Prima pagină » Local » Începând cu anul 2025, olimpicii de nivel național care au obținut locurile II, III și mențiune nu se mai pot înscrie la facultate fără admitere. O petiție a fost inițiată în acest sens: „Această decizie este nejustificată”
Începând cu anul 2025, olimpicii de nivel național care au obținut locurile II, III și mențiune nu se mai pot înscrie la facultate fără admitere. O petiție a fost inițiată în acest sens: „Această decizie este nejustificată”

Începând cu anul 2025, olimpicii de nivel național care au obținut locurile II, III și mențiune nu se mai pot înscrie la facultate fără admitere. O petiție a fost inițiată în acest sens: „Această decizie este nejustificată”

19 sept. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Local

Începând cu anul 2025, absolvenții de liceu care sunt olimpici la nivel național cu locurile II, III și mențiune nu se mai pot înscrie la facultate fără admitere. În mediul online a fost inițiată o petiție pentru corectarea acestei noi schimbări, petiție care a fost semnată deja de peste 2.000 de persoane.

Olimpicii de nivel național cu locurile II, III și mențiune nu se mai pot înscrie la facultate fără admitere

Conform ordinului de ministru 3.693/2024 pentru aprobarea Metodologiei – cadru privind organizarea admiterii în învățământul superior, în ciclurile de studii universitare de scurtă durată, de licență, de master și de doctorat, absolvenții de liceu care sunt olimpici la nivel național cu locurile II, III și mențiune nu se mai pot înscrie la facultate fără admitere.

„Candidații la studiile universitare de licență care au obținut, în perioada studiilor liceale, distincții (premiile I, II, III, la olimpiade școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și/sau premiul I la olimpiade naționale, finanțate de Ministerul Educației) beneficiază de dreptul de a se înscrie, fără susținerea concursului de admitere, pe locuri finanțate de la buget, în instituțiile de învățământ superior de stat și, respectiv, cu taxă, în instituțiile de învățământ superior particulare sau confesionale. Instituțiile de învățământ superior pot corela prin regulamentul propriu disciplinele școlare la care au fost obținute premiile cu domeniile de studii pentru care se organizează admiterea la studii”, se arată în ordinul de ministru.

În mediul online a fost inițiată o petiție pentru a fi corectată această nouă regulă, adresată Ministerului Educației.

„Solicit reintroducerea posibilității ca și absolvenții de liceu cu premiile II, III și mențiune la olimpiade – etapele pe țară să poată beneficia de acces direct la universități. Consider că această decizie este nejustificată și are urmări negative atât asupra elevilor cu performanțe deosebite, cât și asupra sistemului de învățământ românesc, în ansamblu; este esențială pentru viitorul educațional al acestor elevi de excepție”, se arată în petiție.

Petiția a fost semnată de peste 2.000 de persoane

În petiție sunt menționate și șase argumente pentru introducerea posibilității ca olimpicii naționali cu premiile II, III și mențiune să poată din nou să se înscrie fără admitere la facultate de anul viitor. Petiția a strâns deja 2.200 de semnături.

„Recunoașterea meritului academic și motivația pentru excelență. Elevii care obțin premiile II, III și mențiuni la olimpiadele naționale demonstrează un nivel înalt de cunoștințe și competențe într-un domeniu specific. Eliminarea posibilității lor de a intra la facultăți fără examen afectează motivația de a continua să investească timp și efort în dezvoltarea lor academică, descurajând excelența în rândul tinerilor talentați. Acces echitabil la oportunități educaționale. Diferența între premiul I și premiile II, III sau mențiune este, adesea, extrem de mică și depinde de factori care nu reflectă neapărat întregul potențial al elevului. Privarea acestora de oportunitatea de a intra la facultate ar crea o inechitate în accesul la educație, în condițiile în care acești elevi au dovedit performanțe remarcabile, de multe ori echivalente cu cele ale câștigătorilor premiului I. Stimularea participării la olimpiade și competiții naționale. Introducerea unui criteriu restrictiv pentru admiterea la facultate va reduce atractivitatea participării la olimpiade și competiții naționale, mai ales pentru elevii care știu că o mică diferență de punctaj i-ar putea împiedica să beneficieze de acest avantaj. Astfel, se pierde un stimulent important pentru participarea la concursuri, care contribuie la îmbogățirea experienței educaționale și personale a tinerilor”, se arată în petiție.

Printre argumentele menționate se numără și continuitatea tradiției de sprijinire a olimpicilor.

„Valorificarea capitalului uman, înalt calificat. Elevii olimpici reprezintă un segment valoros al societății, care poate aduce o contribuție semnificativă în viitorul economic și tehnologic al țării. Asigurarea accesului lor la facultăți este o investiție în capitalul uman, înalt calificat. Neglijarea premiilor II, III și mențiunilor înseamnă pierderea unor tineri cu potențial imens, care ar putea aduce beneficii majore în diverse domenii. Continuitatea tradiției de sprijinire a olimpicilor. Până la această schimbare, de cel puțin opt ani, metodologia de admitere a recunoscut meritul tuturor premianților olimpiadelor naționale, indiferent de locul pe podium. Această tradiție a oferit un cadru în care toți elevii cu performanțe deosebite erau sprijiniți să-și continue parcursul academic în condiții optime. Revizuirea acestei practici contravine eforturilor constante de a încuraja performanța educațională și de a promova egalitatea de șanse pentru toți olimpicii. Beneficiu pentru universități. Admiterea olimpicilor cu premiile II, III și mențiune aduce un plus de valoare universităților prin diversitatea de perspective și experiențe pe care aceștia o aduc. Acești elevi sunt, de obicei, curioși, motivați și dornici să învețe, reprezentând un potențial uriaș pentru dezvoltarea cercetării și a inovării”, se mai arată în petiție.

Olimpicii de nivel național cu locurile II, III și mențiune nu se mai pot înscrie la facultate fără admitere, începând cu anul 2025.

Bugetul.ro
Belea mare pentru Antena 3 CNN și România TV. Cele două televiziuni de știri concurente au primit vestea din partea membrilor Consiliului Național al Audiovizualului
redactia.ro
Doliu în lumea artistică. A murit actrița Andreea Raicu
Bugetul.ro
Fabrica românească vândută pe nimic unui milionar israelian. Cumpărătorul a murit, iar acum afacerea a ajuns pe mâinile moștenitoarelor omului de afaceri
a1.ro
David Pușcaș vrea să facă pace cu Luminița Anghel după 10 ani de când au rupt legătura. Fiul adoptiv simte că este „al nimănui!"
Playtech.ro
Cât timp trebuie încălzit motorul mașinii când e ger afară. Sfatul lui Titi Aur pentru toți șoferii: “Atenție, uzurile sunt foarte mari”
observatornews.ro
Tradiţii de Dragobete. Cine nu respectă cel mai important obicei al zilei va avea ghinion tot anul
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cea mai mare notă de la Bamboo: 104.000 de euro. Ce făcea Joshua Castellano
realitatea.net
Cel mai murdar oraș din România. Localnicii se plâng de gunoaie necolectate și de o infrastructură de salubrizare jalnică
SportpeSurse
E de nerecunoscut la 40 de ani! Ce s-a ales de Victoraș Iacob, fostul atacant al Stelei în fabulosul sezon „UEFAntastic”
Playtech.ro
Înşelăciunea Kaufland face ravagii printre clienţi. Mesajul care ar trebui să îi pună pe gânduri pe cumpărători, ce date se cer
Dailybusiness.ro
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
RomaniaTV
Ministerul Muncii anunţă vouchere de 2,5 milioane!
stiriromania.ro
Cum arată Eliza Iliescu acum, la 19 ani. Din ce bani trăiesc lunar Adriana Iliescu și fiica ei
RomaniaTV
Irina Loghin, petrecere pe lux și opulență, la 86 de ani. Cum a venit îmbrăcată. Invitații au crezut că nu văd bine
redactia.ro
Cui i-a trimis Andrei Perneș ultimul mesaj înainte să moară. Ce a scris fostul concurent de la "Mireasa" în el. Detalii cutremurătoare
ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 februarie 2025
24 februarie 2025