Prima pagină » National » Începuturile premierului Florin Cîțu: „În America nu aveam niciun ban. Am spălat vasele un trimestru, am lucrat la cantină în campus”

Începuturile premierului Florin Cîțu: „În America nu aveam niciun ban. Am spălat vasele un trimestru, am lucrat la cantină în campus”

26 mai 2021, 21:20,
Bianca Rebegea, în National

Premierul Florin Cîțu a acordat un interviu prezentatorului de radio Mihai Morar, în care a vorbit, printre altele, despre viața personală.

Prim-ministrul României a dezvăluit că a fost plecat în Statele Unite ale Americii, unde a lucrat din prima zi. A spălat vasele un trimestru, a lucrat la cantină în campus, a fost poștaș în campus și apoi a lucrat la un centru audiovizual. De asemenea, el a jucat fotbal în echipa universității, ocupând poziția de mijlocaș stânga sau atacant.

Începuturile premierului Florin Cîțu: „În America am fost poștaș în campus”

Florin Cîțu a plecat în Statele Unite în anul 1992, pe vremea când avea 19 – 20 de ani. Șansa lui a fost o bursă finanțată de Guvernul american pentru est-europeni. Autoritățile din State i-au oferit bani doar pentru cazare și masă, însă era nevoit să își plătească școala și cărțile. Pentru că totul era foarte scump, a luat hotărârea de a se angaja. Pe lângă bursa câștigată timp de doi ani, actualul premier a ocupat, pe rând, mai multe funcții: a spălat vase un trimestru, a lucrat la cantină, a fost poștaș în campus și a lucrat la un centru audiovizual.

Am plecat la 19 -20 de ani, cam prin 1992. În anii ‘ 90, americanii aveau tot felul de burse fulbright etc. Eu am plecat cu o bursă finanțată de Guvernul american, acea bursă era pentru est-europeni. Am câștigat-o eu, poate nu a aplicat nimeni, nu știu, poate am fost norocos. Si nu mi-au dat bani decât pentru cazare și masă și trebuia să plătesc și școala, cărțile. Totul era foarte scump și atunci am scris câteva eseuri și am câștigat o bursă pentru 2 ani, a trebuit să am note mari ca să mă pot menține.

Numai că acolo nu aveam niciun ban și a trebui să lucrez. Am lucrat din prima zi, am spălat vasele un trimestru, am lucrat la cantină în campus, poștaș în campus și am lucrat apoi la un centru audiovizual unde era OK si iarna și vara și jucam fotbal în echipa universității, a colegiului.

Deci tot timpul eram la școală, muncă, antrenament de dimineață până seara și așa am văzut America am primii ani, cu echipa de fotbal. Eram mijlocaș stânga sau atacant.

Dar și aici când am ajuns aveam 50 kg si americanii au zis ești bun la mingii dar uita-te putin la fundașii noștri, care erau toți cei mari, puternici și m-am pus la antrenament și am făcut sală un trimestru, în care am pus 20 de kg pe mine și am mers mai departe. Si apoi am jucat, în primul an am fost mai puțin titular, abia mai apoi a fost ok, dar a trebuit să intru în sistemul lor și așa am văzut America cu echipa de fotbal.

Nu aveam alți bani să văd America și atunci mergeam cu echipa, mâncam la McDonald’s și le povesteam tuturor pe drum cum este să trăiești în comunism și toți ziceau să nu ajungem acolo.

Florin Cîțu: „Am avut multe eșecuri, cariera profesională nu este liniară”

Premierul a vorbit și despre eșecurile pe care le-a întâmpinat. În cariera de banking a ajuns la un platou și a fost nevoit să ia o decizie radicală.

„Am avut multe eșecuri, cariera profesională nu este liniară și de exemplu în banking ajungi la un platou și la un moment dat succesul pe care l-am avut în cariera de banking a ajuns la un platou și îți dai seama că nu prea mai poți. Și începi să faci greșeli și atunci ori iei o decizie, ori o ia viața pentru tine.

Am făcut o mutare în Luxemburg în 2004 am lucrat la BEI, nu m-am acomodat cu locul și atunci trebuie să mergi mai departe și după două luni de zile am plecat. Și acolo puteam să accept să rămân, dar nu am putut.”

„Părinții mei au fost mai relaxați și mi-au spus să fac treabă doar la acele materii ca are îmi plac…engleză, matematică, fizică, cam astea.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *