Prima pagină » Titlurile zilei » Incompetența de neimaginat la CTP Iași! Un tramvai de 2 milioane de euro este dezmembrat în depou. După un accident minor, a ajuns să fie făcut bucăți pentru piese de schimb

Incompetența de neimaginat la CTP Iași! Un tramvai de 2 milioane de euro este dezmembrat în depou. După un accident minor, a ajuns să fie făcut bucăți pentru piese de schimb

07 apr. 2025, 02:00, 7 ,
Petronel Ștefan în Titlurile zilei

Un tramvai de 2 milioane de euro de la CTP Iași a fost dezmembrat pentru piese de schimb în depou, deși a circulat mai puțin de 2 ani prin oraș

În halele de la depoul Gară se află tramvaiul Pesa cu numărul 2210, care este defect din anul 2023. În mod inexplicabil, acesta nu a mai fost reparat și este ținut pentru alte scopuri. Astfel, o investiție substanțială, făcută de Primăria Iași, ajunge să fie, de fapt, un alt episod de incompetență și de management defectuos al transportului public.

Vagonul a avut „viață scurtă” la Iași

Pentru a înțelege exact care este situația tramvaiului Pesa, trebuie să stabilim exact traseul acestuia de la venirea în Iași până la momentul actual. Pe 26 octombrie 2021, CTP Iași anunța că a ajuns al zecelea tramvai Pesa în depoul Gară, fiind vorba despre numărul 2210 – achiziția făcând parte dintr-un contract semnat de Primăria Iași, pentru 16 tramvaie, în valoare de 33,1 milioane de euro, ceea ce ar veni 2,06 milioane de euro per tramvai. După câteva săptămâni de verificări și teste, vagonul a fost scos la stradă pentru transportul public.

Din păcate, tamvaiul 2210 nu a avut viață lungă la Iași. La mai puțin de 2 ani de funcționare, pe 4 noiembrie 2023, tramvaiul 2210 a fost implicat într-un accident cu alt tramvai, model GT4. Atunci, vatmanul de pe vagonul GT4 nu a văzut poziția macazului și a intrat frontal cu tramvaiul în modelul Pesa. La momentul respectiv, directorul general Cristian Stoica a precizat că va evalua pagubele și vor face reparațiile, doar că acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată. De 17 luni, tramvaiul respectiv nu a mai făcut nicio cursă pe traseele din Iași.

Tramvaiul de 2 milioane de euro a fost dezmembrat de CTP Iași

Imediat după impactul cu vagonul GT4, Pesa 2210 a fost transportat la depoul de la Gară pentru verificări. În mod normal, acesta trebuia să fie reparat în câteva luni. Compania trebuia să dea comandă de piese din Polonia și să refacă vagonul, doar că acest lucru nu s-a mai întâmplat. Mai mult, meseriașii din depou au primit acordul să ia piese de pe vagonul 2210 și să le folosească pentru a repara alte tramvaie Pesa. În contractul cu firma Pesa este prevăzută și asistența reprezentanților polonezi la Iași, doar că piesele de schimb trebuiau achiziționate separat. Astfel, a fost mai convenabil să folosească piesele de pe tramvaiul 2210. În comparație, tramvaiul Bozankaya implicat în accidentul de la Filarmonică a fost trimis la reparat în Turcia după o lună de la impact. Modelul Pesa zace de 17 luni în depou, așteptând să fie reparat.

„Este deja mai bine de un an de când stă în depou, îl mai mută dintr-o parte în alta (vagonul), în funcție de cum vin și alte tramvaie. Oricum, de obicei, e ascuns de alte vagoane, fie e în capătul halei; probabil anumea fac asta. Toată lumea din depou se întreabă de ce tramvaiul 2210 nu este reparat și scos la stradă. Mai mult, au luat piese de pe el și le-au folosit la alte tramvaie. Probabil asta a fost ideea lor, să îl folosească pentru a repara celelalte vagoane. Astfel, au fost scoase boghiurile, geamuri din lateral, parbrizul oricum era spart și cine știe ce au mai luat de sub el”, povestește un vatman de la depoul Gară.

Vatmanii și-au luat gândul de la vagonul 2210

Vatmanii glumesc între ei prin depou că vor face parastasul de 2 ani al vagonului 2210, având puține speranțe că acesta va mai fi reparat. Acesta este ascuns bine în hală, fiind, de obicei, mascat de alte vagoane, iar puțini oameni au acces în acea zonă. Angajații s-au plâns de nenumărate ori că tramvaiele sunt într-o stare deplorabilă, chiar și modelele noi, care scot un zgomot infernal pe străzile din oraș.

„Da, l-am văzut de multe ori în hala unde sunt tramvaiele PESA, însă, inițial, nu am băgat de seamă. După, am aflat de la colegi că este folosit pentru piese. Mi se pare incredibil. Titularii de vagon și-au luat gândul de la el. Chiar glumeau unii colegi, că așteaptă acum să îi facă parastas de 2 ani la tramvaiul 2210. Nimeni nu știe ce se întâmplă cu el și de ce nu este pus în funcțiune”, a mai precizat un alt vatman din depou.

Incompetență uriașă din partea companiei și a primăriei

Reporterii BZI l-au contactat pe directorul general Cristian Stoica în mai multe rânduri, iar la un moment a răspuns la telefon. Acesta nu știa nimic despre situația tramvaiului și a promis că se va interesa. Totuși, este ciudat cum directorul general nu știa ce se întâmplă cu un tramvai cu o astfel de valoare.

„Trebuie să văd. Vă dați seama că, acuma, duminică (n.r. – ieri, 6 aprilie 2025), n-am pe cine să întreb de ce și cum. Trebuie să evaluez situația și o să primiți un răspuns”, a declarat Cristian Stoica, directorul general CTP Iași, după care a închis telefonul.

Având în vedere că tramvaiele au fost achiționate de Primăria Iași și date în folosință la CTP, reporterii BZI l-au contactat și pe primarul Mihai Chirica în mai multe rânduri, de pe mai multe numere de telefon, însă acesta nu a răspuns niciodată. În urmă cu o lună, primarul Mihai Chirica cu viceprimarul Daniel Juravle au mers în centrul orașului pentru a discuta cu călătorii în privința noilor carduri electronice, în timp ce transportul public este în colaps. Mai mult, acesta a făcut o postare ulterior, în care se lăuda cu investițiile în transportul public, însă realitatea este una sumbră. Tramvaie defecte, infrastructura este la pământ, nu sunt piese de schimb pentru vehicule, iar cel mai mult au de pierdut călătorii.

Tramvaiul de 2 miloane de euro stă, în continuare, dezmembrat în depoul de la CTP Iași, iar în viitorul apropiat este greu de crezut că va mai fi folosit pentru transportul persoanelor.

Bugetul.ro
Prigoana ANAF bagă spaima în proprietarii de mașini din România. Controalele autorității s-au întețit, iar inspectorii sunt neiertători cu cei care încalcă legea
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
a1.ro
Reacția Irinei Columbeanu după ce mama ei a fost criticată că nu îl ajută pe Irinel Columbeanu. Ce a spus tânăra despre tatăl ei
Playtech.ro
Limonada bătută, băutura verii cu doar 3 ingrediente. Rețeta care a cucerit internetul
observatornews.ro
Vremea 7 iulie - 4 august 2025. Caniculă, urmată de ploi și vijelii. De când se răcește
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Evz.ro
Călin Georgescu, terminat! Acuzații imposibil de contestat, care aduc ani grei de pușcărie
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Marea gimnastă a României ajunsă măicuță la mănăstire. Cum a ajuns o speranță a sportului autohton să fie o figură importantă a Bisericii Ortodoxe
Playtech.ro
Cu cât se vor scumpi înmormântările de la 1 august. Românii vor fi nevoiți să scoată din buzunar sute de lei în plus
Dailybusiness.ro
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
RomaniaTV
Avem Ordonanţa austerităţii. Se taie tot, iar UE cere mai mult. Lista măsurilor care se aplciă de urgenţă
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Nicuşor Dan a semnat marţi seară târziu decretul care schimbă din temelii viaţa românilor
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Mihai Leu
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare
Comentarii
  • Orgii birouri

    Ce orgii se fac pe la birouri ..cu angajate căsătorite ….cum sa mai aibă interes de altceva?

    • Haha, iti dai seama ca de-acum i-ai pus pe ganduri pe toti angajatii. Dar voi ati vazut ce fete de bagaboante au toate alea care lucreaza la bilete ?

