Prima pagină » Actualitate » Incepe sa se faca dreptate! Magistratii l-au inchis ieri pe Prisecariu in Hotelul Traian

Incepe sa se faca dreptate! Magistratii l-au inchis ieri pe Prisecariu in Hotelul Traian

10 iul. 2013, 22:27,
Constantin Mazilu în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:376495;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Municipalitatea ieseana a castigat ieri procesul cu societatea care administreaza Hotelul Traian @ In baza sentintei de ieri, municipalitatea are dreptul sa anunte pe orice cale ca accesul masinilor pe esplanada din jurul hotelului este interzis, fiind considerata zona pietonala @ Cititi mai jos istoria completa a „privatizarii” Hotelului Traian, a  modului in care Prisecariu a pus mana pe ctitoria marelui Gustave Eiffel, fara sa scoata niciun ban din buzunar

Magistratii ieseni incep, incet-incet, sa puna stavila in fata dorintei unui afacerist de a acapara tot ce se poate din domeniul public, fara sa plateasca pretul corect. Ieri magistratii de la Tribunal au dat castig de cauza primariei in procesul in care firma care administreaza Hotelul Traian, respectiv SC Turism Moldova SA, contesta decizia primariei de a interzice accesul in parcarile din jurul hotelului si de a anunta ca accesul masinilor este interzis in zona respectiva prin intermediul unor panouri. Culmea, initial, firma Turism Moldova SA a castigat procesul la Judecatorie, dar municipalitatea a facut apel, iar judecatorii de la Tribunal au dat ieri o sentinta in favoarea primariei. In baza sentintei de ieri, data in dosarul 13.951/245/2013, primaria va avea dreptul sa monteze panourile cu inscriptia: „Esplanada pietonala Piata Unirii – spatiu public destinat traficului pietonal, cu exceptia  autovehiculelor de interventie – Hotel Traian nu detine locuri de parcare in Piata Unirii”. Sentinta data ieri de judecatori este mai mult decat un act de dreptate. Este doar un inceput in cadrul unui proces juridic care va mai dura si care va face lumina definitiv in ceea ce numim „Afacerea Traian”. Prin urmare, decizia de ieri este corecta atat din punct de vedere juridic, cat si sub aspect moral si vom argumenta acest lucru. In primul rand, Prisecariu a pus mana pe una dintre cele mai importante bijuterii arhitecturale din Moldova, adica pe Hotelul Traian, fara sa scoata niciun ban din buzunar. Si, cu toate acestea, dupa cativa ani de cand a luat gratis hotelul, Prisecariu considera ca este normal sa-i dam din domeniul public si niste teren sa-si faca parcare. Este corect asa ceva? Conform legii, terenurile din domeniul public se concesioneaza societatilor private prin licitatie, contra unui pret corect si numai daca autoritatea care administreaza proprietatea accepta sa puna la dispozitia firmei suprafata respectiva. Municipalitatea nu poate fi fortata sa ofere o parcare in conditiile in care doreste patronul de la Traian. Se puteau face afaceri oneroase in modul in care doreste Prisecariu in anul 2001, cand a dat tunul, adica a luat hotelul pe nimic in perioada guvernarii Nastase. Intre timp, lucrurile s-au schimbat.

„Privatizarea”

Era in perioada in care guvernarea Nastase dadea fabrici si uzine, hoteluri si fabrici de agrement, terenuri si zacaminte tuturor celor care slujeau partidul. Iar in 2001, cand a luat hotelul, Prisecariu era in gratiile senatorului Ion Solcanu, presedinte al PSD Iasi. SC Turism Moldova SA a fost infiintata in anul 2001, iar societatea avea in administrare pe langa Hotelul Traian si Hanul Trei Sarmale, precum si Complexul turistic Strunga. Actionarul majoritar al societatii a fost pana in anul 2001 statul roman, prin intermediul Ministerului Turismului. Prisecariu a luat societatea prin metoda numita „majorare de capital”. In anul 2001, Danut Prisecariu detinea 10 la suta din actiunile societatii, pe care le cumparase de pe piata libera de capital. Atunci, Ministerul Turismului care a „privatizat” societatea era condus de ministrul pesedist Dan Matei Agaton.
La data de 29.12.2001 are loc Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) SC Moldova Turism SA, in care se decide majorarea capitalului societatii cu 10,5 miliarde lei vechi, „reprezentand aport in numerar al actionarului Prisecariu Catalin Danut”, dupa cum s-a precizat in procesul verbal al sedintei AGA.  Dupa aprobarea majorarii capitalului social, se calculeaza ca la aportul de 10,5 miliarde lei vechi, lui Danut Prisecariu i se cuvin 60 la suta din actiunile societatii. Astfel, Ministerul Turismului ramanea cu 30 la suta, iar ceilalti actionari imparteau pana la 10 la suta. Prin urmare, s-a facut o hartie, iar Danut Prisecariu preia controlul societatii. In procesul verbal se mentioneaza ca fondurile aduse ca aport de capital, adica suma de 10,5 miliarde lei vechi, vor fi folosite in special pentru cresterea gradului de confort a Hotelului Traian. Totul a fost de fapt o mare pacaleala. Prisecariu a preluat Hotelul Traian si Hanul Trei Sarmale, dar nu a demarat investitiile promise si nici nu a platit niciun ban. Dupa ce a preluat controlul hotelului, a modificat intelegerea. „Aportul in numerar se plateste la data subscrierii in proportie de 30 la suta din valoarea nominala, adica 3.150.000.000 lei diferenta de 7.350.000 lei pana la concurenta sumei de 10.500.000 lei, urmand a fi achitata in termen de 3 ani de la data publicarii in Monitorul Oficial”, se arata intr-un proces verbal al unei sedinte AGA din februarie 2002. Prin urmare, de la aportul de 10,5 miliarde cat s-a promis, s-a ajuns la 3 miliarde si dupa aceea nu s-a mai facut nimic. Dar nu a scos din buzunar nici 3 miliarde. Cum a facut? In data de 22 ianuarie 2001, SC Turism Moldova SA, care era controlata deja de Prisecariu, a vandut catre SC International Business Corporation SRL din Iasi din obiectivul Complex Hotel Traian, obiectiv numit Restaurant Iasul. Este vorba de celebrul restaurant lipit de Hotel Traian. Acest restaurant a fost vandut cu 5,4 miliarde lei. Ceea ce era de demonstrat. Prin urmare, sa recapitulam. A promis ca plateste 10,5 miliarde si dupa ce a pus mana pe hotel, s-a razgandit, a spus ca plateste numai 3 miliarde, dar nici de data asta nu a scos bani din buzunar. A vandut restaurantul hotelului cu 5,4 miliarde, a platit statului 3 miliarde si a ramas cu 1,4 miliarde. A luat sau nu gratis Hotelul Traian, ctitoria lui Gustave Eiffel? Este sau nu vorba de coruptie in acest caz? Niciun procuror nu a avut niciodata curiozitatea sa cerceteze aceasta afacere, desi este evident ca statul a fost pagubit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025