Prima pagină » Eveniment-Social » Începând cu anul școlar 2023-2024, elevii vor primi un nou tip de bursă, în valoare de 300 lei lunar! Iată care sunt condițiile de acordare

Începând cu anul școlar 2023-2024, elevii vor primi un nou tip de bursă, în valoare de 300 lei lunar! Iată care sunt condițiile de acordare

03 sept. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Începând cu anul școlar 2024-2025, elevii vor primi un nou tip de bursă! Este vorba de bursa de reziliență care are un cuantum de 300 de lei lunar.

Elevii vor primi un nou tip de bursă, în valoare de 300 de lei pe lună

Conform profesorului Sergiu Enea, inspector școlar adjunct al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, elevii vor primi, din anul școlar 2024-2025, o nouă bursă!  Aceasta este bursa de rezilienţă care va fi de 300 de lei pe lună. Aceasta se va acorda elevilor care au obținut media anuală, cel puțin, 7 și, cel mult, 9,50. Cei care au avut media anuală mai mare de 9,50 vor beneficia de bursa de merit. Numărul elevilor beneficiari ai bursei de reziliență este de 30 la sută din numărul de elevi al fiecărei clase de gimnaziu și de liceu inclusiv învățământ profesional și dual dintr-o unitate de învățământ preuniversitar de stat. O noutate pentru județul Iași este acordarea burselor și pentru elevii Liceului Univesității «Alexandru Ioan Cuza» din Iași. Până în acest an, aceștia nu primeau burse de la stat.

„În acest an școlar, se vor da următoarele tipuri de burse: excelență olimpică I, excelență olimpică II, bursă de merit, bursă de reziliență, bursă socială și bursă tehnologică. Bursele de merit, reziliență și tehnologice se acordă în fiecare an școlar, în perioada cursurilor școlare. Cuantumul este următorul: 450 de lei pe lună pentru bursa de merit și 300 de lei pe lună pentru bursa de reziliență, socială și cea tehnologică. Elementul de noutate este bursa de reziliență care se acordă elevilor de gimnaziu și liceu, inclusiv de învățământ profesional și dual, care au obținut, cel puțin, media 7 în anul școlar anterior. Se păstrează acel principiu de 30 la sută din numărul total de elevi. Dacă nu se atinge acest procent de 30 la sută, vor fi acordate mai puține burse. Practic, este bursa elevilor cu medii cuprinse între 7 și 9,50. Un element de noutate pentru județul Iași este acordarea burselor și pentru elevii Liceului Universității «Alexandru Ioan Cuza» din Iași”, declară Sergiu Enea, inspector școlar adjunct al ISJ Iași.

În anul școlar care s-a încheiat au fost acordate peste 40.000 de burse sociale

Conform reprezentanților ISJ Iași, în anul 2023-2024 au fost acordate un număr de 40.592 de burse sociale elevilor din județul Iași.

„În luna iunie a anului 2024, ultima lună a anului școlar 2023-2024, în Municipiul Iași au fost acordate 10.108 burse sociale, în Municipiul Pașcani, 2.075, orașul Hârlău, 1682, în orașul Podu Iloaiei, 751, orașul Târgu Frumos, 1267, iar totalul pe județul Iași este de 40.592 de burse sociale”, adaugă Sergiu Enea, inspector școlar adjunct al ISJ Iași.

Bursele sociale în valoare de 300 de lei pe lună se acordă elevilor din familii cu un venit mediu net pe lună/membru de familie, pe ultimele 12 luni, mai mic de 50 la sută din salariul minim net pe economie, elevilor cu unul sau ambii părinți decedați, respectiv celor asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, elevilor din familii monoparentale, elevilor cu deficiențe/afectări funcționale, produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului și elevilor din familii care beneficiază de venit minim de incluziune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *