Prima pagină » Local » Începe o nouă sesiune a programului Casa Verde Fotovoltaice. Când vor putea ieșenii să-și depună dosarele?
Începe o nouă sesiune a programului Casa Verde Fotovoltaice. Când vor putea ieșenii să-și depună dosarele?

Începe o nouă sesiune a programului Casa Verde Fotovoltaice. Când vor putea ieșenii să-și depună dosarele?

01 aug. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu, în Local

Începe o nouă sesiune a programului Casa Verde Fotovoltaice. Astfel, ieșenii vor afla când își pot depune dosarele. Reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu au transmis detalii despre această nouă sesiune, dar au adus lămuriri și despre decontările care se fac pentru dosarele din 2023, după ce programul a fost blocat din cauza unor suspiciuni cu privire la scurgeri de informații care ar fi favorizat diverse firme.

O nouă sesiune a programului Casa Verde Fotovoltaice

Vin vești bune pentru ieșenii care își doresc să depună dosarele pentru a obține finanțare pentru panouri fotovoltaice. Pentru viitoarea sesiune, care va începe în perioada următoare, statul a crescut finanțarea pentru instalarea sistemelor fotovoltaice. De asemenea, vor fi incluse și bateriile de stocare a energiei.

Noul program Casa Verde Fotovoltaice 2024 va demara la finalul lunii august sau începutul lunii septembrie 2024. De asemenea, statul va oferi finanțări de până la 30.000 de lei.

Finanțarea suplimentară de 10.000 de lei se va adăuga celor 20.000 de lei deja disponibili, aducând suma totală la cel puțin 30.000 de lei. Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a venit cu lămuriri cu privire la noua sesiune a programului.

„Noi estimăm că undeva august-septembrie, anul acesta, se vor finaliza mare parte din cele 60.000 de sisteme care au fost alocate în sesiunea din 2023. Iar pentru 2024 estimez că dăm drumul la sfârșitul lunii august, începutul lui septembrie. Avem buget, bani alocați, deci nu ar trebuie să își facă griji oamenii din acest punct de vedere, nu avem probleme pe acest program absolut deloc. Banii, 2 miliarde de lei, pe care îi avem alocați pentru sesiunea aferentă anului 2024, îi avem în buget, îi avem la dispoziție. Sperăm ca pe viitor să nu fie, din 2025 încolo, dar pentru 2024 nu sunt probleme. E cel mai mare buget pe care l-am alocat vreodată pentru acest program și cred că pentru orice program care a fost derulat de AFM. Nu cred că a avut vreunul un buget atât de mare. Înseamnă 66.000 de case pentru că anul acesta, spre deosebire de anul trecut, vom finanța și acumulatori”, a spus Laurențiu Neculaescu.

De asemenea, acesta a venit cu detalii și despre programul Casa Verde Fotovoltaice 2023, după ce a fost blocat de autorități.

„Absolut toate cererile din sesiunea 2023, care au fost depuse la Administrația Fondului pentru Mediu, și documentele, bineînțeles, au fost în regulă, nu au așteptat mai mult de 60 de zile pentru decontare. Datorită digitalizării pe care am implementat-o pe acest program, lucrurile merg extrem de bine, de aceea am și stat puțin cu programul 2024, tocmai pentru a vedea că lucrurile funcționează în parametri pe sesiunea trecută. Să vedem dacă mai trebuie să schimbăm sau să îmbunătățim ceva în program. Deci programul din 2023 este în regulă. În 2024, nu modificăm nimic substanțial în cadrul programului pentru că lucrurile au mers bine, am avut un feedback foarte bun din partea cetățenilor și din partea instalatorilor”, a declarat Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.

Astfel, noua sesiune a programului Casa Verde Fotovoltaice demarează la finalul lunii august, începutul lunii septembrie, atunci când ieșenii își vor putea depune dosarele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *