Prima pagină » Local » Începe Postul Nașterii Domnului 2021! Tradiții și obiceiuri în unul dintre cele mai lungi posturi de peste an
Începe Postul Nașterii Domnului 2021! Tradiții și obiceiuri în unul dintre cele mai lungi posturi de peste an

Începe Postul Nașterii Domnului 2021! Tradiții și obiceiuri în unul dintre cele mai lungi posturi de peste an

15 nov. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Credincioșii de pretutindeni intră de astăzi în Postul Nașterii Domnului 2021. Această perioadă este și una în care credincioșii țin unul dintre cele mai lungi posturi de peste an, o perioadă de 40 de zile. Toată această perioadă cunoscută în popor drept postul Crăciunului este și una plină de tradiții și obiceiuri

De astăzi, 15 noiembrie 2021, credincioșii intră în postul Nașterii Domnului, post care va ține până în 24 decembrie 2021. Perioada este cunoscută în popor drept ajunul sărbătorii Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Postul Nașterii Domnului este ținut cu strictețe de credincioșii din întreaga lume. Prin acest post, credincioșii retrăiesc ajunarea timp de patruzeci de zile a Proorocului Moise, dar și postul patriarhilor din Vechiul Testament. La fel cum cei de atunci așteptau venirea Mântuitorului pe Pământ cu post și rugăciune, tradiția arată că și acum se cuvine ca toți credincioșii să aștepte și să întâmpine prin ajunare mielul lui Dumnezeu născut din Fecioara Maria. Acest post ține 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie și sfârșind la 25 decembrie, lăsând sec în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie. Totuși, dacă această zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul începe încă din seara zilei de 14 noiembrie.

Liturghii speciale de Postul Nașterii Domnului 2021

Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil, conform Bisericii Ortodoxe. Astfel, creștinii, postind 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria. În timpul Postului Nașterii Domnului, începând cu data de 21 noiembrie, se introduc în cadrul slujbei Utreniei, Catavasiile Nașterii Domnului, care se cântă până în data de 30 decembrie inclusiv.

În această perioadă a Postului Crăciunului, la Ceasuri și Pavecernița nu sunt cântate stihirile și nici troparele, ci toate sunt rostite. Dacă ajunul Crăciunului cade sâmbătă sau duminică, slujba Ceasurilor Împărătești se mută în vinerea dinainte, această zi devenind aliturgică. De asemenea, dacă ajunul Crăciunului cade în zilele de luni până vineri, se va oficia în această zi Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, urmând ca în ziua praznicului să se săvârșească Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Dacă ajunul va fi sâmbătă sau duminică, în ziua de ajun se va oficia Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar in ziua Crăciunului – Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia.

Dezlegare la pește în postul Nașterii Domnului 2021

În acest post, credincioșii ar trebui să consume mâncăruri de post. În plus, în acest post se obișnuiește ca toți credincioșii să postească de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie, inclusiv, se dezleagă de untdelemn, pește și vin. Biserica a rânduit ca în fiecare sâmbătă și duminică cuprinse între 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică) și 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul), creștinii să aibă dezlegare la pește.

Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin, iar atunci cade hramul bisericii sau altă sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie, atunci se face dezlegarea și la pește. În ziua de Ajun se mănâncă abia seara și doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame. Biserica a rânduit și alte lucruri pe care trebuie să le respecte credincioșii în această perioadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`