Noul an școlar începe astăzi cu multe probleme cauzate de pandemia de COVID-19, dar mai ales de modul în care guvernarea liberal nu a știut să managerieze situația. La vechile probleme, care nu au fost rezolvate, legate de lipsa manualelor, lipsa toaletelor, lipsa avizelor de funcţionare pentru unele dintre unităţile de învăţământ, s-au adăugat cele noi legate de lipsa internetului în multe școli, a tabletelor pentru învățământul online sau intarrea în spital sau în concediu a multor cadre didactice.
Început de an școlar cu multe probleme: Fără tablete și manuale și cu profesori în spital ori concediu
În 12.423 de şcoli, elevii vor merge fizic la cursuri, în timp ce în 4.915 va fi adoptat scenariul hibrid de învăţare, iar în alte 262 de şcoli elevii vor învăţa exclusiv online. Dacă în 11 judeţe vor funcţiona scenariile verde sau galben, în Capitală nu se aplică scenariul verde, 607 unităţi de învăţământ fiind în scenariul galben, iar 29 în cel roşu.
În total, 100.000 de copii ar urma să înveţe online. În aceste condiții, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, pare desprinsă totală de problem, anunțând că 87% dintre elevi au laptopuri şi tablete personale sau primite de la autorităţile locale, inspectoratele şcolare judeţene, şcoli. Asta în condițiile îm care probleme legate d elipsa internetului sau a a tabletelor sunt în toate județele țării. În plus, sunt sute de cadre didactice spitalizate sau în carantină, iar 147 au cerut să se pensioneze.
În ceea ce priveşte manualele şcolare, Anisie susţine că „absolut toate manualele de la absolut toate clasele, în afară de cele 8 titluri de la clasa a VIII-a, sunt postate pe site-ul Ministerului“ şi le pot avea în format electronic toţi elevii şi profesorii.
Care sunt scenariile după care funcţionează şcolile
Conform procedurii stabilite de autorități, școlile îşi fac planul de deschidere în funcţie de situaţia anunţată de DSP, dar şi de infrastructura pe care o au la dispoziţie.
Fiecare şcoală îşi alege un scenariu, apoi propunerea este trimisă către Inspectoratele Şcolare şi Comitetele pentru Situaţii de Urgenţă. Dacă propunerea este acceptată de comitete, se întoarce la inspectorat, iar decizia finală se ia pe 10 septembrie.
Cele trei scenarii sunt: roşu, galben şi verde, în funcţie de situaţia epidemiologică. Cele trei mari scenarii sunt stabilite în funcţie de numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la mia de locuitori.
Scenariul verde
Este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a explicat că, în cazul scenariului verde, în care este prevăzut ca toţi copiii să meargă la şcoală, acest lucru este obligatoriu, nu opţional.
Scenariul galben
Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-IV, dar şi elevii din anii terminali. Restul claselor vor face ore on-line, însă elevii vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.
Scenariul roşu
Scenariul roşu, considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face on-line. Scenariile se vor actualiza permanent, în funcţie de situaţia epidemiologică locală.
Structura anului școlar 2020-2021
Semestrul I – 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie – 29 ianuarie 2021)
Semestrul al II-lea – 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021)
Vacanţele elevilor sunt programate astfel:
Vacanţă intrasemestrială (învăţământ preşcolar şi primar): 26 octombrie – 1 noiembrie 2020
Vacanţa de iarnă: 23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021
Vacanţa intersemestrială: 30 ianuarie – 7 februarie 2021)
Vacanţa de primăvară
Paştele Catolic (2 – 11 aprilie)
Paştele Ortodox (30 aprilie – 9 mai)
Vacanţa de vară: 18 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care vor începe cursurile anului şcolar 2021-2022).
Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar are 32 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 4 iunie 2021.
Pentru clasele a VIII-a, anul şcolar are 33 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 11 iunie 2021, în timp ce pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor terminale şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri.
Programul naţional ‚‚Şcoala Altfel’’ se va desfăşura în perioada 5 octombrie 2020 – 4 iunie 2021, pe o perioadă de 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare este decisă de unitatea de învăţământ.