Șoferii din Iași sunt din ce în ce mai îngrijorați în legătură cu noile „pericole” de pe șosele. Este vorba despre persoanele care folosesc trotinete electrice și care își fac de cap în trafic, dar nu iau nici măcar minimele măsuri de protecție împotriva accidentelor. Recent, au fost văzuți mai mulți utilizatori de trotinete care au tăiat calea mașinilor, în municipiul Iași.
Mai mulți „trotinetiști” au fost surprinși făcându-și de cap în trafic, punând în pericol circulația rutieră din municipiul Iași. Ca și cum celelalte mijloace de transport nu ar exista, indivizii circulă ca pe bulevard, ignorând posibilitatea unei tragedii. Conducătorii auto trebuie să fie și mai vigilenți în aceste condiții, putând oricând să fie surprinși de utilizatorii de trotinete care acționează imprevizibil și imprudent atunci când se deplasează pe carosabil.
Ieșenii își fac de cap în trafic cu noile „jucării”
Recent, un șofer din Iași a fost luat prin surprindere de doi indivizi care i-au tăiat calea pe strada Sfântul Lazăr din municipiul Iași. Aceștia foloseau trotinete electrice și pândeau un moment în care să poată traversa strada. Cu toate acestea, calculele tinerilor nu au fost corecte, riscând producerea unui accident. Din fericire, șoferul i-a observat din timp și a încetinit.
Factorul cel mai riscant în aceste situații este faptul că utilizatorii unor astfel de vehicule pot fi imprevizibili, în special în lipsa unui mod în care pot semnaliza schimbarea direcției și efectuarea altor manevre. În cazul dat, cei doi tineri nu numai că au traversat strada printr-un loc nepermis, într-un mod extrem de riscant, ci au omis și să anunțe schimbarea direcției de mers. Acest lucru putea duce la o tragedie, fiind posibilă coliziunea dintre aceștia și vehiculele ce veneau în direcția lor.
Reprezentanții IPJ Iași le recomandă utilizatorilor de trotinete electrice și biciclete să ia toate măsurile pentru a circula în siguranță.
„Zilnic, conducătorii de trotinete electrice sunt accidentați pe arterele rutiere, din cauza necunoașterii și, îndeosebi, a nerespectării regulilor de circulație. La schimbarea direcției de mers trebuie să se asigure temeinic și să semnalizeze din timp intenția de a vira. Semnalizarea se efectuează cu cel puțin 50 m în localități, respectiv 100 m în afară, înainte de efectuarea manevrei. Intenția de a vira trebuie semnalată cu mâna! În felul acesta, partenerii de drum află despre intențiile lor și iau măsuri de siguranță”, a transmis purtătorul de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași.
Pericol public pe linia de tramvai
În aceeași zi, dar în altă zonă a orașului, un ieșean pe trotinetă a fost și mai primejdios pentru trafic. La ieșirea de pe podul Nicolina, în ciuda prezenței mai multor autoturisme pe acea bandă, individul a traversat periculos șoseaua. Fără să se asigure, acesta i-a tăiat calea Loganului care a fost nevoit să încetinească pentru a evita să-l lovească. Ulterior, a trecut peste linia de tramvai și a așteptat un moment prielnic să ajungă la trotuar.
Astfel de comportamente imprudente devin din ce în ce mai întâlnite în traficul ieșean, iar accidentele în care sunt implicate aceste mijloace de transport sunt și ele mai frecvente, de la o vreme. Polițiștii avertizează că nerespectarea regulilor de circulație, chiar și în cazul trotinetelor electrice și al bicicletelor, este sancționată contravențional.
„Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă. De asemenea, încălcarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancționează contravențional cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6-8 puncte amendă”, au menționat reprezentanții IPJ Iași.
În ciuda sancțiunilor aplicate de polițiștii rutieri, unii utilizatori de trotinete continuă să fie periculoși și își fac de cap în trafic.
Aceste gunoaie trebuie interzise, imediat, prin lege! Daca nu merg printre masini, merg printre oameni. Pe pietonal, unul este civilizat iar alti trei sunt agresivi, pretinzand ca fasia pe care femeile isi poarta carutul sa le fie eliberata. Gunoaie stradale!
Interziceți drak porcăriile astea mizeriile astea de bolt ..dintr un oraș frumos și curat avem toate tinichelele aruncate peste tot..cică a venit civilizația ecologica peste noi..mai terminați cu prostiile cu transportul alternativ ..
Poate aruncati la gunoi si autoturismele lasate ca o balega pe trotuare sau care blocheaza caile de acces.
Si bicilistii sunt ingrijorati in legatura cu soferii care parcheaza blocand putinele piste de biciclete din Iasi, cu soferii care trec pe langa tine, mai sa te atinga cu oglinda (conform noilor prevederi se depaseste cu obligativitatea trecerii axului drumul cu rotile din stanga), cu soferii care vin din sens opus si depasesc alta masina in momentul in care tu, biciclist, vii regulamentar pe sensul tau (senzatia e priceless, cand vezi ca vine unul cu viteza care se indreapta direct catre tine) s.a.m.d. Nu ar strica putin respect de ambele parti.
Sa raspunda politia cate amenzi au dat pentru un astfel de comportament.
Cand vezi in trafic, ca sofer care petreci 30min-2h in trafic, zeci de astfel de cazuri in fiecare saptamana, te astepti ca politia sa fi identificat sute.
Orice participant la trafic trebuie să cunoască regulile de circulație, de aceea se dă examen. Trotinetiștii de ce merg pe străzi fără nici o pregătire? Atunci să scoatem sala la examenul pentru permis ca să nu fie discriminare.
soferii din Romania parcheaza pe treceri, nu dau prioritate la pietoni si obstructioneaza pistele de biciclete, dar tot ei cu gura mare
cred ca s-ar rezolva definitiv problema daca biciclistii si trotinetistii ar fi obligati sa aiba AM
Stane, ești singurul cu bun-simț pe-aici. Aș adăuga și asigurare RC, am văzut accidente urâte provocate de aceste chestii și utilizatorii lor. Cine plătește, cine răspunde ?
Băi bulangiilor unde exista pista pentru biciclete sunteți obligați să o folosiți! Nu pe strada că voi nu ați făcut cursuri de legislație rutieră habar nu aveți de reguli doar mergeți pe strada că oile .Daca cineva ți-a blocat pista ,sună la poliție.
soferii care injura aici sint doar frustrati ca nu pot face si ei ca trotinetistu
Bai troti nici ,de unde știi tu că nu am cursuri de legislație?
RCA și Ro-vignetă obligatoriu!!!! Nu mai zic de buletin. Dacă zgârie mașini cine plătește paguba? Dacă ei merg pe banda 2-3 sau imi taie calea cine e vinovat dacă îi lovesc? Să stea naibii acasă nu pe mijlocul străzilor.
Să fie puşi să facă şcoală pt.a cunoaşte regulile de circulaţie.Şi să aibă un atestat.Că de asta circulă după cum îi duce mintea.
Desi circul cu bicicleta de 14 ani nu am avut nici un incident in trafic si chiar ma inteleg bine cu soferii.Problema este ca am vrut sa imi fac asigurare cat merg de acasa la servici 9 luni pe an si firmele de asigurari nu fac.Daca ma loveste cineva si in cel mai fericit imi rupe bicicleta cum imi pot recupera paguba?La fel si eu daca sunt neatent o clipa si se produce un incident cu un autoturism pagubitul cum isi recupera dauna?O asigurare ar fi binevenita si as fi de acord sa imi fac.
Pt anonim.Asigurare inteleg sa aiba toti participantii la trafic,dar vinieta pentru ce?Ce uzura produci tu cu masina ta infrastructurii fata de un trotinetist sau biciclist?Sa urmeze cursurile unei scoli de soferi as fi de acord ca sa cunoasca legislatie rutiera si tu sa fii mai maleabil si intelegator in trafic si toata lumea este fericita si multumita.Mediteaza la ultima parte a comentariului si ai sa vezi ca este bine.
Foarte bine ! Sa isi faca de cap , deoarece e orasul lor, iar masinile sa circule cu viteza legala in oras ! Si la initiativa primariei, sa fie propusa viteza maxima 40 km / ora.
Sa se faca naibii susale de centura.
Trebuiesc scoase din oraș .