Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Includerea alimentelor nesănătoase poate diminua efectele pozitive ale unei diete sănătoase
Includerea alimentelor nesănătoase poate diminua efectele pozitive ale unei diete sănătoase

Includerea alimentelor nesănătoase poate diminua efectele pozitive ale unei diete sănătoase

11 ian. 2021, 17:00,
în Sanatate

Consumul unei diete sănătoase, cum ar fi dieta mediteraneană, are un impact pozitiv asupra sănătății, dar se știe puțin despre efectele includerii alimentelor nesănătoase într-o altfel de dietă sănătoasă. Acum, cercetătorii de la Rush University Medical Center au raportat diminuarea beneficiilor unei diete mediteraneene în rândul celor cu frecvență ridicată a unui consum de alimente nesănătoase. Rezultatele studiului au fost publicate în „Alzheimer și demență: Jurnalul Asociației Alzheimer”, pe 7 ianuarie.

„Consumul unei diete care pune accentul pe legume, fructe, pește și cereale integrale poate afecta în mod pozitiv sănătatea unei persoane. Dar când este combinat cu mâncare prăjită, dulciuri, cereale rafinate, carne roșie și carne procesată, am observat că beneficiile consumului de alimente mediteraneene par a fi diminuate”, spune Puja Agarwal, epidemiolog nutrițional și profesor asistent în cadrul Departamentului de Medicină Internă de la Rush Medical College.

O dietă mediteraneană este asociată cu rate mai scăzute de declin cognitiv la adulții în vârstă

Studiul observațional a inclus 5.001 adulți în vârstă care locuiau în Chicago și care făceau parte din Chicago Health and Aging Project, un sistem de evaluare a sănătății cognitive la adulți cu vârsta de peste 65 de ani, efectuată în perioada 1993 – 2012. La fiecare trei ani, participanții la studiu au finalizat o evaluare cognitivă care a testat abilitățile de procesare a informațiilor și memoria și au completat un chestionar despre frecvența cu care au consumat 144 de produse alimentare.

Cercetătorii au analizat cât de strâns a respectat fiecare dintre participanții la studiu o dietă mediteraneană, care include consumul zilnic de fructe, legume, leguminoase, ulei de măsline, pește, cartofi și cereale nerafinate, plus un consum moderat de vin. De asemenea, au evaluat cât de mult a urmat fiecare participant o dietă occidentală, care a inclus alimente prăjite, cereale rafinate, dulciuri, carne roșie și procesată, produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi și pizza. Ei au atribuit scoruri de la zero la cinci pentru fiecare produs alimentar pentru a compila un scor total al dietei mediteraneene pentru fiecare participant de-a lungul unui interval de la zero la 55.

De ce includerea alimentelor nesănătoase poate diminua efectele pozitive ale unei diete sănătoase?

Cercetătorii au examinat apoi asocierea dintre scorurile dietei mediteraneene și modificările funcției cognitive globale a participanților, a memoriei episodice și a vitezei perceptive. Participanții cu declin cognitiv mai lent de-a lungul anilor de urmărire au fost cei care au aderat cel mai aproape de dieta mediteraneană, împreună cu limitarea alimentelor care fac parte din dieta occidentală, în timp ce participanții care au consumat mai mult din dieta occidentală nu au avut niciun efect benefic al componentelor alimentare sănătoase în ceea ce priveste încetinirea declinului cognitiv.

Nu a existat nicio interacțiune semnificativă între vârstă, sex, rasă sau educație și asocierea cu declinul cognitiv, fie la niveluri ridicate, fie scăzute, ale alimentelor din dieta occidentală. Studiul a inclus, de asemenea, modele pentru starea fumatului, indicele de masă corporală și alte variabile potențiale, cum ar fi afecțiunile cardiovasculare, și constatările au rămas aceleași.

„Dietele occidentale pot afecta negativ sănătatea cognitivă”, a spus Agarwal. „Persoanele care aveau un scor ridicat al dietei mediteraneene în comparație cu cele care aveau cel mai mic scor erau cu 5,8 ani mai tinere în plan cognitiv.

Imbunătățirea funcției cognitive în rândul adulților în vârst

Agarwal a precizat că rezultatele completează alte studii care arată că o dietă mediteraneană reduce riscul de boli de inimă, anumite tipuri de cancer și diabet și, de asemenea, susține studiile anterioare privind dieta mediteraneană și declinul cognitiv. Studiul observă, de asemenea, că majoritatea tiparelor dietetice care au arătat îmbunătățirea funcției cognitive în rândul adulților în vârstă, inclusiv dietele mediteraneene, MIND și DASH, au o matrice de punctare unică bazată pe cantitatea de porții consumate pentru fiecare componentă a dietei.

„Cu cât putem încorpora legume cu frunze verzi, alte legume, fructe de pădure, ulei de măsline și pește în dietele noastre, cu atât este mai bine pentru creierele și corpurile noastre care îmbătrânesc. Alte studii arată că carnea roșie și cea procesată, mâncarea prăjită și aportul scăzut de cereale integrale sunt asociate cu o inflamație mai mare și un declin cognitiv mai rapid la vârste mai înaintate. Pentru a beneficia de diete precum dieta mediteraneană sau dieta MIND, ar trebui să ne limităm consumul de alimente procesate și alte alimente nesănătoase, cum ar fi dulciurile”, a spus Agarwal.

Studiul și concluziile sale nu pot fi generalizate cu ușurință. Pentru a extinde aceste constatări sunt necesare viitoare studii longitudinale asupra dietei și cognitiei în rândul populației de vârstă mijlocie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025