Prima pagină » Local » Începând de astăzi poate fi admirată o barcă veche de 500 de ani la Palatul Culturii din Iași! Ministrul Culturii, Raluca Turcan, prezentă la un eveniment de excepție – FOTO, VIDEO

Începând de astăzi poate fi admirată o barcă veche de 500 de ani la Palatul Culturii din Iași! Ministrul Culturii, Raluca Turcan, prezentă la un eveniment de excepție – FOTO, VIDEO

04 aug. 2024, 17:00, 3 ,
B, , h, , în Local

O barcă veche de 500 de ani, poate fi admirată de astăzi, duminică, 4 august la Palatul Culturii din Iași. La eveniment a fost prezentă și Raluca Turcan, ministrul Culturii.

Prezente la eveniment sunt și oficialitățile locale, precum ar fi  primarul municipiului Iași Mihai Chirica.

Rezultat al unei descoperiri întâmplătoare a localnicilor din Soci, comuna Miroslovești, județul Iași, barca realizată prin scobire dintr-un singur trunchi de copac a fost salvată grație unei colaborări de excepție între Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași și Direcția Județeană pentru Cultură Iași. Recuperarea patrimoniului care supraviețuiește de-a lungul secolelor în sol sau în apă, în afara campaniilor organizate de specialiști în acest scop, este o chestiune de responsabilitate socială, de implicare a comunității și de mândrie civică. Extragerea din mediul în care s-au păstrat până la descoperire presupune un proces de conservare-restaurare ce include operațiuni de o mare complexitate, menite să împiedice degradarea accelerată, iminentă în contextul schimbării condițiilor de microclimat.

În acest context, monoxila a stat aproximativ șase ani sub supravegherea atentă a restauratorilor de la Centrul de Cercetare și Restaurare – Conservare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, făcând obiectul intervențiilor specifice pentru stabilizarea obligatorie a materialului organic.

Comentarii
  • Ha! Am banuieli intemeiate ca nici Tabla si nici Turcan nu pot pronunta din prima si fara balbe, „monoxila”. Ca de auzit de asa ceva pana acum, sigur nu au auzit.
    Daca peste 2 luni o veti intreba pe Turcan despre monoxila, sigur nu va sti ce e aia. Dar nah, e ministru. Al culturii!

  • Lasa impresia ca vor sa se traga cu monoxila pe Bahlui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *