Prima pagină » National » Începe perioada electorală în România! Până când se depun candidaturile pentru prezidențiale
Începe perioada electorală în România! Până când se depun candidaturile pentru prezidențiale

Începe perioada electorală în România! Până când se depun candidaturile pentru prezidențiale

10 sept. 2024, 15:40,
în National

Perioada electorală pentru alegerile prezidențiale din acest an începe în această săptămână, conform calendarului stabilit printr-o hotărâre de Guvern, informează Agerpres.

Primul tur de scrutin va avea loc pe 24 noiembrie, iar al doilea tur este programat pentru 8 decembrie, dacă va fi necesar.

Printre cele mai importante etape ale acestei perioade se numără constituirea Biroului Electoral Central (BEC), desemnarea președintelui acestuia, depunerea candidaturilor, validarea acestora și desfășurarea campaniei electorale, urmată de organizarea celor două tururi de scrutin.

Pe 12 septembrie, vor fi desemnați cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) care vor face parte din BEC. Aceștia vor fi aleși prin tragere la sorți de președintele ÎCCJ dintre judecătorii în funcție. Ulterior, în termen de 24 de ore, va fi ales președintele BEC prin vot secret, iar până pe 14 septembrie, BEC va fi completat cu reprezentanții Autorității Electorale Permanente și ai partidelor politice parlamentare.

Alegeri prezidențiale 2024

Reprezentanții formațiunilor politice care nu sunt în Parlament, dar propun candidați, vor fi desemnați în BEC până pe 13 octombrie. La sfârșitul lunii septembrie, Ministerul Afacerilor Externe va fi informat cu privire la localitățile din străinătate unde vor fi organizate secții de votare.

Candidații la alegerile prezidențiale trebuie să își depună candidaturile până pe 5 octombrie, ora 24:00, iar în termen de 24 de ore, aceștia trebuie să depună declarațiile privind eventualele colaborări cu Securitatea. Declarațiile de avere și de interese vor fi făcute publice până pe 9 octombrie, iar candidaturile definitive vor fi stabilite pe 10 octombrie.

Campania electorală pentru primul tur va începe pe 25 octombrie. Prima zi de vot în străinătate este pe 22 noiembrie, urmată de ziua alegerilor din România pe 24 noiembrie.

Dacă va fi necesar, al doilea tur de scrutin va avea loc pe 8 decembrie. Campania pentru turul doi va începe pe 29 noiembrie, iar românii din străinătate vor vota pe 6 și 7 decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *