Prima pagină » Local » Începând de astăzi, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași sunt acceptate toate grupele de sânge – FOTO

Începând de astăzi, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași sunt acceptate toate grupele de sânge – FOTO

08 apr. 2024, 02:00,
Cristina Doroftei, în Local

Începând de astăzi, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași sunt acceptate toate grupele de sânge. Până în prezent, donarea a fost limitată din cauza stocurilor de sânge foarte mari în comparație cu nevoile pacienților. Astfel, celor cu grupele sanguine 0 pozitiv, A pozitiv și A negativ li s-a amânat prezența la CTS Iași.

Pot dona inclusiv persoanele cu grupa sanguină 0 pozitiv, A pozitiv și A negativ

donator

Până în prezent, donarea a fost limitată din cauza stocurilor de sânge foarte mari în comparație cu nevoile pacienților

Majoritatea donatorilor sunt nemulțumiți din cauza acestor schimbări periodice. Având în vedere că, pe data de 1 ianuarie 2024, valoarea tichetului s-a majorat la 280 de lei, acest lucru a determinat o prezență mai mare a populației la centrele de donare din întreaga țară, aspect pozitiv pentru pacienții, în special pentru cei care suferă de boli oncologice, pentru că nu mai există riscul de a rămâne fără stocuri de sânge.

„Începând cu data de 8 aprilie 2024, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași se acceptă toate grupele de sânge”, au transmis reprezentanții CTS Iași.

Ieșenii pot merge de luni până vineri la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași, între orele 7:30-13:30, cu programare online, care se poate face prin intermediul aplicației BlooDoChallenge, dar se poate dona și fără aceasta.

Iată care sunt condițiile pentru donare

 CTS Iași

Ieșenii pot merge de luni până vineri la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași, între orele 7:30-13:30

Pentru a putea dona sânge, potențialul donator trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Acesta trebuie să aibă vârsta situată între 18 și 60 de ani. În ceea ce privește greutatea, femeile trebuie să cântărească minimum 55 de kilograme, iar bărbații nu mai puțin de 60 de kilograme.

Donatorii trebuie să aibă pulsul situat între 60 și 100 de bătăi pe minut. De asemenea, trebuie să nu fie în evidență cu boli cronice și să nu sufere de alergii severe, alergiile sezoniere, minore, nu sunt criteriu de excludere. Totodată, trebuie să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile. Important de menționat este și faptul că nu pot dona sânge persoanele care și-au făcut tatuaje sau piercing-uri în ultimele 6 luni.

Femeile care doresc să doneze sânge trebuie să nu fie în perioada menstruală și nu trebuie să ia anticoncepționale. Un ultim criteriu pe care trebuie să-l îndeplinească donatorii de sânge este să nu fi consumat alcool cu 48 de ore înainte de a se prezența la centrul de transfuzii. Unele dintre beneficiile donării includ reînnoirea sângelui, creșterea proprietăților compensatorii ale organismului, care ajută donatorul să se recupereze rapid după donare sau pierderea de sânge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *