@ O tanara din Iasi a riscat toate economiile pentru a-si indeplini un vis din copilarie @ A investit o suma uriasa intr-o afacere care parea sortita esecului inca de la inceput @ Ieseanca nu s-a lasat descurajata si acum se mandreste cu o afacere de familie de succes @ "Totul am facut din banii nostri si am reusit sa ne dezvoltam treptat", spune tanara din Iasi
La cativa kilometri de Iasi, in satul Sorogari, comuna Aroneanu, exista o ferma de capre pusa pe picioare de o tanara originara din localitatea respectiva. Irina Ciochina, in varsta de 34 de ani, a renuntat la un post bine platit in Olanda pentru a se face fermier la Iasi. Dupa o perioada in care a muncit in strainatate, a decis, impreuna cu sotul sau, sa se intoarca in tara si sa deschida o ferma de capre.
"Cat am stat in Olanda am vazut ca acolo se consuma foarte mult produsele din lapte de capra, insa la noi abia se stia de ele. Nu ne-am gandit mult, mai ales ca aveam sprijinul sotului si al tatalui meu, si am decis sa revenim in tara, sa incepem treaba la ferma cu capre. Eu am crescut la tara si mereu am fost atrasa de mediul rural, chiar daca la baza sunt IT-ist si contabil. In Olanda eram consultant financiar, eram bine platita, insa dorul de locurile copilariei a fost mai puternic si m-am intors in tara. Am inceput cu 10 caprite, iar acum avem 120", spune Irina Ciochina.
Afacere de 100.000 de euro
Tanara a riscat toate economiile acumulate alaturi de sot dupa multi ani de munca si a investit in afacerea cu caprite. Inceputul a fost greu, mai ales ca toti cei din jur ii sfatuiau sa renunte la idee, insa ieseanca nu s-a lasat. In 2012 a infiintat ferma "Caprele Irinucai". De atunci, produsele sale naturale ajung pe mesele iesenilor si nu numai. "Am cumparat terenul, capritele, am cautat angajati si ne-am axat pe animalele de care aveam nevoie in ferma. Am cumparat capre din rase romanesti, dar si din Franta, din rasa Alpina frantuzeasca. Nu a fost usor, ca in orice afacere, dar noi am reusit sa investim in tot ceea ce avem numai banii nostri si ne-am bucurat ca ne-am dezvoltat treptat. Acum avem si un magazin unde ne putem vinde produsele. Toate produsele noastre sunt naturale, au termen de valabilitate scazut si de aceea clientii le primesc proaspete", sustine ieseanca.
La inceputul afacerii aceasta a fost nevoita sa se ocupe si de partea contabila, dar si de cea a cautarii si gasirii clientilor. Daca la inceput mergea din poarta in poarta si vindea produsele sau stabilea cu clientii un loc de intalnire, acum situatia sta altfel. "Cred ca aceasta a fost una din perioadele grele, pentru ca trebuia sa duc marfa catre consumator proaspata, sa il caut si sa-i ofer toate informatiile necesare. In aceasta afacere trebuie sa fii serios pentru a avea succes", spune Irina Ciochina.
In primul an ferma avea un efectiv de 60 de animale, cumparate la pretul de 300-400 de lei/bucata. Caprele din rase superioare au costat mai mult, fiind vorba de 400-500 de euro pentru un singur exemplar. Suma investita pana acum este de 100.000 de euro, bani proveniti din economiile sotilor Ciochina, inclusiv banii de la nunta, dar si banii primiti de la tatal Irinei, care lucreaza cot la cot cu fiica sa si angajatii din ferma. "Tata ma ajuta in ferma. Eu ma ocup mai mult de contabilitatea firmei, de distributia produselor", sustine ieseanca.
Produse naturale, proaspete
Caprele din ferma pasc pe pamantul cumparat de familia Ciochina, sunt hranite sanatos si de aceea si produsele obtinute din laptele de capra sunt bio. Cei care au cumparat produsele din ferma "Caprele Irinucai" au devenit clienti fideli, mai ales cand au aflat cum sunt obtinute.
In ferma se produce lapte proaspat, care se vinde nepasteurizat, neomogenizat, nedegresat, nestandardizat, cu 6 lei litrul, iar un kilogram de cas proaspat costa 22 de lei. Produsele proaspete si gustoase au atras prima data vecinii, care sunt acum clienti vechi, dar si noi consumatori care sunt prima data reticenti, iar dupa ce gusta din produse revin cu noi comenzi.