  • Depoul și garajul CTP sunt pline de defecte, zilnic sunt trimiși oameni acasă, dar nu e problema pentru directori asta, la ei leafa merge, premiile le iau fara probleme. Stau bine unde sunt. Susținuți de tătuțul Chirica…

  • PARASTAS LA TRAMVAIELE CTP IASI

    Comedie a erorilor la CTP Iasi! Un tramvai de 2 milioane de euro redus la piese de schimb – parca e o scena dintr-un film prost. Pare ca la CTP Iasi lucreaza doar incompetenti si birocrati care nu pot tine cont de o investitie atat de importanta. Cum poti lasa un tramvai nou sa zaca 17 luni in depou doar pentru a lua piese de pe el? Probabil directorii CTP si primarul Chirica sunt prea ocupati sa se laude cu investitiile in transportul public in timp ce realitatea e ca tramvaiele se dezmembreaza singure. Ar fi amuzant daca nu ar fi trist. Poate directorii CTP ar trebui sa ia o lectie de management de la vatmanii care deja isi fac planuri de parastas pentru bietul tramvai abandonat. Primarul Chirica ar face mai bine sa isi petreaca timpul prin depou in loc sa se plimbe prin centru si sa se laude cu cardurile. Poate asa ar vedea cu ochii lui dezastrul din sistemul de transport public din Iasi. Pana atunci cetatenii din Iasi vor continua sa se plimbe pe jos in timp ce tramvaiele de 2 milioane de euro se transforma in piese de schimb.

  • DNA doarme.

  • pensionar ctp

    Da, dar o vizita neanuntata, sa vada ce conditii inumane de lucru sunt, cum umbla sobolanii si gandacii…. cum in loc de geamuri sunt cartoane in depou etc.

  • . Prin aceste firme, CHIRICA are o masa de manevra de vot fixa si foarte mare. Luati Primaria, toate firmele primariei (SALUBRIS, CITADIN, Politia Locala, Servicii Publice, CTP, ECOPIATA etc), firmele abonate la contractele cu primaria(GIP Est, CONEST etc), dezvoltatorii imobiliari, alti bugetari abonati si care traiesc din banii primariei (profesorii de scoli, asociatiile de locatari, firmele de dezinsectie, deratizare etc) si altii. Luati angajatii din acestea si familiile lor. O haita intreaga. La acestia se adauga pensionarii carora le ofera transport local gratuit pe toate traseele (a facut cineva vreun studiu daca pensionarii au nevoie pe toate liniile facilitati, sa vada cit utilizeaza dintr-un abonament un pensionar intr-o luna, dar primaria pt a sifona bani plateste pt toate liniile ?). Veti vedea ce numar impresionant de votanti siguri rezulta .
    La toate institutiile si firmele mentionate, mai ales cele din Primarie, numarul de salariati este cu mult peste ceea ce este necesar. In nici o firma reala nu exista asa un surplus de personal si atita ineficienta. In economia reala, firme din acestea ar muri imediat. In Iasi, li se asigura monopol. Plus, sint mai toti neamuri si in relatii puternice unul cu altul. In consecinta, acestia voteaza in haita. Calculati numarul lor si veti vedea ca vom mai trai mult cu Chirica.
    Solutia este desfiintarea firmelor primariei si analiza la singe a alocarii banilor din Primarie. Atunci va conta fiecare vot. Pina atunci, traim asa. Studiu de caz : avem nevoie de o firma a primariei care sa se ocupe de pietele din oras ? In fapt, niste locuri infecte, care ar trebui inchise imediat de DSP ai alte institutii. Nicaieri in lumea civilizata nu veti gasi acest dezmat pe banii publici.
    Salariile directorilor şi membrilor din consiliile de administraţie din subordinea Primăriei/CL Iaşi:
    ECOPIATA S.A. – 642.800 lei / lună (cheltuieli aferente contractelor de mandat) : 1 director – 21.645 lei net/ lună, 4 membri în CA – 2.340 lei net/ lună,
    CITADIN SA – 1.188,860 lei (cheltuieli aferente contractelor de mandat) : 3 directori executivi – 17.550 lei net / lună / director, 4 membri CA – 3.546 net / lună
    SPAŢII PUBLICE S.A. – 1.507.000 lei (cheltuieli aferente contractelor de mandat) : 2 directori executiv, Director general – 22.707 lei net / lună,
    Director executiv – 19.126 lei net / lună, 4 membri CA – 6.092 lei net/ lună
    SALUBRIS S.A. – 1.238.000 lei (cheltuieli aferente contractelor de mandat) : 1 director executiv – 26.714 lei net / lună, 6 membri CA – 5.563 lei net/ lună
    COMPANIA DE TRANSPORT PUBLIC S.A. – 2.044.000 lei (cheltuieli aferente contractelor de mandat) : 4 directori executivi – 17.550 lei net / lună, 5 membri din Consiliul de Administraţie – 5.960 lei net / lună
    S.C. Termo Service S.A. – 658.000 lei / an (cheltuieli aferente contractelor de mandat) : 1 director – 15.210 lei net / lună, 4 membri CA – 4.212 lei / net lună..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`