Prima pagină » Actualitate » Începând de astăzi, orice victimă poate solicita un ordin de protecție, indiferent de identitatea agresorului
Începând de astăzi, orice victimă poate solicita un ordin de protecție, indiferent de identitatea agresorului

Începând de astăzi, orice victimă poate solicita un ordin de protecție, indiferent de identitatea agresorului

31 aug. 2024, 16:20,
în Actualitate

De sâmbătă, 31 august, noua lege privind ordinul de protecție extins intră în vigoare, permițând tuturor victimelor, indiferent de relația lor cu agresorul, să ceară protecție. Anterior, ordinele de protecție erau disponibile doar în cazurile de violență domestică, unde exista o relație de concubinaj sau căsătorie între victimă și agresor.

Legea actualizată extinde protecția și dincolo de sfera violenței domestice, oferind acoperire pentru toate formele de violență, fie fizică, fie psihică. Aceasta include măsuri precum evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, reintegrarea victimei în locuință, menținerea unei distanțe minime între agresor și victimă, interzicerea agresorului de a se apropia de anumite zone frecventate de victimă, și obligarea agresorului să poarte un dispozitiv electronic de supraveghere. De asemenea, agresorul poate fi obligat să predea armele și autorizațiile deținute poliției.

În acest context, Ministerul Justiției lansează campania de comunicare publică „O viață trăită în frică nu e viață” pentru a informa cetățenii despre noile drepturi și măsuri disponibile. Alina Gorghiu a subliniat importanța acestei legi, afirmând că toate victimele au dreptul la protecție, indiferent de tipul de violență sau de agresor, și încurajează pe toți cei afectați să ceară ajutor și să raporteze abuzurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *