Începerea școlii pe 14 septembrie ar putea fi pusă în pericol. Zeci de cadre didactice își manifestă nemulțumirea privind ultima declarație a premierului Ludovic Orban. Astfel, aceștia amenință că nu se vor întoarce în unitățile de învățământ pentru a începe noul an școlar 2020-2021. Pe un grup socializare a platformei Facebook, profesorii își exprimă revolta după ce salariile acestora nu se vor mări.
”DRAGI COLEGI, CÂT O SĂ MAI REZISTĂM, NU SE MAI POATE AȘA CEVA, LA M.A.P.N., M.A.I., SĂNĂTATE,… LE-A MĂRIT SALARIILE ,DAR NOI ÎNTOTDEAUNA AM FOST LĂSAȚI DE IZBELIȘTE, NU SE MAI POATE AȘA CEVA, EU NU ÎNȚELEG ÎNCĂ UN LUCRU,NOI MAI AVEM SINDICATE?…”, a scris un profesor pe un grup de Facebook, moment în care au izbucnit și alți profesori.
Profesorii amenință că nu se vor întoarce la școală. Nemulțumirile, „scandate” pe o rețea de socializare
Zeci de comentarii au fost lăsate de profesorii de pe grupul de Facebook la postarea făcută de un coleg de-al lor. Acestea au continuat în sensul critic la adresa Guvernului Orban care afirma că nu vor crește salariile cadrelor didactice.
„Trebuie să fim solidari și să nu intrăm la ore pe data de 14 Septembrie. Nu se mai poate cu salariile de “ mizerie “ pe care le avem !”, a transmis un cadru didactic.
„Trebuie să fim extrem de uniţi !!!! Facem greva obligatoriu !!!! Nu începem anul şcolar !!!! Nu se poate aşa ceva,ca nişte mizerii din „Minister” care au bine mersi salarii nesimţite,toate facilităţile,abonamente telefonice plătite,deplasările plătite,au mâncarea la serviciu cu doar câţiva leuţi….. DAR până când mai acceptaţi aşa ceva ??????
Nu începem anul şcolar !!!!!! Grevă !!!”, a precizat un alt profesor.
„22 lei net/ oră un dascăl cu grad I, gradaţie de merit obținute pe bune, 15 ani vechime. Mai puţin decât unui tinichigiu auto…
Cum să nu fie bani la buget??? Tocmai ce Curtea de Conturi le-a scris că au realizat un prejudiciu de două milioane de euro din bugetul naţional.. Direcția Națională Anticorupție îi anchetează…
Cum să nu fie bani??? În DSP- uri au crescu cu 40% salariile, având în medie salarii de 9000- 25 000 lei net… Anchetele epidemiologice se fac telefonic, deci nu au risc de contaminare…
Alți 25% daţi celor ce operează cu data personale, dar profesorilir nu… De ce??? Datele personale ale copiilor nu sunt date personale??
Deci, bani sunt, dar se fură sau se acordă salarial prin injustiţie socială…
PROPUN GREVA MONITORULUI- orice activitate facem, nu deschidem monitorul pentru că… nu avem sporul aferent activităților cu monitorul…Să vedem… orele on-line ale lui „Hamsie la cutie cu Picsi gras”
Repet, dacă sunt decenţi, profesorii prosti nu sunt.”, a fost un alt comentariu publicat la postarea de pe Facebook.
Ce solicită Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”
Amintim că Federaţia Sindicatelor din Educaţie ‘Spiru Haret’ solicită Guvernului să nu amâne majorarea salariilor profesorilor, stabilită pentru luna septembrie 2020, potrivit unui comunicat de presă.
„În caz contrar, având în vedere situaţia actuală, apare un mare semn de întrebare privind implementarea oricărui scenariu pentru începerea anului şcolar. Varianta propusă ieri de Guvern seamănă izbitor de mult cu ceea ce s-a întâmplat în 2008, când cadrelor didactice li s-a mai refuzat o majorare salarială stabilită printr-o lege.
Din punctul de vedere al sindicatelor, prin această decizie de amânare a creşterilor salariale Guvernul îşi arată incapacitatea de a gestiona începerea anului şcolar în condiţii de siguranţă maximă şi încearcă să creeze un conflict la nivelul sistemului, pentru a avea vinovaţi de serviciu, respectiv cadrele didactice, care ar trebui să intre, de la 14 septembrie 2020, la clase, cu şanse foarte mari de a contacta noul virus.”, se arată în comunicatul transmis de FSE „Spiru Haret”.