Prima pagină » Economic Local » Încep plățile! Iată cât vor încasa crescătorii de bovine din Iași chiar înainte de sărbători
Încep plățile! Iată cât vor încasa crescătorii de bovine din Iași chiar înainte de sărbători

Încep plățile! Iată cât vor încasa crescătorii de bovine din Iași chiar înainte de sărbători

12 dec. 2019, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din județ primesc vești bune. Crescătorii care anul acesta au solicitat de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Iași subvențiile pentru animalele din gospodării vor primi banii promiși. De astăzi sunt virate în conturile fermierilor sumele pentru sprijinul cuplat pentru vaci de lapte, bivolițe de lapte și taurine din rase de carne și metișii acestora. Subvenția acordată pe fiecare cap de animal a scăzut foarte mult anul acesta, cu 54 de euro pe cap de animal. Anul acesta, fermierii vor încasa 237,4446 euro/cap de animal, mult mai puțin față de anul trecut când sprijinul cuplat era pentru fiecare 291,4906 euro.

„Noi pregătim deja cererile de plată pentru acești fermieri. Nu vor primi toți odată banii, mă refer la numărul total de fermieri care au solicitat subvențiile, ci pe rând”, au declarat reprezentanții APIA.

A scăzut drastic subvenția

Potrivit specialiștilor, această subvenție europeană acordată fermierilor este cea care a înregistrat cea mai spectaculoasă scădere a cuantumului pe cap de animal, de la primul an în care fermierii au încasat această subvenție, anul 2015, până în prezent. Astfel, în primul an de plată, subvenția era de 1.221,9248 de euro pe cap de animal, iar în prezent a ajuns la doar 237,4446 euro. În anul 2016, subvenția a fost de 690,6164 de euro/cap de animal, iar anul următor, sprijinul cuplat zootehnic pentru taurine din rase de carne și metișii acestora a continuat să scadă și a ajuns la o valoare de 446,5667 de euro/cap de animal. Anul trecut, fermierii au încasat 291,4906 euro/cap de animal. Anul acesta, pentru a primi subvenția europeană, fermierii trebuie să aibă între 10 și 250 de capete în gospodărie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *