Începe procesul pentru uciderea scriitorului Jamal Khashoggi. În Turcia, la Istanbul, astăzi 3 iulie 2020, procesul referitor la uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi începe. Conform datelor din proces, 20 de cetăţeni saudiţi au rolul de inculpaţi în dosarul în care se cercetează asasinarea jurnalistului scriitorului disident.
Începe procesul pentru uciderea scriitorului Jamal Khashoggi
Conform dosarului care se afla pe rolul instanţelor din Turcia, nume grele sunt judecate şi sunt suspecte de comiterea sau planificarea asasinatului. Datele arată faptul că printre acuzaţi sunt şi Ahmed al-Asiri, fost şef adjunct al informaţiilor saudite, şi Saud al-Qahtani, un fost consilier al prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, de „instigare la crimă cu premeditare cu intenţie monstruoasă”.
Pe lângă persoanele enumerate mai sus, în dosar sunt audiate şi acuzate încă 18 persoane cărora li se aduc acuzaţiile de ”intentie monstruoasa şi tortura”.
Pedeapsa cerută de procurorii care se ocupa de dosar este una mare, Aceştia vor închisoare pe viaţă pentru cei care ar fi avut un rol în uciderea şi torturarea jurnalistului. În Turcia, după stoparea condamnării la moarte, pedeapsa cu închisoare pe viaţa este cea mai dura formă de pedeapsă. În documentele care îi inculpa pe suspecţi se afla şi declaraţiile unor persoane care vor lua parte la audierile cu Agnes Callamard, raportorul special al ONU pentru crime extrajudiciare, omul care a investigat moartea scriitorului.
Scriitorul Jamal Khashoggi a fost ucis şi torturat
Potrivit rechizitoriului, scriitorul disident, editioralist al cotidianului Washington Post a fost torturat şi ucis. Acesta a fost strangulat până la moarte, iar corpul său a fost dezmembrat. Editorialistul, odată apropriat al familiei regale şi de prinţul Mohammed, devenise un critic acerb al monarhia din Arabia Saudită. Raportul arată faptul că rămăşiţele bărbatului nu au fost încă găsite.
Vă aducem aminte faptul că procesul din Istanbul ar reprezenta cea mai bună speranţă pentru dreptate şi îndreptare la uciderea scriitorului disident. Cazul este prezentat ca fiind judecat, iniţial, în mod eronat de către instanele judecătoreşti din Arabia Saudită. Declaraţia este făcută de Erol Onderoglu, reprezentantul Turciei pentru OG-ul de monitorizare media a instituţiei Reporteri fără Frontiere.
Scriitorul a fost ucis chiar în interiorul consulatului saudit din Istanbul pe data de 2 octombrie 2018. La acea vreme a izbucnit un scandal mediatic şi diplomatic imens pentru că multă lume se întreba cum este posibil ca într-un consulat să se poată întâmpla acest lucru. Khashoggi venise să îşi obţină câteva actele de căsătorie cu logodnica sa, Hatice Cengiz. Cea din urmă aştepta afară.
Acuzaţii dure la nivel înalt, la adresa prinţului Mohamed bin Salman
Conform declaraţiilor din 2018, presa şi mai multe instituţii îl scoteau vinovat de asasinarea lui pe Mohamed bin Salman. Într-un raport CIA. s-a concluzionat că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în Istanbul luna trecută, contrazicând afirmaţiile guvernului saudit potrivit cărora prinţul nu a fost implicat în această crimă, relatează The Washington Post.
Evaluarea CIA, în care oficialii americani au declarat că au mare încredere, este cea mai definitivă de până acum, asociindu-l pe prinţul Mohamed cu această operaţiune şi complică astfel eforturile administraţiei Trump de a păstra legăturile SUA cu unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi americani din regiunea Golfului.