Una dintre metodele cele mai interesante de a beneficia de uimitoarele proprietati ale frunzelor de ridichi este adaugarea lor la ciorbe. Nici nu va dati seama ce gust pot oferi!
Puteti prepara o salata din frunze si radacina de ridichi, hrean sau usturoi verde si sos de soia, la care mai se adauga condimente naturale, dupa gust.
Frunzele sunt ideale pentru persoanele predispuse la osteoporoza.
Sucul obtinut din frunze verzi de ridiche este o adevarata „bomba” de energie si sanatate pentru organism.
Frunzele se pot pastra uscate sau la congelator, pentru a beneficia de gustul deosebit si valoarea terapeutica tot timpul anului.
Consumate si apreciate peste tot in lumea, ridichile sunt cultivate inca din Grecia si Roma antica. Au fost printre primele culturi europene introduse pe continentul american, iar, pana la aparitia cartofului in Europa, erau unul dintre principalele alimente.
Sunt nenumarate varietati de ridichi, de culori, marimi si forme diferite, numitorul comun fiind gustul specific si proprietarile terapeutice.
Ridichile rosii de luna, unul dintre cele cele mai cunoscute soiuri de la noi din tara, sunt bogate in vitamine, minerale si subtante nutritive: contin piridoxina (vitamina B6), niacina (vitamina B3), acid folic (vitamina B9), riboflavina (vitamina B2), vitaminele A, C, E si K, fier, calci, cupr, magnezi, mangan si zinc, proteine, carbodidrati, fibre si electroliti.
Reduc riscul de cancer
Substantele active din ridichi pot reduce considerabil riscul de cancer la colon, la san sau pe cel ovarian. Ingredientul esentila in pervenirea acestei maladii devastatoare este sulforafanul, un compus organic care stimuleaza productia unor enzime benefice, creand astfel o bariera impotriva radicalilor liberi si inhiband imbolnavirea celulelor.
Protejeaza rinichii si ficatul
Studii recente arata ca ridichile rosii contin substante care ajua la mentinerea sanatatii rinichilor, avand o actiune diuretica si fiind excelente pentru tratarea anumitor probleme ale tractului urinar. De asemenea, contribuie la detoxifierea ficatului si la prevenirea bolilor hepatice.
Combat retentia apei in organism
Retentia apei in tesuturi duce la umflarea picioarelor si favorizeaza dezvoltarea celulitei. O banala cura de cateva zile cu ridichi rosii poate impiedica acest lucru, datorita continutului lor ridicat in potasiu, responsabil pentru eliminarea surplusului de apa din organism. Acesta regleaza nivelul sodiului si, la nevoie, contribuie la eliminarea excesului sau din organism.
Incetinesc aparitia ridurilor
Bogate in antioxidanti, ridichile ajuta la mentinerea frumusetii pielii si incetinesc aparitia primelor riduri.
Ajuta la slabit
Datorita continutului ridicat de fibre si de apa, ridichile rosii sunt ideale in curele de slabire, intrucat potolesc foamea fara sa furnizeze o cantitate prea mare de calorii. 100 de grame de ridichi rosii au doar 16 calorii, ceea ce inseamna ca pot fi consumate intr-o cantitate oricat de mare, fara teama de ingrasare.