Prima pagină » Titlurile zilei » Începe calvarul pentru afaceristul Călin Toma, care a vrut să ridice un bloc lângă apartamentele ”Avicola”! Prefectura Iași a cerut anularea tuturor actelor emise de Primărie-FOTO

Începe calvarul pentru afaceristul Călin Toma, care a vrut să ridice un bloc lângă apartamentele ”Avicola”! Prefectura Iași a cerut anularea tuturor actelor emise de Primărie-FOTO

24 mart. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Dezvoltatorul imobiliar Călin Toma s-a trezit cu un proces deschis de Prefectura Iași. Asta, după ce a anunțat că va construi lângă blocul ”Avicola”, din Lețcani. Primarul Stelian Turcu a autorizat construcția, iar, acum, trebuie să dea explicații

Locuitorii din blocul ”Avicola”, din comuna Lețcani, județul Iași, au înregistrat o primă victorie în lupta cu dezvoltatorul imobiliar Călin Toma. În primăvara anului 2021, Primăria Lețcani a emis o autorizație de construire pe numele societății T&C Trust Afaceri SRL, controlată de afaceristul menționat. Autorizația arăta că imobilul va avea regimul de înălțime P+3. Mai multe inadvertențe au fost identificate încă de la stadiul de autorizare. Era menționat că afaceristul va construi o locuință individuală, deși regimul aprobat era pentru locuințe colective. Mai mult, la adresa imobilului era menționat satul Căprița, deși această denumire nu există în actele oficiale ale autorităților locale.

În toamna anului 2021, Călin Toma a început lucrările la fundație, dar acestea au fost suspendate. Cele 35 de familii din blocul ”Avicola” sunt revoltate că investitorul vrea să construiască chiar sub geamurile apartamentelor lor. Au depus petiții și la Prefectura Iași, nemulțumiți de apariția investiției. Blocul ”Avicola ” este format din 3 imobile, apartamentele fiind cumpărate de la ferma de pui, intrată în faliment. De precizat este că Tudor Toma, fratele lui Călin Toma, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru că a condus un autovehicul pe domeniul public, deși avea permisul suspendat.

Călin Toma a vrut să ridice un bloc lângă apartamentele ”Avicola”, dar a intervenit Prefectura Iași

După ce sesizările au ajuns la Prefectura Iași, instituția a demarat o procedură de anulare a actelor emise de Primăria Lețcani. Recent, la Tribunalul Iași a fost înregistrată acțiunea pentru anularea certificatului de urbansim și autorizația de construire emise pe numele societății T&C Trust Afaceri SRL. Contactat telefonic de reporterii BZI, primarul comunei Lețcani nu consideră că ar fi vreo problemă cu proiectul lui Călin Toma, dar se va supune rigorilor legii.

”S-a constatat că șantierul este prea aproape de blocul «Avicola», la 2 metri. Din punctul meu de vedere, acest motiv nu este sustenabil. Săptămâna trecută au fost de la Inspectoratul în Construcții și au dispus remedierea. Acolo trebuie canalizare, dar investiția este de 1 milion de euro, iar noi nu avem acești bani. Problema este că terenul din fața blocului a fost intabulat pe vremuri de Becali (afaceristul Gigi Becali-n.r.), deși aveau dreptul și cei din bloc. Apoi, noul investitor a cumpărat terenul intabulat. El a spus că a pierdut bani cu șantierul deschis”, a declarat Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani.

De precizat este că blocul „Avicola” este identificat în apropierea reprezentanței ”Skoda” de pe șoseaua Iași-Târgu-Frumos. Conform autorizației, investiția urma să fie finalizată până pe data de 27 iulie 2022. La Primăria Lețcani, societatea Lis Affairr SRL a câștigat mai multe contracte.

Investitorul promite că nu va ceda și că va cere cheltuieli de judecată

Contactat de reporterii BZI, Călin Toma a precizat că nu știa despre acțiunea Prefecturii, dar că se va apăra în instanță.

”Nu știu ce au avut la bază. Nu se va termina așa. Cineva va trebui să achite cheltuieli de judecată. Nu știu dacă cineva putea elibera o autorizație de construire, iar, apoi, să vină cineva și să spună că nu e bine”, a declarat Călin Toma.

Nu este prima oară când instanțele judecătorești intervin în cazul proiectelor imobiliare. În 2021, Curtea de Apel Iași a decis să anuleze autorizația de construire nr. 1012/04.10.2018, emisă pe numele societății Marluc-H SRL, condusă de dezvoltatorul imobiliar Ioan Hatmanu, cunoscut pentru relațiile strânse cu decidenții din Primăria Iași.

Conform autorizației, clădirea de locuințe colective a fost aprobată pe o suprafață de doar 464 de metri pătrați, situată pe Strada Fericirii, nr. 2, în apropierea zonei Smârdan. Regimul de înălțime aprobat este de P+3+M. În total erau prevăzute 15 apartamente, dintre care 6 cu o cameră și 9 cu două camere, dar și 11 locuri de parcare.

Motivul anulării a fost că nu s-a respectat numărul de parcări. Afaceristul Călin Toma a vrut să ridice un bloc lângă apartamentele ”Avicola”, dar autoritățile au arătat că autorizația de construire este ilegală.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024