Prima pagină » Local » Încep să dispară produsele de bază de pe rafturile hipermarket-urilor din Iași. Ieșenii se înghesuie la rafturile cu ulei, făină sau zahăr

Încep să dispară produsele de bază de pe rafturile hipermarket-urilor din Iași. Ieșenii se înghesuie la rafturile cu ulei, făină sau zahăr

11 mart. 2022, 02:00,
George Popa în Local

Încep să dispară produsele de bază de pe rafturile hipermarket-urilor din Iași. Ieșenii încep să cumpere din ce în ce mai multe produse de bază, precum ulei, făină și zahăr. Un lanț de hipermarket-uri a început deja să limiteze numărul de produse pe care le poate cumpăra un singur client

Dispar încet produsele de bază de pe rafturile hipermarket-urilor din Iași. Unele lanțuri de magazine din Iași au început să limiteze cantitatea de ulei, zahăr sau făină pe care o pot cumpăra ieșenii. În sensul că aceste produse de bază pot fi cumpărate doar în limita a 5 baxuri de persoană.

”Articolul «zahăr» se poate comercializa în limita a 5 baxuri per persoană. Vă mulțumim pentru înțelegere”, este mesajul afișat deasupra raftului cu zahăr în magazinele Lidl.

Același mesaj este regăsit și în cazul rafturilor cu ulei sau făină. Cu toate acestea, rafturile devin din ce în ce mai goale. Se pare că în topul listelor de cumpărături ale ieșenilor se află făina și mălaiul. Aceste două produse fiind și cele mai cumpărate din hipermarket-urile Kaufland, Lidl sau Carrefour. Imediat după făină și mălai, ieșenii se opresc la rafturile cu ulei și caută prețul cel mai avantajos, pentru a face economie.

”Vreau să cumpăr și eu doi litri de ulei, dar văd că nu mai găsesc… Nu știu de ce cumpără lumea atâta ulei… Văd că din ăsta ieftin nu mai este și nici nu îmi este la îndemână să dau 20 de lei pe un litru de ulei, când știu că pot cumpăra și mai ieftin”, a spus una dintre clientele unui hipermarket din Iași.

Prețurile au rămas neschimbate

Din fericire, cu toate că produsele de bază par să dispară încet de pe rafturi, prețurile acestora au rămas neschimbate. Ieșenii se înghesuie să cumpere produse de bază de frică să nu crească prețurile.

”Vreau să cumpăr și eu câte ceva, să am acolo, în cămară, că cine știe ce va fi… Mai bine să fim siguri, că uitați ce se întâmplă cu prețurile la benzină și știu că dacă benzina se scumpește, se scumpesc toate. Plus că uite ce se întâmplă la graniță…”, a povestit o bătrână care aștepta să cumpere făină la unul dintre marile hipermarket-urile din Iași.

Cu toate că unele rafturi rămân goale, prețul produselor a rămas neschimbat. Cel mai ieftin litru de ulei poate fi achiziționat cu aproximativ 8 lei. Un kilogram de zahăr este în jur de 3 lei. Același preț de 3 lei este plătit de către clienții hipermarket-urilor și pentru un kilogram de mălai. În schimb, contrar situației prezentate, unele hipermarket-uri, dar și unele supermarket-uri, oferă promoții la aceste produse de bază. Spre exemplu, în unul dintre hipermarket-urile din Iași un kilogram de făină poate fi achiziționat și la 2 lei și 79 de bani, aceasta făcând parte din lista scurtă de alimente ce sunt necesare în caz de război.

Încep să dispară produsele de bază de pe rafturi, la fel ca în urmă cu 2 ani

Această situație a mai fost întâlnită la Iași și în urmă cu 2 ani. Atunci ieșenii au început să ia cu asalt supermarket-urile și hipermarket-urile din Iași din cauza pandemiei de COVID-19. La acea vreme cu greu se mai găseau produse de bază pe rafturile magazinelor. Ieșenii așteptau minute bune la coadă ca să cumpere baxuri de făină, zahăr, ulei, paste făinoase și conserve cu hrană. Ieșenii erau speriați de perioada de izolare care se anunța și, din această cauză, își doreau să se aprovizioneze cu alimente neperisabile.

În schimb, cu toate că situația rafturilor goale din hipermarket-uri a fost mult mai gravă în urmă cu 2 ani, totul s-a finalizat cu bine și s-a dovedit că goana ieșenilor după produse de bază a fost în cele din urmă doar o risipă de alimente. Și anul trecut, în luna noiembrie, au început să dispară produsele de bază de pe rafturile supermarket-urilor, temerea fiind atunci că prețurile vor exploda din cauza măsurilor anti COVID-19 anunțate atunci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
10 august 2024
10 august 2024