Muzeul Etnografic al Moldovei, din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, organizează, în perioada 13 decembrie 2024 – 19 ianuarie 2025, expoziția „Datini și obiceiuri de iarnă”
Această expoziție își propune să adâncească cunoașterea tradițiilor de iarnă din Moldova, oferind o privire asupra obiceiurilor și simbolurilor care definesc sărbătorile de iarnă din regiune.
Începând din acest weekend, la Iași va putea fi vizitată expoziția „Datini și obiceiuri de iarnă”
De-a lungul anilor, Muzeul Etnografic al Moldovei a devenit un loc emblematic pentru celebrarea tradițiilor specifice sfârșitului de an.
„Așa cum a devenit deja o tradiție, Muzeul Etnografic al Moldovei oferă publicului, în fiecare lună de decembrie, o manifestare dedicată punerii în valoare a patrimoniului muzeal, care aduce în prim-plan tradițiile specifice sărbătorilor de sfârșit de an”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.
Această expoziție reprezintă o oportunitate rară de a redescoperi vechile datini și de a le explora semnificațiile adânci care au rezistat în fața timpului.
Unul dintre punctele centrale ale expoziției din acest an este reprezentarea măștilor umane, elemente esențiale în alaiurile tradiționale de Anul Nou din Moldova. Măștile, care aduc cu sine o încărcătură simbolică profundă, sunt folosite în diferite ritualuri pentru a alunga spiritele rele și a aduce belșug în noul an. În cadrul expoziției vor fi expuse diverse tipuri de măști, realizate din materiale tradiționale, care au fost folosite în diferite zone ale regiunii Moldovei. Astfel, publicul va avea ocazia să admire măștile din lemn, piele sau materiale textile.
Un festival cu același nume va avea loc tot în acest weekend, pe data de 14 decembrie, la Iași. La acest eveniment vor participa alaiuri din județele Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Iași, Suceava, Vaslui și Neamț.
Ieșenii vor putea descoperi și lucrări realizate de meșteri populari contemporani
În completarea colecției de măști tradiționale, vizitatorii vor putea descoperi lucrări realizate de meșteri populari contemporani care îmbină tehnicile tradiționale cu un stil propriu, contribuind astfel la revitalizarea și perpetuarea tradițiilor populare. Printre aceștia se numără Iulian Mihalachi din Valea Seacă, Bălțătești (Neamț), și Neculai Matei din Buznea, Târgu Frumos (Iași), meșteșugari renumiți care sunt dedicați păstrării meșteșugurilor tradiționale. Expoziția va include obiecte unicate, lucrate cu măiestrie.
Amintim că, la Palatul Culturii, ieșenii pot admira singura expoziție cu caracter permanent din oraș. Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași marchează o etapă importantă în istoria sa prin deschiderea Galeriei de Artă Europeană, o expoziție permanentă care pune în valoare 84 de capodopere, cu ocazia aniversării a 164 de ani de la înființarea Pinacotecii ieșene.
Expoziția „Datini și obiceiuri de iarnă”, organizată la Iași, este un eveniment dedicat celor care doresc să înțeleagă și să simtă magia sărbătorilor de iarnă din Moldova. Vizitatorii sunt așteptați la Muzeul Etnografic al Moldovei, în spațiul special amenajat din Palatul Culturii, de miercuri și până duminică, între orele 10:00 și 17:00, cu ultima intrare la 16:30. Aceasta este o oportunitate rară de a învăța mai multe despre tradițiile care au rezistat de-a lungul secolelor și de a aprecia meșteșugurile care încă dau viață acestor obiceiuri.
Jocurile precreștine ale popoarelor migratoare, dar și alții… care ne-au lasat gunoaiele lor …iar,mai recent manelele…urmează și tradiția lgbt..și ce mai adopta acest popor!