Prima pagină » Local » Încep lucrările de reparații ale podului din Alexandru cel Bun! Acestea vor fi realizate etapizat pentru a nu îngreuna traficul

Încep lucrările de reparații ale podului din Alexandru cel Bun! Acestea vor fi realizate etapizat pentru a nu îngreuna traficul

14 aug. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER în Local

Primăria Iași a anunțat că în anul 2024 vor începe lucrările de reparații ale podului Alexandru cel Bun

Lucrările vor include reabilitarea pasajului și consolidarea zidurilor de sprijin din rampele de acces. În momentul în care vor fi demarate, acestea vor fi împărțite în două etape: în prima vor fi făcute intervenții asupra părților structurale îngropate, care nu vor afecta circulația, iar în a doua se va lucra la suprastructură, calea de rulare a tramvaielor și carosabil.

Încep lucrările de reparații ale podului din Alexandru cel Bun

Primăria Municipiului Iași pregătește începerea lucrărilor de reparații capitale la pasajul Alexandru cel Bun. Dată fiind importanța strategică a podului pentru traficul rutier și circulația tramvaielor, reprezentanții municipalității au avut mai multe consultări cu proiectantul (SC Pod – Proiect SRL), în vederea etapizării lucrărilor astfel încât acestea să nu ducă la blocarea completă a circulației și la izolarea cartierelor Alexandru cel Bun și Dacia. Totodată, Primăria Municipiului Iași a făcut demersuri pentru contactarea unui constructor care să execute lucrările de reparații capitale la pasajul Alexandru cel Bun.

„Din corespondența cu SC Geiger Transilvania SRL a reieșit faptul că această companie nu a dorit să accepte condițiile primăriei și ale proiectantului, adică să etapizeze lucrările în așa fel încât acestea să nu ducă la restricționarea completă a circulației în zonă. După soluționarea acestor diferențe de abordare, contractul va fi semnat, iar lucrările vor demara în funcție de necesitățile orașului și ale locuitorilor afectați direct, iar nu de interesele companiei. Este important de subliniat că, potrivit expertizelor tehnice realizate, pasajul Alexandru cel Bun nu prezintă deteriorări structurale și nu există niciun risc pentru siguranța circulației. Lucrările vor include reabilitarea pasajului și consolidarea zidurilor de sprijin din rampele de acces. În momentul în care vor fi demarate, lucrările de reparații vor fi împărțite în două etape: în prima etapă vor fi făcute intervenții asupra părților structurale îngropate, care nu vor afecta circulația, iar în a doua se va lucra la suprastructură, calea de rulare a tramvaielor și carosabil”, au transmis reprezentanții Primăriei Iași.

Pasajul a fost construit, în perioada 1977-1980, de Grupul de Șantiere Drumuri și Poduri Iași, în baza unui proiect tehnic întocmit de Institutul de Cercetări și Proiectări Moldova Iași. Pasajul are o lungime de 521,85 metri. Carosabilul are o suprafață de 8.767,80 metri pătrați, iar trotuarele de 2.435,40 metri pătrați.

Lucrările de la podul din Bucium vor fi finalizate în maxim doi ani

Mihai Chirica a transmis faptul că în prezent se lucrează la podul din Bucium în zona de infrastructură. Recent, au fost comandate și grinzile din beton.

„Sunt începute lucrările, se lucrează pe partea din intrados, pe partea de infrastructură. S-au făcut sondaje, expertize, s-au luat măsurile pentru grinzi, s-au contractat grinzile parțial, grinzile din beton care vor fi schimbate. Ne țin într-un fel pe loc măsurile impuse de calea ferată ca să putem da drumul la utilaje și deasupra, astfel încât, după ce vom construi drumul peste calea ferată, tot din banii municipiului Iași, vom putea să ducem și acest proiect la bun sfârșit. Este un nod foarte important, din punctul meu de vedere, atât pentru legătura dintre cartierul Bucium și restul orașului, dar și din punct de vedere al transportului de mărfuri, încât abordarea acestui proiect trebuie să fie foarte atentă. În maxim 2 ani, vor fi finalizate lucrările, dar fără deranjarea substanțială a traficului rutier. Motiv pentru care construim un drum peste calea ferată tangent cu pasajul Socola, astfel încât să suplinim deficitul de trafic prin scoaterea completă a structurii podului. Practic, dispare orice grindă de acolo, vor fi puse grinzi noi și se va reface în totalitate infrastructura podului”, a declarat Mihai Chirica.

Primăria Iași a anunțat că în anul 2024 vor începe lucrările de reparații ale podului Alexandru cel Bun. Acestea se vor desfășura etapizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *