Prima pagină » Economic Local » Începe campania APIA de informare a fermierilor din Iași cu privire la cererea unică de plată 2021. Depunerea documentelor începe la jumătatea lunii martie
Începe campania APIA de informare a fermierilor din Iași cu privire la cererea unică de plată 2021. Depunerea documentelor începe la jumătatea lunii martie

Începe campania APIA de informare a fermierilor din Iași cu privire la cererea unică de plată 2021. Depunerea documentelor începe la jumătatea lunii martie

13 feb. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Specialiștii din cadrul APIA Iași demarează campania de informare a fermierilor din Iași care vor depune cererea unică de plată 2021, pentru obținerea subvențiilor. Peste 20.000 de agricultori din județ care au depus documentele în anul 2020 vor fi informați și în acest an cu privire la modificările privind campania de depunere a cererilor unice de plată

Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) demarează în fiecare an, cu o lună înainte de depunerea oficială a cererii unice de plată 2021, campania de informare a fermierilor care vor să obțină subvențiile pentru terenurile agricole sau pentru animalele din gospodării. Cererea unică 2021, documentul pentru subvenții, este pregătit, iar funcționarii din cadrul instituției care gestionează acordarea ajutoarelor financiare de la Uniunea Europeană și de la bugetul de stat vor organiza întâlniri de informare cu fermierii, în condițiile actuale privind regulile de distanțare. Funcționarii vor programa sesiunile de informare după data de 15 februarie 2021. În Campania 2020, completarea declarației de suprafață s-a realizat electronic, folosind aplicația IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro.

Conform datelor APIA, în perioada 2 martie – 15 iunie 2020, au fost depuse 19.882 de cereri de la fermierii din Iași care exploatează o suprafață de 276.360 hectare de teren agricol. Suprafața solicitată la plată a crescut în anul 2020 comparativ cu anul 2019, dar a scăzut numărul beneficiarilor. Specialiștii susțin că în ultimii ani se observă o tendință de comasare a terenurilor agricole deoarece fermierii vor să facă agricultură performantă. Agricultorii din toată țara au depus 826.964 cereri unice de plată pentru o suprafață de 9.814.937,86 hectare, în campania 2020.

APIA demarează campania de informare a fermierilor din Iași privind depunerea cererii unice de plată 2021

În anul 2020, fermierii din Iași au transmis online documentele necesare obținerii subvențiilor de la APIA. Chiar dacă fermierii din Iași nu s-au mai deplasat la sediile locale APIA, din cauza pandemiei COVID-19, pentru a depune cererile unice de plată, aceștia s-au putut înregistra în sistemul IPA online doar cu ajutorul funcționarilor din cadrul instituției. Celelalte documente necesare pentru completarea dosarelor au fost trimise de către primăriile din județ, respectiv adeverințele care arată unde se află parcelele deținute de fiecare fermier din Iași.

De asemenea, deși campania APIA 2020 a fost suspendată aproximativ o lună din cauza stării de urgență ca urmare a restricțiilor impuse de pandemia COVID-19, acest lucru nu a împiedicat depunerea cererilor de către fermierii din Iași. Specialiștii APIA susțin că și în acest an cererile vor fi depuse, în proporție de 90 la sută, online, pentru a evita aglomerarea sediilor locale și răspândirea noului coronavirus. În această perioadă, APIA efectuează plățile aferente campaniei 2020. Fermierii din Iași au primit deja peste 30 de milioane de euro și în continuare sunt plătite subvențiile către crescătorii de animale.

Ieșenii cu ferme zootehnice încasează subvențiile APIA pentru cererile depuse în anul 2020

Crescătorii de bovine din Iași au primit în conturi jumătate de milion de euro și urmează să primească alte aproape 2 milioane de euro, drept sprijin cuplat pentru animalele din ferme. Sumele aprobate la plată pentru crescători sunt cuprinse între 160 și 379 de euro, pe cap de animal. Crescătorii de vaci de lapte sunt autorizați la plată pentru sprijinul cuplat care se achită pentru efective înscrise în Registrul Genealogic, în fermele cu minimum 10 capete eligibile, care primesc plata pentru maximum 250 de animale.

Fermierii care dețin bovine, bivoli sau bivolițe vor încasa ajutorul financiar de la APIA, sumele fiind de câteva sute de euro pe cap de animal. Astfel, crescătorii de bovine de lapte vor încasa 379 de euro pe cap de animal, cea mai mare sumă acordată acestei categorii de beneficiari. De asemenea, 185 de euro pe cap de animal vor primi crescătorii de bovine de carne, din Iași, iar subvenția pe cap de bivoli și bivolițe este de 160 de euro pe cap de animal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *