Prima pagină » Local » Începe simularea pentru un nou recensământ. Gospodării din municipiul Iași și comuna Valea Lupului vor fi prinse în numărătoare
Începe simularea pentru un nou recensământ. Gospodării din municipiul Iași și comuna Valea Lupului vor fi prinse în numărătoare

Începe simularea pentru un nou recensământ. Gospodării din municipiul Iași și comuna Valea Lupului vor fi prinse în numărătoare

15 mart. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

În această perioadă va începe recensământul populației și locuințelor, recensământ care se va desfășura însă doar de probă. Circa 50.000 de gospodării alese aleatoriu din întreaga țară, inclusiv din județul Iași, vor fi luate în calcul de statul român. Direcția de Statistică va lua în calcul gospodării din municipiul Iași și din comuna Valea Lupului pentru recensământul de probă

În cursul anului 2022, atât în România, cât și în alte state membre ale Uniunii Europene, se va realiza recensământul populației și locuințelor (RPL). Cercetarea va fi derulată de Institutul Național de Statistică prin direcțiile județene din întreaga țară. De altfel, autoritățile au arătat că pentru a se asigura că recensământul se va desfășura conform planificării, toate instituțiile implicate trebuie să cunoască etapele acestuia. În plus, atât cei de la Statistică, cât și populația trebuie să știe modalitatea de desfășurare și importanța participării la recensământ. Pentru a pregăti recensământul din 2022, în această perioadă va avea loc unul de probă, acesta urmând a cuprinde și localități din județul Iași.

Recensământ de probă în România. Sunt prinse municipiul Iași și comuna Valea Lupului

În perioada 10-31 martie 2021, Institutul Național de Statistică (INS), prin direcțiile sale teritoriale, va efectua un recensământ de probă la care vor participa aproximativ 50.000 de gospodării alese aleatoriu. Vor fi alese gospodării de pe întreg teritoriul țării. Scopul recensământului de probă este doar de testare a capacității de colectare, stocare și prelucrare a datelor de recensământ. Recensământul populației si locuințelor propriu-zis se va desfășura în semestrul I al anului viitor (2022). În județul Iași, recensământul de probă se va desfășura pe un eșantion format din gospodării selectate din municipiul Iași și comuna Valea Lupului. Recensământul de probă se adresează tuturor persoanelor din gospodăriile selectate în eșantion, indiferent de cetățenie, care au reședința obișnuită pe teritoriul județului Iași.

Recensământ de probă în 3 etape în județul Iași

Recensământul de probă se va desfășura în trei etape. Până la data de 9 martie 2021 s-a pregătit baza de date cu variabilele de recensământ preluate din surse administrative și precompletarea chestionarelor individuale. A doua etapă vizează perioada 10-16 martie 2021, în care se va derula auto-recenzarea (completarea chestionarelor online de către persoanele din gospodăriile cuprinse în eșantion. În perioada 22-31 martie 2021 se vor deplasa pe teren recenzorii pentru realizarea interviurilor față în față pentru persoanele/ gospodăriile unde nu s-a putut realiza autorecenzarea. Ultimul recensământ al populației din țară a avut loc în anul 2011, însă datele oficiale au fost finalizate abia în 2013. Doina Cătălina Pară, directorul DJS Iași, a explicat cum se va derula acest recensământ de probă.

„Este primul recensământ care se va desfășura diferit față de cele de până acum. În calitatea mea de director executiv al Direcției Județene de Statistică Iași, rog toți participanții la această cercetare să fie receptivi și să participe activ la procesul de recenzare. Ca măsură de protecție împotriva COVID-19, dorim să informăm cetățenii că au posibilitatea de a se autorecenza. Aceasta se face completând un formular de preînregistrare disponibil la adresa https://rpl.insse.ro. Ulterior, persoanele vor primi la adresele de e-mail indicate în formularul de preînregistrare un link care îi va dirija spre chestionarul individual”, a spus Doina- Cătălina Pară, directorul executiv al Direcției Județene de Statistică Iași.

Cum pot participa ieșenii la acest recensământ de probă?

Participarea la recensământ și furnizarea de informații corecte și complete fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului față în față cu un recenzor sunt obligatorii. Refuzul de a furniza informațiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informații incorecte constituie contravenții și se sancționează cu amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 lei.

„Această etapă de autorecenzare se va desfășura timp de șapte zile, între 10 și 16 martie 2021 (inclusiv). Cetățenii care, din motive obiective, nu se pot autorecenza, vor fi vizitați în perioada 22-31 martie 2021 de către un recenzor pentru realizarea interviului față în față. Noi ne dorim să avem cât mai mulți cetățeni care se autorecenzează. Acest lucru arată și care este nivelul de competențe digitale ale ieșenilor”, a mai precizat Doina- Cătălina Pară, directorul DJS Iași.

De precizat și faptul că în lunile următoare va începe recensământul general agricol în România, recensământ derulat de către autoritățile centrale și cele locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *