Principala cauză a unui început de varice de la picioare este considerată a fi un defect de valvă în vene. Lipsa supapelor venoase face ca sângele să se precipite în jos atunci când o persoană stă în picioare, din cauza gravitației. În timpul mersului, mușchii care înconjoară venele profunde se contractă. Aceste vene se golesc și, ca urmare, presiunea venoasă crește.
Sângele curge prin venele comunicante cu supape insuficiente în venele superficiale. Acest lucru determină o creștere a volumului de sânge în venele superficiale și se manifestă prin distensia și mărirea acestora, manifestându-se venele varicoase. În stadiile inițiale ale bolii, această dilatare este reversibilă și nu este foarte pronunțată, dar, pe măsură ce trece timpul, devine permanentă, adică venele „nu se uniformizează”. Când piciorul este ridicat, aceste vene pot fi golite, dar deformarea nu dispare.
Început de varice. Sarcina provoacă manifestarea fenomenului
În plus față de disfuncția valvei, alți factori afectează dezvoltarea venelor varicoase. Printre acestea se numără și sarcina. Venele varicoase sunt foarte frecvente la femeile însărcinate. Este demn de remarcat faptul că, cel mai adesea, astfel de vene varicoase sunt reversibile și dispar treptat după naștere.
Sistemul circulator al viitoarei mame are o perioadă dificilă. Pentru a asigura cantitatea necesară de nutrienți și oxigen pentru copil, natura a prevăzut o creștere a circulației sângelui cu 20-30% în timpul sarcinii.
Uterul în creștere comprimă vasele pelviene, ceea ce îngreunează fluxul venos normal. În plus, progesteronul „hormonul sarcinii”, care crește de câteva ori spre sfârșitul sarcinii, înmoaie pereții venelor. O creștere semnificativă a nivelului de estrogen până în momentul nașterii crește aportul de sânge la nivelul vaselor. Sub influența stresului crescut, venele se dilată, supapele nu se închid complet și nu mai obstrucționează refluxul de sânge. Toate acestea împiedică funcționarea sistemului venos și determină apariția varicelor și a insuficienței venoase.
Din ce cauză apare acest disconfort. Situațiile în care acesta se accentuează
În cazul a 25% dintre pacienți, rudele apropiate au suferit sau suferă de o anumită formă a bolii. Acest lucru se datorează moștenirii unui anumit defect al țesutului conjunctiv, după cum arată asocierea frecventă a venelor varicoase cu hemoroizii. Afecțiunea este asociată și cu herniile peretelui abdominal anterior, picioarele plate, scolioza și miopia progresivă.
Stilul de viață joacă un rol important în dezvoltarea și evoluția bolii. În special, sarcinile statice prelungite asociate cu ridicarea de greutăți mari sau statul în picioare un efect negativ. În mod tradițional, printre grupurile de risc se numără bucătarii, chelnerii, chirurgii, lucrătorii de birou și coafezele.
Asocierea dintre obezitate și varicitate se explică mai degrabă prin împiedicarea fluxului venos din cauza comprimării vaselor de sânge de către volumele suplimentare de țesut adipos. După cum s-a menționat deja, diametrul venelor se schimbă în funcție de faza de respirație. Astfel, atunci când inspirați, venele se îngustează, iar când expirați, se lărgesc.
În timpul efortului, când presiunea intraabdominală crește, există și o dilatare a venelor, care se datorează refluxului de sânge prin ele. Printre afecțiunile care sunt însoțite de presiune se numără, constipația cronică, adenomul de prostată și tusea cronică. În plus, acești factori nu provoacă doar dilatarea venelor picioarelor, ci și a altor vene, cum ar fi venele rectale, care se manifestă prin hemoroizi.
Un început de varice poate rapid să se transforme într-o tromboză venoasă profundă. Tromboza venoasă profundă crește presiunea în ele, ajunge la un nivel atât de ridicat încât sângele curge prin venele comunicante în venele superficiale. Acest lucru, la rândul său, le determină să se dilate.