Prima pagină » Local » Incidența nașterilor premature se menține ridicată la Maternitatea „Cuza Vodă” Iași. Medicii spun că principala cauză sunt infecțiile vaginale

Incidența nașterilor premature se menține ridicată la Maternitatea „Cuza Vodă” Iași. Medicii spun că principala cauză sunt infecțiile vaginale

20 sept. 2024, 02:00, 1 ,
Cătălina IURAȘCU în Local

Incidența nașterilor premature se menține ridicată la Maternitatea „Cuza Vodă”. Principalele motive sunt monitorizarea necorespunzătoare a sarcinii, cauze de natură infecțioasă și patologii materne.

Nașterea prematură rămâne o realitate dificilă pentru sutele de mămici din Iași. Însă, cu ajutorul tehnologiei moderne și a medicilor, nou-născuții au șanse tot mai mari la supraviețuire. Incidența nașterilor premature se menține ridicată la Maternitatea „Cuza Vodă” și anul acesta, fiind vorba de 541 de cazuri, până la data de 19 septembrie 2024.

Maternitatea „Cuza Vodă” se confruntă cu un număr crescut de creșteri premature

De la începutul anului 2024 și până ieri, 19 septembrie 2024, la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași s-au născut 541 de copii prematuri, dintre care 423 au avut nevoie de îngrijire în terapie intensivă. În anul 2023, totalul a fost de 725 de copii prematuri, dintre care 402 au necesitat terapie intensivă. Incidența prematurității se menține ridicată, la 11 la sută, raportat la numărul de nașteri.

„Incidența se menține ridicată, în primul rând, din faptul că sunt din ce în ce mai multe mame, din păcate, neinvestigate corespunzător, sunt mame cu patologii infecțioase, netratate. Unele refuză să ia antibiotice pentru că ele consideră că asta ar putea face rău copilului. Mai sunt mame minore sau mame care se investighează la multiple cabinete sau în străinătate, merg din doctori în doctori, nu că le-aș acuza, fiecare este liber să aibă o a doua sau a treia opinie medicală. Principala cauză ar fi sarcina nemonitorizată corespunzător. În peste 95 la sută din cazuri, cauzele sunt de natură infecțioasă. O mică parte sunt cele care au accidente sau patologie, din păcate, nefericită, cum ar fi tumorile sau alte probleme”, a explicat dr. Anca Bivoleanu.

De altfel, dr. Anca Bivoleanu a explicat că o altă posibilă cauză este nerespectarea intervalului dintre sarcini. Intervalul recomandat este de măcar 2 ani. De altfel, au început să apară și patologii materne care determină apariția nașterii mai devreme, cum ar fi hipertensiune, diabet sau mame fumătoare.

La Maternitatea „Cuza Vodă” sunt, în total, 25 de paturi de terapie intensivă și 40 de paturi de prematuri. Copiii prematuri sunt internați între 12 și 140 de zile, în funcție de vârsta de gestație, de greutate și de patologie. Apoi, după externare, aceștia sunt evaluați și examinați, din 3 în 3 luni, până la vârsta de 2 ani.

Mămicile de la Maternitatea „Cuza Vodă” sunt mulțumite de tratamentul primit

Elena, o mămică cu diabet în vârstă de 36 de ani, a fost nevoită să nască prin cezariană, de urgență. Aceasta este la al doilea copil, născut pe data de 3 septembrie, un copil de 1.900 de grame.

„După ecografia făcută de doctori, s-a considerat că cel mai bine este să fie născută. Nu mai lua în greutate cum trebuie de la morfologia din trimestrul 2. După naștere, a scăzut apoi un pic din greutate, după care a început să ia la loc. Este foarte important ca spitalul să aibă aparatură și să fie dotat. Este vital. La un moment dat, fetița avusese probleme. Mânca, dar, probabil, intestinele, nefiind mature, au dus la probleme. S-a făcut repede o radiografie a abdomenului și s-a prevenit imediat problema”, a povestit Elena.

Ana Maria Ghercă a născut prematur, pe 27 iulie 2024. Aceasta locuiește în Italia și a venit pentru câteva zile în România, perioadă în care a intervenit și nașterea. Aceasta este mamă pentru a treia oară.

„Am venit pe 23 iulie în România ca să botezăm o fetiță și, în timpul acesta de 5 zile, cât am stat, s-a întâmplat și miracolul. A trebuit să nasc aici băiețelul, la 30 de săptămâni, aproape. Sincer, am fost panicată, că nu eram în Italia. Mă gândeam că acolo am făcut toate controalele și, ținând cont de cum se vorbește de sistemul medical din Romania, chiar nu eram foarte convinsă de sistemul sanitar de aici”, a explicat Ana Maria.

Cu toate acestea, mămica și copilul au avut parte de cel mai bun tratament, motiv pentru care aceasta a fost foarte mulțumită de condiții și de personal.

„Pot să zic că experiența asta cu copilul, că a stat aici, în maternitate, nu mă așteptam să fie un sistem așa de bun, făcând comparația cu Italia. Pot sa zic că sistemul medical din Romania e foarte pregătit. E foarte igienic și personalul este mai atent și pregătit decât în Italia”, a declarat mămica.

Maternitatea „Cuza Vodă” a primit o donație, un echipament în valoare de 56.000 de euro. Echipamentul reprezintă o mașină de spălat și sterilizat biberoane. Această donație reprezintă un real ajutor pentru personalul medical care își poate dedica mai mult timp bebelușilor din maternitate, în loc să le spele manual.

Incidența nașterilor premature se menține ridicată la Maternitatea „Cuza Vodă” și anul acesta, însă personalul medical, dar și dotările spitalului, fac ca experiența mămicilor și nou-născuților să fie cât mai bună.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025