Prima pagină » Economic Local » Începe o nouă sesiune a Programului Rabla Plus. Cine sunt ieșenii care pot obține un ecotichet și ce valoare are acesta
Începe o nouă sesiune a Programului Rabla Plus. Cine sunt ieșenii care pot obține un ecotichet și ce valoare are acesta

Începe o nouă sesiune a Programului Rabla Plus. Cine sunt ieșenii care pot obține un ecotichet și ce valoare are acesta

16 aug. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Economic Local

La începutul săptămânii viitoare, ieșenii se pot înscrie pentru o nouă sesiune a Programului Rabla Plus. Valoarea ecotichetului nu diferă în funcție de numărul de vehicule vechi casate. Care sunt regulile de anul acesta și cine sunt ieșenii care pot aplica.

Începe o nouă sesiune Rabla Plus. Ce valoare are ecotichetul

Luni, 19 august, începe o nouă sesiune a Programului Rabla Plus. Administrația Fondului pentru Mediu informează că românii își pot cumpăra, din nou, mașini electrice, dacă se înscriu la cea de-a treia sesiune a programului. Astfel, persoanele fizice se pot adresa producătorilor validați în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere în cadrul programului, iar persoanele juridice pot încărca direct în aplicația informatică documentele necesare, în limita sumelor alocate.

Duminică, 18 august, se încheie cea de-a doua etapă de înscriere a sesiunii, în cadrul acesteia fiind alocate sume de 24.000.000 de lei pentru persoanele juridice și unităților administrativ-teritoriale, iar instituțiilor publice – 120.000.000 de lei. Astfel, pentru cea de-a treia etapă, bugetul alocat este de 100.000.000 de lei pentru persoane fizice, tot 100.000.000 de lei pentru persoane juridice și pentru unități administrativ-teritoriale și instituții publice. Etapa se desfășoară în perioada 19 august – 19 septembrie 2024.

În cadrul Programului Rabla Plus 2024, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziționarea unui autovehicul nou. În schimb, trebuie să predea cel puțin un vehicul uzat. De asemenea, nu trebuie depășit maximul de două autovehicule casate.

Valoarea ecotichetului, indiferent de numărul de autovehicule casate, este de 25.500 de lei pentru achiziționarea unui vehicul nou, pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta. 13.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou, electric hibrid, exceptând motocicleta care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, și 13.000 de lei pentru achiziționarea unei motociclete electrice.

Ecotichetul se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depășește suma de 70.000 de euro, cu TVA inclus.

Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale beneficiază de ecotichet în cuantum de 120.000 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.

Programele Rabla Plus și Rabla Clasic sunt preferate de ieșeni. Potrivit datelor publicate de autorități, în anul 2023, la nivelul județului Iași, au fost achiziționate 1.057 de mașini și 41 de motociclete. La începutul săptămânii viitoare, ieșenii se pot înscrie pentru o nouă sesiune a Programului Rabla Plus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *