Expoziție foto-documentară „Revoluția Română din decembrie 1989 – 31 de ani”, la Palatul Culturii din Iași. Reunind imagini din Arhiva Fotografică Agerpres, expoziția ilustrează evenimentele din București și Timișoara, din zilele de 17-25 decembrie 1989. Totul are loc în colaborare cu Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (AJRP) și Complexul Muzeal Național „Moldova”
„Revoluția Română din decembrie 1989 – 31 de ani”, într-o expoziție foto-documentară la Palatul Culturii din Iași. Agenția Națională de Presă Agerpres, în colaborare cu Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (AJRP) și Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM), organizează evenimentul. Acesta reunește imagini din Arhiva Fotografică Agerpres, expoziția ilustrând evenimentele din București și Timișoara, din zilele de 17-25 decembrie 1989.
Vernisajul a avut loc în Holul de Onoare al Palatului Culturii și a putut fi urmărit on-line
Vernisajul a avut loc în Holul de Onoare al Palatului Culturii și a putut fi urmărit on-line, pe pagina de Facebook a instituției, @PalatulCulturiiIasi. Au prezentat: dr. Sorin Iftimi, muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie a Moldovei, și Cristian Bucur, președintele AJRP, care a avut o intervenție on-line, din Canada. Expoziția poate fi vizitată gratuit, cu respectarea normelor sanitare impuse în această perioadă, până pe 31 ianuarie 2021, de marți până duminică, între orele 10:00 și 17:00 (sărbătorile legale: închis).
Revoluția Română din 1989 a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă și demonstrații desfășurate în România, între 16 și 25 decembrie 1989
Revoluția Română din 1989 a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă și demonstrații desfășurate în România, între 16 și 25 decembrie 1989, care au dus la căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu și la sfârșitul regimului comunist din România. Demonstrațiile din ce în ce mai ample au culminat cu procesul și execuția soților Ceaușescu. Înainte de Revoluția Română, toate celelalte state est-europene trecuseră în mod pașnic la democrație; România a fost singura țară din blocul estic care a trecut printr-o revoluție violentă și în care conducătorii comuniști au fost executați.
Astfel, în 1989, România a fost singura țară fost-comunistă în care trecerea de la totalitarism la democrație s-a făcut prin violență și în care conducătorii vechiului regim au fost executați. Între 16 și 20 decembrie 1989 a avut loc așa-numita „Revoluție de la Timișoara”, iar 21 decembrie este considerată prima zi a Revoluției în București. Atunci, demonstranții s-au adunat în apropierea Hotelului Intercontinental din Piața Universității și au ridicat o baricadă în fața dispozitivului de intervenție. Peste 1.000 de cetățeni și-au pierdut viața în Revoluția Română din 1989, iar alte câteva mii au fost rănite. Trist este că, la 31 de ani de la acele momente au rămas multe fapte și personaje care nu au fost elucidate, respectiv anchetate.