Prima pagină » Economic Local » Începe a doua etapă a recalculării pensiilor. Cine sunt persoanele din Iași care vor primi mai mulți bani?
Începe a doua etapă a recalculării pensiilor. Cine sunt persoanele din Iași care vor primi mai mulți bani?

Începe a doua etapă a recalculării pensiilor. Cine sunt persoanele din Iași care vor primi mai mulți bani?

02 sept. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

A doua etapă a recalculării pensiilor din Iași începe de astăzi, 2 septembrie 2024. Această etapă va dura până în luna februarie 2025. Vor fi luate în calcul primele sau bonusurile.

Angajații Casei Județene de Pensii Iași au demarat a doua etapă a recalculării pensiilor. Acestea vor fi recalculate pe baza veniturilor nepermanente, obținute înainte de aprilie 2001, cum sunt bonusurile sau primele, sporurile și al 13-lea salariu, astfel că aceste persoane vor fi avantajate la recalcularea pensiilor. De asemenea, vor fi recalculate pensiile ieșenilor care au lucrat în Cooperativele Agricole de Producție (CAP), în jur de 9.000 de persoane din județ. Din păcate, pentru a obține adeverințele care să ateste vechimea în muncă, pensionarii din Iași trebuie să plătească niște tarife stabilite de Casa Națională de Pensii Publice. Acestea pot ajunge până la 4.000 de lei pentru cercetarea unui interval de 30 de ani. Astfel, dacă veniturile au fost obținute înainte de aprilie 2001, pensionarii trebuie să ducă la Casa de Pensii adeverințe prin care să le justifice.

„Cum am mai spus, veniturile nu vor scădea, ci vor rămâne cel mai avantajos. Dacă sunt erori de calcul, le vom corecta”, susține Maria Andronache, director al Casei Județene de Pensii Iași.

Începe a doua etapă a recalculării pensiilor, la Iași

Astfel, ieșenii care vor să afle vechimea în muncă, dacă au muncit înainte de anul 2001, trebuie să plătească o taxă administrativă, care ajunge la 101 lei, fără TVA, taxa de cercetare pentru numărul de ani solicitați și taxa de eliberare pentru numărul de ani identificați în urma cercetării. La acestea se adaugă tarifele pentru fiecare an cercetat și tariful pentru eliberarea certificatului de venituri. În cazul în care, în urma cercetării reiese că perioada lucrată este mai mică decât cea declarată, taxa de eliberare se aplică doar pentru perioada găsită, fără a se restitui însă taxa de cercetare. O adeverință se eliberează în maximum 60 de zile de la data achitării taxei. Ieșenii au venit la Casa de Pensii pentru a cere lămuriri cu privire la deciziile de recalculare a pensiilor.

Pensionarii din Iași au primit deciziile de recalculare a pensiilor

În total, 151.000 de pensionari din Iași au beneficiat de aceste modificări. Ieșenii cărora li s-au emis decizii de recalculare a pensiilor vor încasa, cei mai mulți dintre aceștia, venituri mai mari. Plata pensiilor mărite se va face luna aceasta, conform programului lunar. Pensiile din Iași au crescut, după recalculare, cu sume cuprinse între 1 leu și 5.000 de lei pentru fiecare beneficiar. Specialiștii Casei Județene de Pensii Iași susțin că nu toți pensionarii vor primi mai mulți bani în septembrie. În aceste situații, veniturile lor nu vor scădea, ci vor rămâne aceleași, ca până acum. Media pe Iași a sumelor primite după mărire este de 650 de lei la o pensie.

Ieșenii au 45 de zile să conteste recalcularea pensiei, inclusiv în instanță sau să ceară explicații la Casa Județeană de Pensii Iași. Rămâne de văzut câți bani vor primi în plus beneficiarii în a doua etapă a recalculării pensiilor, la Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *