Prima pagină » Economic Local » Începe cea mai mare campanie derulată de APIA! Cum pot obține fermierii din Iași subvențiile pentru anul 2023
Începe cea mai mare campanie derulată de APIA! Cum pot obține fermierii din Iași subvențiile pentru anul 2023

Începe cea mai mare campanie derulată de APIA! Cum pot obține fermierii din Iași subvențiile pentru anul 2023

01 mart. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Cea mai mare campanie derulată de APIA se desfășoară în perioada 1 martie – 15 mai 2023. În acest interval de timp, fermierii din Iași pot depune cererile unice de plată, fără penalizări, prin care pot obține subvenții pentru anul acesta. Atât fermierii cu terenuri agricole, cât și cei cu ferme zootehnice pot depune documentele. Chiar dacă, în acest an, beneficiarii de subvenții pot completa online cererea unică, ieșenii trebuie să se ducă o singură dată la APIA pentru a o semna, dacă nu dețin semnătură electronică

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează cea mai mare campanie de depunere a cererilor unice de plată, în perioada 1 martie – 15 mai 2023, fără penalizări. Fermierii pot depune cererea online, în aplicația IPA Online, fără să se deplaseze la sediile APIA. IPA Online este un program informatic gratuit care permite fermierilor să completeze electronic cererea unică de plată.

Aplicația poate fi folosită oriunde există un computer conectat la internet: la domiciliu, la sediul exploatației, la primărie, la centrul APIA etc. IPA Online pune la dispoziţia fermierilor lista parcelelor pentru care au solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafeţele determinate în urma controalelor realizate de specialiştii APIA, precum şi schiţa parcelelor agricole. Pentru fiecare parcelă în parte, fermierii pot modifica, corecta sau completa datele în conformitate cu informațiile noi referitoare la suprafață, cultură şi schiţa parcelei.

Programul realizează verificări ale datelor pe care le înscrie fermierul, iar dacă acestea nu sunt complete sau au necorelări evidente, afișează o avertizare, ajutând beneficiarii de subvenții să completeze corect cererea unică de plată.

De astăzi a început cea mai mare campanie derulată de APIA

De asemenea, fermierul poate stabili datele finale pe parcursul mai multor zile, astfel încât, dacă are nevoie de verificări, poate să întrerupă lucrul cu aplicaţia şi apoi să îl reia, având păstrate datele completate anterior.

Astfel, fermierul se poate deplasa pe teren sau poate solicita sprijin pentru identificarea corectă a parcelei şi completarea suprafeţei acesteia. Chiar dacă cererile pot fi depuse online, fermierii din Iași au un termen-limită pentru semnarea cererii unice, pentru a închide formularul, respectiv finalul lunii septembrie 2023.

Aceștia trebuie să facă un drum la APIA, pentru a semna cererea, dacă nu dețin semnătură electronică. Dacă fermierii au depus și în anii precedenți cererile unice de plată, le va fi mult mai ușor să treacă prin toate procedurile, astfel că totul nu ar dura mai mult de câteva minute.

Fermierii din Iași trebuie să verifice cu atenție datele din documentele depuse

Specialiștii APIA atenționează fermierii că trebuie să fie atenți la mesajele de atenționare pe care le afişează programul IPA Online, pentru a evita să primească solicitări ulterioare de clarificare din partea APIA şi pentru a avea o cerere completă cât mai corectă. Este recomandată consultarea periodică a site-ului APIA, pentru ca fermierii să fie la curent cu ultimele informații puse la dispoziție de instituția de plăți.

Pentru o cât mai eficientă comunicare între fermieri și angajații APIA, în scopul facilitării transmiterii și recepționării informațiilor necesare depunerii cererii unice de plată și a gestionării pe fluxul de administrare a schemelor de plată solicitate, este indicată furnizarea numărului de telefon și a adresei de e-mail utilizate de către fermieri. Fermierii din Iași au cerut, în anul precedent, subvenții pentru o suprafață de 280.000 de hectare. Cea mai mare campanie derulată de APIA se derulează anual, începând cu anul 2007.

Fermierii depun o singură cerere de plată

Fermierii trebuie să depună o singură cerere de plată, chiar dacă au terenuri în mai multe localități sau județe. Schemele în cadrul cărora pot obține fermierii subvențiile sunt SAPS (schema unică de plată pe suprafață), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire), plata pentru tinerii fermieri.

Alte scheme de plată sunt sprijinul cuplat în sectorul vegetal sau în sectorul zootehnic, Măsurile 10, 11 și 13, pentru agroclimă și mediu sau culturi ecologice. Banii pentru aceste scheme de plată provin de la Uniunea Europeană și sunt acordați din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Schemele finanțate de la bugetul național sunt ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal, dar și în sectorul zootehnic. Dacă sunt accesate toate schemele de plată, un fermier poate încasa și 1.000 de euro la hectar.

Fermierii din Iași au primit peste 50 de milioane de euro de la APIA, iar în această săptămână se fac noi plăți. În cea mai mare campanie derulată de APIA, fermierii pot solicita informații de la specialiștii instituției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`