parchetul Câmpina. Ulterior, ca urmare a deschiderii dosarelor disciplinare, el a fost suspendat.
În 16 februarie 2017, Secţia pentru procurori a CSM a dispus sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul procurorului Mircea Negulescu privind abateri disciplinare şi încălcări ale Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor, iar în aceeaşi zi, CSM a admis solicitarea procurorului Mircea Negulescu de încetare a activităţii la DNA Ploieşti şi continuare a activităţii la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina. În 28 februarie, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM a decis să îl suspende din funcţie pe Mircea Negulescu.
Inspecţia Judiciară a stabilit că procurorul Mircea Negulescu a discutat cu soţia unei persoane cercetate penal, a dezvăluit date din dosare, a făcut aprecieri defăimătoare în cazul unor procurori, a avut un limbaj care poate contraria şi indigna şi a dat indicaţii privind formularea unei plângeri penale de către un inculpat împotriva procurorului de caz. IJ a mai stabilit că acesta a cerut unui magistrat informaţii despre interceptări dintr-un dosar.