Prima pagină » Local » Incidența tuberculozei la nivelul județului Iași a fost în scădere în perioada pandemiei, fapt pus pe seama subdiagnosticării – VIDEO

Incidența tuberculozei la nivelul județului Iași a fost în scădere în perioada pandemiei, fapt pus pe seama subdiagnosticării – VIDEO

25 mart. 2022, 00:01,
în Local

Joi, 24 martie 2022, la Spitalul de Pneumoftiziologie Iași a fost marcată Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei. Cu această ocazie a avut loc o conferință de presă la care au luat parte dr. Adriana Sorete Arbore, coordonatorul tehnic județean al PNPSCT Iași, dr. Radu Crișan Dabija, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Iași, și Marius Dangă, vice-președinte Consiliul Județean Iași.

Cu acest prilej, s-a atras atenția asupra faptului că deși incidența tuberculozei la nivelul județului Iași a prezentat o scădere între anii 2000-2001, ajungându-se la 48,56 îmbolnăviri la mia de locuitori, numărul real de îmbolnăviri este mult mai mare, iar specialiștii se așteaptă, în următoarea perioadă, la o tendință de creștere a îmbolnăvirilor atât în rândul adulților, cât și a copiilor.

Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei este marcată, an de an, pe 24 martie. Acum 140 de ani în urmă, în 1882, bacteriologul Robert Koch a prezentat în cadrul Academiei de Științe Germane etiologia tuberculozei, demonstrând că aceasta este o boală infecțioasă transmisibilă, prevenibilă și tratabilă. Tuberculoza este, în cele mai multe cazuri, curabilă și nu lasă sechele asupra pacienților, dar pentru aceasta trebuie să fie diagnosticată într-o fază incipientă și să fie tratată corespunzător. În România, tuberculoza nu este o boală suficient de conștientizată, motiv pentru care ne aflăm pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul de infectări

Județul Iași se situează pe locul 12 în țară în ceea ce privește numărul de bolnavi de tuberculoză

Marea majoritate a cazurilor de tuberculoză se înregistrează la pacienții din mediul rural, aceștia având acces limitat la servicii medicale. Tuberculoza este mai frecventă în rândul bărbaților, decât a femeilor, iar, adulții tineri și adulții maturi sunt cei care se confruntă, cel mai adesea, cu această boală.

„În anul 2020 și chiar și în 2021, în ceea ce privește tuberculoza, s-a remarcat o scădere a cazurilor noi și a recidivelor. Această statistică nu este îmbucurătoare, deoarece nu se întâmplă o minune, ci este vorba de o lipsă de prezentare a bolnavilor cu simptome respiratorii către serviciile de specialitate pneumologică, deci o lipsă de depistare a bolnavilor. Numărul de cazuri noi și de recidive în județul Iași a înregistrat un vârf în 2005, iar apoi s-a înregistrat o tendință de scădere, în 2021 ajungând la o incidență raportată de Institutul Național de Statistică de 48,56 la suta de mii de locuitori de locuitori. Județul Iași se situează pe locul 12 în țară, pe primele locuri situându-se județele din sudul țării: Teleorman și Olt. Repartiția pe medii, arată în mod clar că majoritatea cazurilor de tuberculoză se găsesc în mediul rural, în rândul populației care este privată din punct de vedere socio-economic și care are, cu mare probabilitate, un acces mai dificil la servicii medicale. În funcție de sex, bărbații se îmbolnăvesc mai frecvent de tuberculoză decât femeile. Pe grupe de vârstă, vârsta adultului tânăr și a adultului matur sunt vârstele la care, de obicei, apare tuberculoza. Incidența pe cazuri noi și pe recidive este importantă din următorul motiv: dacă avem cazuri noi de tuberculoză, cu mare probabilitate acestea sunt îmbolnăvite cu tulpini sensibile de microbacterii tuberculoase, ceea ce face tratamentul mai ușor și mai ieftin, deoarece noi trebuie să ne gândim și la pacient și la bugetul statului. Incidența tuberculozei, la copil, în județul Iași, are valori mai mari decât incidența pe țară. În 2021, a crescut ușor față de anul 2020, ajungând la 19,74 la mia de locuitori. Iașul este un oraș universitar, avem îmbolnăviri și în rândul studenților din județul Iași, dar și printre studenții care provin din județele din Moldova sau chiar din județe mai îndepărtate. Incidența cazurilor la studenți în ultimii doi ani a avut tendința unei căderi brutale, iar acum are o tendință de creștere, ceea ce așteptăm, de fapt, pentru toată populația”, a declarat dr. Adriana Sorete Arbore, coordonatorul tehnic județean al Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT) Iași.

Dr. Adriana Sorete Arbore, despre incidența tuberculozei la nivelul județului Iași: „Numărul de cazuri a scăzut, dar nu este o scădere reală”

Deși numărul de îmbolnăviri de tuberculoză a fost în ușoară scădere în timpul pandemiei,  pacienții care s-au prezentat pentru investigații medicale s-au dovedit a fi foarte contagioși, astfel că este posibil ca printre apropiații lor să mai existe și alte persoane cu tuberculoză, ceea ce înseamnă că scăderea numărului de îmbolnăviri nu este reală.

„Cazurile grave de tuberculoză au persistat în aceleași procente, deci existența lor ne atrage atenția că există numeroase surse de infecție, pentru că nu se ajunge la cazuri grave fără a avea o sursă care să infecteze aceste persoane. Mortalitatea în 2021, raportată de către județul Iași, a fost de 2,70 la mia de locuitori, dar nu este cifra finală, mortalitatea finală este cea raportată în luna mai de către Institutul Național de Statistică. A crescut rata de confirmare microscopică, ceea ce înseamnă că am avut de-a face cu mai multe cazuri contagioase, asta ne arată faptul că suntem într-o perioadă de activitate a procesului epidemiologic de tuberculoză, că nu trebuie să lăsam armele jos, nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Avem aproximativ 68-69 la o 100 de confirmări bacteriologice înseamnă că pacienții sunt înalt contagioși, astfel că este foarte probabil ca în jurul lor să existe și alte cazuri de îmbolnăviri cu tuberculoză. În concluzie, numărul de cazuri a scăzut, dar nu este o scădere reală, este o scădere care se datorează pandemiei Covid-19, pandemie care a limitat deplasările, care a împiedicat prezentarea pacienților către medicii pneumologi și către medicii de familie, mai întâi. Nouă de revine următoarea sarcină: să analizăm situația actuală și să nu uităm că suntem în fața unui eventual val 6 pandemic și mai avem și conflictul armat din Ucraina, de unde foarte mulți refugiați au trecut sau au rămas în România. Ucraina nu face parte dintre țările cu o incidență a tuberculozei mică, astfel că trebuie să fim pregătiți pentru mai multe cazuri de import, cu medicamente pentru tuberculoza multidrog-rezistentă”, a adăugat dr. Adriana Sorete Arbore.

Dr. Radu Crișan Dabija: „Tuberculoza este cel mai mare ucigaș infecțios al omenirii din toate timpurile”

Dr. Radu Crișan Dabija trage un semnal de alarmă referitor la scăderea numărului de îmbolnăviri cu tuberculoză în România, prezicând că, în perioada pandemiei, pacienții au avut acces limitat la servicii medicale, fapt ce a condus la o subdiagnosticare a tuberculozei.

„Ultimul raport ECDC, n.r. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, plasează România pe locul 1, cu 23,4% dintre cazurile noi de tuberculoză din Uniunea Europeană, adică, mai precis, 1 din 5 europeni cu tuberculoză este descoperit în România. Credința noastră este că numărul de cazuri este mult mai mare sau va fi mult mai mare, mai ales că pandemia SARS-CoV-2 a limitat accesul sau a descurajat pacienții să se prezinte la spital deși avea simptome respiratorii, o parte dintre ei de frică sau pur și simplu din cauza stării de urgență și de alertă.

În ultimul an în România, tuberculoza nu a luat amploare, ci nu a scăzut, asta este, de fapt, problema. Avem o scădere a numărului de cazuri  în România, în județul Iași, dar și la nivel european, dar aceasta este datorată subdiagnosticării. Pacienții nu au avut acces la sistemul medical, o parte dintre ei au avut această anxietate de a nu fi izolați. În spitalul nostru se prezintă pacienți în faze extrem de avansate, practic oameni cu plămâni distruși, încât recuperarea este foarte lungă și este aproape imposibil să nu rămână cu sechele. Tuberculoza este 100% tratabilă atunci când este diagnosticată din timp și tratată corect”, a declarat dr. Radu Crișan Dabija, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Iași.

Pentru a eradica tuberculoza, în România, trebuie să se investească mai mult în ceea ce privește diagnosticarea sa.

„În România trebuie mai multă conștientizare a flagelului și mai multe investiții la nivel guvernamental pentru diagnosticul tuberculozei, că de tratat știm să o tratam foarte bine. Oamenii trebuie să înțeleagă că lucru acesta pleacă de la educația sanitară, care trebuie să fie conștientizată și trebuie să fie făcută la toate nivelurile, pentru că asta consider că a pierdut România: conștientizarea și cultura civică medicală” a adăugat dr. Radu Crișan Dabija.

Deși incidența tuberculozei la nivelul județului Iași a fost în scădere în perioada pandemiei Covid-19, acest lucru nu trebuie să ne bucure, deoarece scăderea numărului de îmbolnăviri a fost generat de lipsa de prezentare la spital a bolnavilor cu simptome respiratorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`