Prima pagină » Actualitate » INCREDIBIL! Cluburile de fite au transformat lacul Ciric intr-un focar de infectie
INCREDIBIL! Cluburile de fite au transformat lacul Ciric intr-un focar de infectie

INCREDIBIL! Cluburile de fite au transformat lacul Ciric intr-un focar de infectie

25 iun. 2013, 20:02,
Silviu Bordeianu, în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:373355;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Municipalitatea, Politia si autoritatile de mediu pregatesc un control al persoanelor fizice si juridice care au proprietati pe malul lacului Ciric 1 @ Deversarile de ape menajere par sa fi continuat in lacul Ciric 1, din care este alimentat lacul Ciric 2, in jurul caruia s-a construit Baza de Agrement Ciric, finantata cu fonduri europene

O plangere facuta de un iesean a pus autoritatile pe jar. Lacul Ciric 2, abia decolmatat dupa ce a fost folosit ani de zile pe post de fosa septica de catre cluburile si vilele de la marginea padurii, ar putea deveni din nou un focar de infectie. „Clubul Office, Piscina Sunrise si Clubul si Piscina Skin deverseaza toate dejectiile umane si apele uzate in lacul Ciric. Cu toate ca ei sustin ca detin fose septice, acestea sunt extrem de mici si insuficiente pentru numarul mare de oameni care le frecventeaza zilnic. In ultimii ani, nu a fost efectuata nicio vidanjare a acestor fose, fapt care se poate verifica usor in evidentele societatii ApaVital, acreditata sa efectueze astfel de servicii. S-au investit milioane de euro din bani europeni pentru amenajarea, modernizarea si curatarea lacurilor! Cum este posibil ca aceste locatii sa functioneze fara a respecta niciun fel de norma ecologica sau a bunului simt? De aceea este interzis scaldatul? De aceea afirmati ca exista riscul de imbolnavire? Aceste lacuri de agrement apartin tuturor cetatenilor orasului Iasi, ar fi trebuit ca in urma curatarii lor sa se poata face baie in ele, nu sa fie folosite ca loc de deversare”, sustine Sebastian Grigoras, cel care a inaintat o scrisoare deschisa municipalitatii, Garzii de Mediu si Agentiei pentru Mediu.

Prima etapa a lucrarilor de la Ciric, poate si cea mai importanta, a fost decolmatarea lacului Ciric 2, acesta fiind curatat de dejectiile deversate pe ascuns timp de ani de zile. Ba mai mult, viceprimarul Mihai Chirica sustine ca toate canalizarile care se deversau in lac au fost betonate si sigilate. Totusi, lacul Ciric 1, din care se alimenteaza Ciric 2, nu a beneficiat de acelasi tratament. In aceste conditii, municipalitatea pregateste un control la sange al celor care au proprietati in jurul Ciricului, impreuna cu Garda de Mediu si Politia. „Vom cere verificarea cat se poate de clara a situatiilor fiecaruia: ce statut are fiecare teren, cum este el detinut, cata apa a consumat fiecare si cata a fost deversata si unde. Putem face verificarea cea mai simpla, cu galeata cu var. Versi o galeata de var in scurgerea lor si se vede daca ajunge sau nu in fosa. Nu vom sta indiferenti. Vineri, impreuna cu cei de la Politia Locala, am trasat deja un plan de masuri pentru verificari pe malul laculuI Ciric 1, atat pe retelele de utilitati, cat si pe linie de apartenenta juridica a terenurilor. Controlul va dura mai mult de o saptamana”, a precizat viceprimarul Mihai Chirica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *