Prima pagină » Local » Începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, supranumit și „Postul de vară”

Începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, supranumit și „Postul de vară”

20 iun. 2022, 00:01,
Codruța Șoroagă, în Local

Luni, 20 iunie, pentru creștinii ortodocși începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cunoscut în popor și drept „Postul de Vară”. Anul acesta postul va număra 9 zile, durând până pe 29 iunie, ziua de serbare a celor doi sfinţi. Ştiut fiind rolul major pe care l-au avut cei doi apostoli în răspândirea dreptei credinţe în lume, Biserica a rânduit ca prăznuirea lor să fie pregătită printr-o perioadă de post.

Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel este celebrată anual în data de 29 iunie, fiind precedată de o perioadă de post. Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel variază ca durată, în funcție de data Paștelui. De regulă, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe în lunea următoare Duminicii Tuturor Sfinților. Există însă și excepții. Spre exemplu, atunci când Învierea Domnului este sărbătorită mai târziu de 1 mai, nu mai rămân suficiente zile de post, motiv pentru care Biserica a hotărât ca în astfel de circumstanțe Postul Sfinților Apostoli să înceapă înainte de Duminica Tuturor Sfinților.

o imagine cu pescuirea minunata

Petru era sărac, hrănindu-și familie din meșteșugul pescuitului. Acesta a devenit ucenicul lui Iisus Hristos după ce a avut parte de o pescuire minunată

Luni, 20 iunie 2022, începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

o imagine cu rastignirea Apostolului Petru

Sfântul Apostol Petru a fost răstignit cu capul în jos, iar Sfântul Apostol Pavel, deoarece era roman, a fost decapitat

Pentru a cinsti cum se cuvine rolul pe care l-au avut cei doi mari apostoli în propovăduirea creștinismului, Biserica a stabilit un post de câteva zile înainte sărbătorii ce le este închinată. Aceste zile sunt dedicate abstinenței,  rugăciunii, a faptelor bune, lecturării scrierilor celor doi apostoli și a altor cărți duhovnicești.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este cel mai ușor post de peste an. Anul acesta, din cele 9 zile de post, creștinii ortodocși vor avea 3 zile de dezlegare la pește. Va fi dezlegare la pește în zilele de: 24 iunie – pentru „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” și 25-26 iunie, fiind zile de sâmbătă și duminică.

Pe întreaga durată a postului, ca și în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunți sau alte astfel de petreceri, pentru că postul este o perioadă dedicată celor duhovnicești, nefiind compatibilă cu petrecerile care însoțesc de regulă aceste evenimente. Prin ținerea acestui post se cinstesc și darurile Sfântului Duh care s-au coborât peste Sfinții Apostoli la Cincizecime, de aceea, în vechime, această perioadă se mai numea și „Postul Cincizecimii”.

o imagine din timpul unei cununii religioase

Pe întreaga durată a postului, ca și în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunți sau alte astfel de petreceri

Cine au fost Sfinții Apostoli Petru și Pavel

o icoana cu Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Anul acesta postul va număra 9 zile, durând până pe 29 iunie, ziua de serbare a celor doi sfinţi

Sfântul Apostol Petru era originar din Betsaida, o așezare de la malul Mării Galileii, iar înainte de a deveni apostol se numea Simeon. Petru a fost fratele Sfântului Apostol Andrei, cel dintâi chemat. Iisus Hristos, umblând pe lângă Marea Galileei, i-a văzut pe Petru și pe Andrei, aruncând mrejele în apă, și le-a zis: ”Veniți după Mine și vă voi face pe voi pescari de oameni!

Petru era sărac, hrănindu-și familie din meșteșugul pescuitului. Acesta a devenit ucenicul lui Iisus Hristos după ce a avut parte de o pescuire minunată. După ce se chinuise toată noaptea şi nu prinsese niciun peşte, la îndemnul Mântuitorului, a aruncat iar mrejele în apă şi a umplut corabia cu peşti.

Sfântul Apostol Pavel, originar din Tarsul Ciliciei, a primit la naştere numele Saul. A fost învățat, fariseu și rabin în religia evreilor și cunoscător al învățăturii iudaice din vremea sa. Saul nu l-a întâlnit pe Iisus Hristos în timpul activității Sale pe Pământ. Inițial a fost un persecutor al creștinilor. Pe când călătorea spre cetatea Damascului, pentru a-i prinde pe creştinii de acolo, Saul a văzut pe Domnul, care i s-a arătat în chip minunat, spunându-i că cei persecutați  nu sunt doar creștinii, ci Hristos însuși. Din acel moment a crezut în Iisus Hristos și s-a botezat, lăsând rătăcirea în care trăise până atunci.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este o perioadă pe care creștinii ortodocși o dedică rugăciunii, faptelor de milostenie și abstinenței de toate felurile. Fiind un post scurt, acesta poate fi ținut cu ușurință. Sfinții Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriți în fiecare an pe 29 iunie. Cei doi apostoli sunt prăznuiți împreună deoarece au murit în aceeași zi, pe 29 iunie, în anul 67 d. Hr. Sfântul Apostol Petru a fost răstignit cu capul în jos, iar Sfântul Apostol Pavel, deoarece era roman, a fost decapitat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *