Prima pagină » Titlurile zilei » Incredibil! Medicii sunt șocați când văd astfel de cazuri! Dacă ești însărcinată, poți trece prin asta. O femeie s-a îngrășat 80 de kilograme în timpul sarcinii!
Incredibil! Medicii sunt șocați când văd astfel de cazuri! Dacă ești însărcinată, poți trece prin asta. O femeie s-a îngrășat 80 de kilograme în timpul sarcinii!

Incredibil! Medicii sunt șocați când văd astfel de cazuri! Dacă ești însărcinată, poți trece prin asta. O femeie s-a îngrășat 80 de kilograme în timpul sarcinii!

20 feb. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Titlurile zilei

Un obicei pe care toate femeile îl au pe timpul sarcinii a transformat o femeie suplă într-o obeză. Când s-a urcat pe cântar după naștere, a simțit că-i alunecă pământul de sub picioare. Se îngrășase 80 de kilograme. A alergat la medic și a aflat verdictul: obezitate, diabet și boli cardiovasculare

O ieșeancă a ajuns la disperare. Dintr-o femeie suplă s-a transformat într-o femeie supraponderală. Pe perioada sarcinii a mâncat cât a putut de mult, crezând că astfel va naște un copil sănătos. Așa a ajuns să sufere de diabet și boli cardiovasculare. Speriată că se transformă de la o zi la alta, tânăra mamă a cerut ajutorul medicilor. Când a ajuns la spital, aceasta a povestit medicilor că pe perioada sarcinii a simțit că dacă nu își satisfăcea poftele, îi va face rău copilului. Astfel, pe perioada sarcinii a acumulat mai bine de 80 de kilograme. După naștere a încercat să scape de zecile de kilograme, dar nu a slăbit nici măcar un gram.

Abuz de alimente. A mâncat pentru doi

Ieșeanca în vârstă de 37 de ani a ajuns la spital spunându-le medicilor că are senzația de foame și sete în exces. Totodată, că adoarme în orice moment al zilei, fără să conștientizeze, că este obosită și vederea îi este neclară.

„Pacienta a ajuns la spital acuzând simptomele specifice diabetului zaharat. În urma testelor de specialitate s-a constatat că suferea de această boală, dar și boli cardiovasculare. Pe perioada sarcinii acumulase zeci de kilograme pe care nu a reușit să le dea jos. Multe ieșence se îngrașă peste măsură în timpul sarcinii deoarece cred în preconcepția că trebuie să mănânce pentru doi. Mai mult decât atât, pe perioada sarcinii, papilele gustative și olfactive se dezvoltă, fapt pentru care au senzația că trebuie să mănânce mai mult. Acestea fac abuz de dulciuri, prăjituri cu cremă, ciocolată, alimente de tip fast-food și alimente tartinabile. Aceste obiceiuri alimentare determină creșterea masivă în greutate”, spune dr. Gina Botnariu, șefa Clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” Iași.

Nu e singurul caz!

O femeie care cântărea 160 kg s-a prezentat la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași și le-a spus medicilor că dorește să rămână însărcinată, dar medicii au sfătuit-o să se adreseze unui serviciu chirurgical pentru micșorarea stomacului. După o astfel de intervenție, kilogramele dispar într-o perioadă scurtă. Femeia a slăbit zeci de kilograme, dar le-a pus imediat înapoi.

„Pacienta a reușit să slăbească, după o intervenție de chirurgie bariatrică, de la 160 de kilograme la 90. Recomandăm femeilor să apeleze la această intervenție, dacă indicele de masă corporală este peste 40. În timpul sarcinii a pus, din păcate, toate kilogramele la loc. A născut prin cezariană un copil obez de șase kilograme. Intervenția chirurgicală a durat mai bine de o oră și jumătate, iar medicii au depus eforturi uriașe pentru a ține mama și fătul în viață. În cazul mamei obeze există și pentru noi, ca medici, foarte multe riscuri. Pacienta poate muri chiar pe masa de operație”, spune dr. Bogdan Doroftei, director medical la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Copilul se poate naște fără creier

Medicii specialiști ieșeni susțin faptul că un copil care se naște dintr-o mamă obeză are șanse de 30 la sută să devină și el supraponderal. Dacă însă ambii părinți suferă de obezitate, într-un procent de 50 la sută, copilul le va călca pe urme. Atât perioada sarcinii, cât și nașterea naturală, dar și cea prin cezariană implică extrem de multe riscuri.

„Pacientei obeze îi crește predispoziția pentru anomalii congenitale, anomalii ale centrului nervos central, iar copilul se poate naște fără creier. Totodată, rata complicațiilor postoperatorii este foarte mare în cazul nașterii prin cezariană. Pacienta poate prezenta o complicație la plagă, numită serom. Asta înseamnă că poate să-i curgă lichid din infecție până la o lună după naștere. În cazul nașterii pe cale naturală, din cauză că nou-născutul este prea mare și nu poate ieși, de multe ori este necasară ruperea claviculei. Cinci la sută dintre femeile care se prezintă la noi la maternitate sunt obeze sau supraponderale”, adaugă medicul ieșean.

Consultați medicul nutriționist!

Pentru ieșencele care intenționează să aibă un copil sau sunt deja însărcinate și sunt supraponderale sau obeze, medicii au o serie de recomandări. Pentru a evita acumularea mai multor kilograme sau pentru a evita posibilele complicații, acestea sunt sfătuite să consulte un medic nutriționist.

„Recomandăm pacientelor supraponderale sau obeze să consulte un medic nutriționist. Acestea trebuie să urmeze o dietă personalizată, să mărească timpul alocat exercițiilor fizice zilnice, să își propună un obiectiv realizabil. Totodată, le recomandăm ca pe timpul sarcinii să meargă la toate controalele medicale prevăzute. În primul trimestru de sarcină, dacă femeia acumulează mai mult de 10-15 kilograme, este o problemă. Medicul curant va trebui să o trimită imediat la un specialist în nutriție”, încheie dr. Bogdan Doroftei.

Cântărea 350 de kilograme

Medicii susțin faptul că obezitatea, dincolo de a fi o problemă care afectează aspectul, este considerată ca fiind o boală metabolică. Totodată, se asociază cu multe alte afecțiuni. De-a lungul timpului, Iașul a avut obezi care, din cauza unor boli asociate, au pierdut lupta cu viața. Din păcate, aceștia au refuzat să consulte un medic nutriționist.

„Am avut pacienți care au decedat din cauza obezității. Un pacient care cântărea 350 de kilograme, diagnosticat ulterior cu diabet, a murit la vârsta de 40 de ani. Este cumplit că oamenii nu conștientizează importanța echilibrului alimentar. Cel mai nefavorabil tip de obezitate este cel în care circumferința abdominală este mai mare decât cea a șoldurilor și se asociază cu diabet, hiperglicemie, dislipidemie, creșterea trigliceridelor și a colesterolului, dar și cu boli cardiovasculare, cardiopatia ischemică, infarctul miocardic și atacul vascular cerebral”, a declarat medicul diabetolog Gina Botnariu.

A murit în somn

La Iași, din cauza obezității, un bărbat în vârstă de 44 de ani a decedat în somn. Și-a anunțat soția că îl doare în piept și că obosește foarte repede. I-a spus că vrea să doarmă câteva zeci de minute, dar nu s-a mai trezit.

„Pacientul avea obezitate abdominală, cu hipertensiune arterială de graniță. Acesta a dezvoltat un infarct miocardic întins care, din nefericire, s-a soldat cu decesul pacientului. Acesta a decedat în somn. În general, pacienții obezi nu se prezintă la nutriționist și ignoră kilogramele în plus. Doar medicul le-ar putea prescrie un tip de dietă specifică în funcție de aderența pacientului, patologia asociată și obiectivele terapeutice. Principiile generale constau în limitarea consumului alimentar în afara meselor principale, mese mici și fracționate și evitarea alimentelor cu densitate calorică mare”, încheie dr. Gina Botnariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`