Inconştiența unei mame din Alba. Copil de 10 ani lăsat să aibă grijă şi să-şi hrănească cei 4 fraţi mai mici

Inconştiența unei mame din Alba. Copil de 10 ani lăsat să aibă grijă şi să-şi hrănească cei 4 fraţi mai mici

20 iul. 2022, 09:57,
BZI.ro, în National

La Alba, un copil în vârstă de doar 10 ani, a fost lăsat singur de mamă și a reuşit să îşi hrănească cei 4 fraţi mai mici timp de cinci zile. Chinul prin care au trebuit să treacă cei 5 fraţi a fost descoperit după ce o vecină a sunat la 112.

Femeia fusese plecată într-un sat vecin, alături de iubit.

O mamă din Alba şi-a lăsat copiii singuri timp de mai multe zile

Întâmplarea a avut loc într-o comunitate săracă din municipiul Blaj, judeţul Alba, acolo unde cei 5 copii au fost lăsaţi singuri acasă de mamă timp de mai multe zile. Mai precis, femeia a plecat alături de iubit într-o comună aflată la aproximativ 20 de kilometri.

”Înainte de a pleca, a cumpărat doi saci de cartofi, două pâini, doi litri de ulei, carne tocată şi câteva dulciuri, alimente pe care minorul (…) în vârstă de 10 ani la momentul respectiv, le-a gătit, făcând cartofi prăjiţi în mod repetat pe tot parcursul celor cinci zile. În această perioadă cei cinci minori au rămas singuri în casă, nesupravegheați (…). Minorii nu au suferit leziuni fizice, nu au necesitat îngrijiri medicale, însă alimentația nu a fost una corespunzătoare”, se precizează în documentele anchetei care a fost derulată ulterior.

Alertată de plânsetele celor mici, o vecină a sunat imediat la numărul de urgenţă 112. Astfel, la locuința celor mici a sosit un echipaj de poliţie, iar oamenii legii au demarat o anchetă. Mama minorilor a fost identificată şi adusă acasă.

Reprezentanții din cadrul DGASPC Alba au respins plasamentul de urgenţă considerându-se că mama poate avea în continuare grijă de copii. Deşi femeia s-a ales doar cu un avertisment, situația s-a repetat.

La doar două luni de la acest incident, în luna decembrie 2021, femeia a plecat din nou de acasă. Doar ca de această dată, şi-a lăsat pe copiii fără mâncare, sursă de căldură şi fără a fi supravegheați.

În acest caz, Serviciul de Asistenţă Socială Blaj a propus instituirea plasamentului în regim de urgenţă pentru copii, decizie aprobată şi de cei de la DGASPC. Astfel, procurorii au dispus încuviințarea deschiderii procedurii adopţiei interne pentru patru copii şi suspendarea exercitării a drepturilor şi obligațiilor părintești. Unul dintre cei cinci minori a fost plasat în grija tatălui.

Adopția în cazul copiilor mai mari din ce în ce mai scăzută

Într-un context asemănător, reiterăm cum copii care au o vârstă mai mare de 6 ani sau cei care se confruntă cu probleme de sănătate mai delicate, sunt cei care sunt adoptați mai greu, deoarece se consideră că în cazul acestora nevoile sunt mai mari. Deși adopția unui copil abandonat este cea mai importantă formă de protecție și este singura care îi poate oferi șansa la o dezvoltare armonioasă în sânul unei familii, și chiar dacă toți angajații DGASPC Iași fac diferite eforturi pentru copilașii aflați în grija instituției, astfel încât aceștia să simtă căldura și protecția umană, fără oameni dornici și deschiși adopțiilor, aceștia nu reușesc să le aducă fericirea în inimile sufletelor nevinovate.

„În occident lucrurile nu sunt așa. Toți copiii sunt egali, indiferent că sunt mici sau mari, că au o problemă de sănătate sau o formă de dizabilitate” , declară directorul DGASPC, Florin Ion.

În acest sens, Florica Chercheș, președintele autorității naționale pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, felicită persoanele care au adoptat astfel de copii și susține cât mai mult adopția în cazul acestora.

„Avem puțin peste 4.200 de copii adoptabili și 3.100 de familii care au atestat de adoptator. Ne dorim ca numărul acestora să crească și lumea să înțeleagă că legislația s-a schimbat, că suntem alături de ei și sprijinim orice familie care dorește să adopte un copil”, a declarat Florica Chercheș.

O poveste cu un final mai fericit, este de altfel cel al Iulianei Dup, tânăra care până la 18 ani a fost în programul de plasament al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Iași. Astăzi însă, tânăra este prezentă pe cele mai mari scene ale țării și a câștigat numeroase concursuri de modă. Iuliana Dup a fost câștigătoare a Concursului „Fashiontv Black Sea Model Awards 2013” și a Concursului „Top Model România 2012 – Fashion Luxury Spring Water”.

Cu toate acestea, reamintim cum o mamă din Alba a plecat de acasă pentru câteva zile și a lăsat toate grijile gospodărești în grija unui copil de 10 ani, în special sarcina de a-i hrăni pe cei 4 frați mai mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *