Prima pagină » International » Început tensionat al unui marș uriaș pro-Palestina la Londra. Ciocniri între poliție și protestatari de extrema dreaptă
Început tensionat al unui marș uriaș pro-Palestina la Londra. Ciocniri între poliție și protestatari de extrema dreaptă

Început tensionat al unui marș uriaș pro-Palestina la Londra. Ciocniri între poliție și protestatari de extrema dreaptă

11 nov. 2023, 17:20, 2 ,
în International

Un amplu marș pro-palestinian a început sâmbătă la Londra după o încăierare între protestatari de extremă-dreapta și poliție, care a lansat o operațiune majoră pentru a evita ciocnirile dintre cele două grupuri, relatează Reuters.

Marșul pro-palestinian, despre care se așteaptă să atragă sute de mii de oameni, i-a adus în capitală și pe contraprotestatarii din grupurile de dreapta, într-o zi de comemorare a veteranilor de război a Marii Britanii.

Ciocniri între poliție și protestatari de extrema dreaptă

Poliția Metropolitană a Londrei a declarat într-o postare pe rețeaua de socializare X că s-au confruntat cu agresiunile contraprotestatarilor care se aflau în oraș în „număr semnificativ”, adăugând că nu le vor permite acestora să îi confrunte pe participanții la mitingul pro-palestinian.

„Vom folosi toate puterile și tacticile disponibile pentru a preveni acest lucru”, a spus poliția.

„Marșul național pentru Palestina” este cel mai recent dintr-o serie de mitinguri în capitala britanică pentru a arăta sprijinul pentru palestinieni și pentru a cere încetarea focului Israelului asupra Fâșiei Gaza.

Miniștrii au cerut anularea marșului de sâmbătă pentru că acesta coincide cu Ziua Armistițiului, care marchează sfârșitul Primului Război Mondial și comemorează pe cei uciși în acțiunile militare.

Marș uriaș pro-Palestina

Ben Jamal, unul dintre organizatorii campaniei de solidaritate cu Palestina (PSC), a declarat pentru Reuters că până la un milion de persoane s-ar putea alătura mitingului. El a spus că va fi pașnic, dar că este conștient de „situația intensă de astăzi”.În timp ce se adunau la punctul de plecare în marș, protestatarii pro-palestinieni au putut fi auziți strigând „De la râu la mare, Palestina va fi liberă”, o scandare care este văzută de mulți evrei ca fiind antisemită și un apel pentru eradicarea Israelului.

Contrele dintre poliție și contraprotestatarii de extremă dreapta au avut loc sâmbătă mai devreme lângă Cenotaf, unde unii dintre contraprotestatari au scandat: „Ne vrem țara înapoi”.

Ulterior, sticle au fost aruncate în poliție de către membri ai unor grupuri de dreapta într-un incident separat în Chinatown, a declarat poliția.

Poliția a spus că aproape 2.000 de ofițeri vor fi mobilizați pentru a preveni tulburările, iar un număr fără precedent de polițiști au fost instalați la Cenotaf de joi.

Comisarul adjunct Laurence Taylor a declarat vineri că sâmbăta va fi „provocatoare și tensionată”.

Prim-ministrul Rishi Sunak a criticat mitingul pro-palestinian

Prim-ministrul Rishi Sunak a criticat mitingul pro-palestinian de Ziua Armistițiului ca fiind lipsit de respect.

În timp ce marșurile anterioare ale PSC au fost în general pașnice, au existat peste 100 de arestări pentru infracțiuni, inclusiv afișarea sprijinului pentru Hamas, care este interzis ca organizație teroristă în Marea Britanie, sau pancarte cu lozinci ofensive.

De la atacul Hamas în sudul Israelului din 7 octombrie, a existat un puternic sprijin și simpatie pentru Israel din partea guvernelor occidentale, inclusiv al Marii Britanii, și a multor cetățeni. Dar răspunsul militar israelian a stârnit, de asemenea, furie, protestele săptămânale din Londra cerând încetarea focului.

Comentarii
  • Bubuie de islamisti…si prin Iasi burka e number 1 prin Palace!

  • Bubuie si de jidani Romania,criminalii jidani, au fost criminali si vor ramane criminali jidanii imputiti care l-au ucis pe Hristos,blestematii naibii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *