Prima pagină » Local » Incompetență la vârful CTP Iași! Actele de vandalism din tramvaiele de 2 milioane de euro au fost ascunse sub preș. Andreea Luca Barna, purtătorul de cuvânt, a mințit că a alertat Poliția – FOTO/VIDEO

Incompetență la vârful CTP Iași! Actele de vandalism din tramvaiele de 2 milioane de euro au fost ascunse sub preș. Andreea Luca Barna, purtătorul de cuvânt, a mințit că a alertat Poliția – FOTO/VIDEO

05 ian. 2022, 02:00,
George Popa în Local

În ultima lună, două dintre tramvaiele noi PESA, în valoare de două milioane de euro fiecare, au fost vandalizate. În ambele cazuri, făptașii au fost surprinși de camerele de supraveghere cu care tramvaiele noi vin echipate, dar șefii CTP au reacționat în reluare

Lipsă de responsabilitate la vârful conducerii Companiei de Transport Public (CTP) Iași SA. În ultima lună a anului 2021, două fapte de vandalism au fost săvârșite asupra noilor tramvaie PESA. Două garnituri PESA, în valoare de 4.000.000 de euro, au fost vandalizate pe 10 și 23 decembrie 2021. Deși scenele au fost surprinse de camerele video cu care au fost dotate tramvaiele, șefii CTP au avut o reacție întârziată. Este vorba despre Andreea Luca Barna, purtătorul de cuvânt al companiei. Aceasta a dat dovadă că nu este interesată de patrimoniul public, tramvaiele fiind finanțate din fonduri europene. Întrebată de reporterii BZI dacă persoanele au fost identificate, purtătorul de cuvânt a precizat că Poliția a fost înștiințată și că a preluat ancheta.

Asta se întâmpla pe data de 02.01.2022. Pe data de 03.01.2022, reporterii BZI au sunat la Poliție să ceară detalii despre anchetă, moment în care li s-a transmis că nu au primit nicio sesizare în legătură cu cele două acte de vandalism. În cursul zilei de ieri, 04.01.2022, Andreea Luca Barna a fost din nou interpelată. A făcut o nouă precizare legată de depunerea sesizării.

”Vă transmit faptul că sesizarea CTP Iași și imaginile înregistrate de camerele de supraveghere din tramvaiele PESA vandalizate au intrat, în posesia Poliției Municipiului Iași, în cursul zilei de luni, 3 ianuarie 2022”, a transmis purtătorul de cuvânt.

Deci, a trecut aproape o lună până când autoritățile au fost sesizate, semn că indolența este o ”cerință” care trebuie respectată la CTP.

Ce s-a întâmplat mai exact cu cele două tramvaie

În data de 10 decembrie 2021, un tânăr a fost surprins de camerele de supraveghere din tramvai cum a scris, folosind un marker permanent, pe spătarul unui scaun. Din fericire, conform reprezentanților Companiei de Transport Public Iași, desenul a fost înlăturat imediat cu ajutorul unor soluții speciale de curățat. A doua faptă de vandalism, din data de 23 decembrie 2021, a fost săvârșită de două tinere care au ocupat locurile din spatele vagonului. Acestea au încercat să distrugă o priză USB montată în peretele tramvaiului. După săvârșirea acestor fapte, reprezentanții CTP Iași au postat pe pagina companiei un mesaj public prin care anunță că Poliția a intrat în posesia filmărilor și urmează să identifice făptașii.

”Cele două adolescente pot fi ușor de recunoscut de către polițiști, întrucât și-au îndreptat atenția chiar și către camera de supraveghere din vehicul, în timpul devalizării acestuia. Oamenii legii au primit deja imaginile în cauză și vor începe cercetările penale în acest caz, pentru tragerea la răspundere a autorilor infracțiunii”, fragment extras din postarea făcută pe pagina de facebook a CTP la data de 23 decembrie 2021.

În realitate, Poliția nu a fost alertată.

CTP Iași s-a grăbit să-i laude pe călători la aducerea primelor tramvaie noi

În momentul în care primele vagoane PESA, în valoare de câte 2 milioane de euro, au ieșit pe străzile din Iași, reprezentanții CTP Iași au spus despre călători că sunt mult mai educați ca în anii trecuți. Aceștia au comparat momentul introducerii noilor vagoane de tramvai cu momentul introducerii în circulație a autobuzelor ISUZU, în anul 2017. Reprezentanții CTP au povestit că atunci când au fost introduse noile autobuze în transportul public ieșean, călătorii erau mai puțin civilizați. În sensul că, la scurt timp după ce autobuzele ISUZU au început să circule, au apărut și primele semne de distrugere.

În schimb, la noile tramvaie PESA care au intrat pe traseele din Iași, reprezentanții CTP au spus că se bucură să observe o schimbare în bine la bunul simț al călătorilor. Cu toate acestea, la nici 5 luni de la darea în folosință a garniturilor PESA, două dintre acestea au fost vandalizate. Primul a fost vandalizat cu ”graffiti” de către un tânăr, iar al doilea tramvai a suferit pagube provocare de către două tinere care au rupt un capac de plastic din interiorul tramvaiului și au încercat să scoată o priză de tip USB din locul în care era montată. Ambele cazuri au fost înregistrate de camerele de supraveghere din mijlocul de transport, însă se pare că nimeni nu poate face nimic pentru identificarea făptașilor, cu toate că imaginile sunt foarte clare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *