Prima pagină » Actualitate » Începe construcţia noului Spital de Urgenţă al MAI, din fonduri PNRR
Începe construcţia noului Spital de Urgenţă al MAI, din fonduri PNRR

Începe construcţia noului Spital de Urgenţă al MAI, din fonduri PNRR

10 sept. 2024, 21:40,
în Actualitate

Lucrările la noul sediu al Spitalului de Urgenţă al MAI „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” au demarat marţi, acesta urmând a fi construit din fonduri PNRR, cu termen de finalizare 30 iunie 2026, transmite Agerpres.

„Astăzi am avut onoarea de a participa la deschiderea lucrărilor pentru noul sediu al Spitalului de Urgenţă al MAI ‘Prof. Dr. Dimitrie Gerota’. Acest proiect este esenţial atât pentru Ministerul Afacerilor Interne, cât şi pentru comunitatea din Ilfov şi întreaga medicină românească. Noua unitate va avea 490 de paturi şi va introduce un sistem modern de organizare. Mulţumesc tuturor celor implicaţi pentru efortul depus până acum. Împreună, ne vom asigura că acest spital va funcţiona la standarde înalte şi va aduce un plus de asistenţă medicală”, a declarat ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.

Noua infrastructură medicală va fi dotată cu 490 de paturi

Potrivit unui comunicat transmis marţi AGERPRES, noua infrastructură medicală va fi dotată cu 490 de paturi, dintre care 400 în secţiile medicale pentru spitalizare continuă, 40 de paturi pentru spitalizare de zi şi 50 de paturi pentru anestezie şi terapie intensivă, la care se adaugă un corp de clădire independent, ce va deservi spaţiile tehnice.

Proiectul va fi realizat la standardele de calitate în conformitate cu ultimele cerinţe din domeniul medical, iar amplasarea geografică a acestuia este una strategică, în apropierea celor două aeroporturi internaţionale, Henry Coandă Otopeni şi Aurel Vlaicu Băneasa, asigurând astfel servicii medicale integrate într-una dintre cele mai aglomerate zone de intrare/ieşire din Bucureşti, unde nu există la acest moment un spital de urgenţă, arată sursa citată.

Prin realizarea unei noi infrastructuri medicale în care va funcţiona Spitalul de Urgenţă „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” se urmăreşte: îmbunătăţirea gradului de satisfacţie şi al experienţei pacienţilor în îngrijire printr-o nouă facilitate medicală realizată şi dotată la standarde moderne; îmbunătăţirea standardelor clinice, a eficienţei, a rentabilităţii, a calităţii, a siguranţei şi a durabilităţii serviciilor oferite; îmbunătăţirea accesului populaţiei, în special pentru grupurile vulnerabile de pacienţi, la serviciile spitaliceşti de nivel înalt, sporind astfel semnificativ starea de sănătate a populaţiei; reducerea mortalităţii şi a numărului de decese evitabile în zona deservită; reducerea poverii dizabilităţilor în regiunea deservită; creşterea calităţii vieţii şi a bunăstării în regiune.

Proiectul a obţinut asistenţă financiară nerambursabilă

Proiectul denumit Sediu nou pentru Spitalul de Urgenţă al MAI „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” a obţinut asistenţă financiară nerambursabilă prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, astfel că la data de 11.01.2023 a fost selecţionat şi aprobat pentru finanţare prin PNRR în cadrul apelului MS-0212, Pilonul V: Sănătate şi rezilienţă instituţională, Componenta 12: Sănătate, Investiţia: 12. Dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti publice.

La data de 18 ianuarie 2024 a fost semnat contractul de finanţare pentru proiect, valoarea acestuia fiind de 2.040.142.140 lei, din care valoarea eligibilă din PNRR este de 1.028.643.096, valoarea TVA eligibilă aferentă PNRR 195.442.188 lei şi valoarea contribuţiei proprii inclusiv TVA – 816.056.856 lei.

La data de 29 ianuarie 2024 a avut loc ceremonia de semnare a contractului de proiectare, execuţie şi dotare a obiectivului de investiţii, contract care are o valoare de 1.240.571.360,24 lei fără TVA, reprezentând o etapă importantă în realizarea proiectului şi concretizarea unor eforturi instituţionale consistente, menţionează sursa citată.

La data de 20 august 2024 a fost semnat contractul intitulat Servicii de supraveghere a lucrărilor de construcţii aferente obiectivului de investiţii: Sediu nou pentru Spitalul de Urgenţă al MAI „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, în valoare de 7.487.000 lei fără TVA.

Termenul de finalizare a noului Spital de Urgenţă al MAI „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” este 30 iunie 2026.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *