Prima pagină » National » Începe perioada electorală pentru alegerile prezidențiale. Peste 870 de milioane lei vor fi cheltuiți pentru scrutin
Începe perioada electorală pentru alegerile prezidențiale. Peste 870 de milioane lei vor fi cheltuiți pentru scrutin

Începe perioada electorală pentru alegerile prezidențiale. Peste 870 de milioane lei vor fi cheltuiți pentru scrutin

10 sept. 2024, 11:00,
Elena Nicoleta BUJOR în National

Perioada electorală pentru alegerile prezidențiale va începe în această săptămână, conform calendarului stabilit prin hotărâre de Guvern. Primul tur de scrutin este programat pe 24 noiembrie, iar cel de-al doilea pe 8 decembrie.

Principalele etape ale perioadei electorale includ constituirea Biroului Electoral Central (BEC) și alegerea președintelui BEC, depunerea și validarea candidaturilor, începerea campaniei electorale și desfășurarea celor două tururi de scrutin.

„În situaţii temeinic justificate, sediile secţiilor de votare utilizate la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024 pot fi diferite faţă de cele folosite la primul tur de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024, sub condiţia asigurării accesibilităţii şi publicităţii acestora cu cel puţin 3 zile înaintea zilei votării”, se mai arată în decizia BEC.

Începe perioada electorală pentru alegerile prezidențiale

Joi, 12 septembrie, vor fi desemnați cei cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru Biroul Electoral Central, aceștia fiind aleși prin tragere la sorți de către președintele ÎCCJ. Președintele BEC va fi ales cel târziu pe 13 septembrie, iar până pe 14 septembrie se va completa Biroul cu președintele și vicepreședinții Autorității Electorale Permanente și reprezentanții partidelor parlamentare. Pe 13 octombrie vor fi desemnați și reprezentanții partidelor neparlamentare care au propus candidați.

Data de 28 septembrie este termenul limită pentru comunicarea către Ministerul Afacerilor Externe a localităților din străinătate unde vor fi organizate secții de votare. Depunerea candidaturilor pentru alegerile prezidențiale se va încheia pe 5 octombrie, iar până pe 9 octombrie vor fi făcute publice declarațiile de avere și interese ale candidaților. Pe 10 octombrie, candidaturile devin definitive, iar campania electorală începe pe 25 octombrie.

În diaspora, votul va începe pe 22 noiembrie la ora 12:00 și se va încheia pe 23 noiembrie la ora 21:00. În ziua alegerilor din țară, 24 noiembrie, secțiile de votare vor fi deschise de la ora 7:00 până la ora 21:00, iar alegătorii care se află la rând la ora închiderii vor putea vota până la 23:59.

Al doilea tur de scrutin va începe pe 29 noiembrie cu campania electorală, iar votul în diaspora se va desfășura pe 6 și 7 decembrie. În țară, votarea se va desfășura pe 8 decembrie, între orele 7:00 și 21:00. Rezultatele finale vor fi înaintate Curții Constituționale pe 12 decembrie pentru validare.

Pentru alegerile parlamentare din 2024, secțiile de votare vor fi aceleași ca cele organizate pentru alegerile prezidențiale, conform deciziei Biroului Electoral Central. Dacă apar modificări în locația secțiilor de votare, acestea trebuie anunțate public cu cel puțin trei zile înainte de scrutin.

Hotărârea electorală a Guvernului detaliază măsurile pentru organizarea alegerilor din 1 decembrie, stabilind responsabilitățile instituțiilor implicate și costurile totale estimate pentru organizarea alegerilor, care se ridică la 878,1 milioane lei.

”Sunt detaliate atribuţiile şi sarcinile care revin Autorităţii Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Statistică, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, prefecţilor şi primarilor, în pregătirea, organizarea şi desfăşurarea scrutinului. Hotărârea stabileşte categoriile principale de cheltuieli şi defalcarea lor în funcţie de tipul bugetului de stat sau local, respectiv în funcţie de ordonatorul principal de credite” mai arată purtătorul de cuvânt al Guvernului”, a arătat Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
10 septembrie 2024
10 septembrie 2024