Prima pagină » Local » Încep lucrările de reabilitare a palatului bântuit din comuna Miroslava! Construcția monument istoric a fost realizată la începutul secolului al XIX-lea

Încep lucrările de reabilitare a palatului bântuit din comuna Miroslava! Construcția monument istoric a fost realizată la începutul secolului al XIX-lea

30 iul. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER, în Local

Lucrările de reabilitare a palatului bântuit din comuna Miroslava au intrat în faza de proiectare. Contractul are o valoare de 155.288 de lei, fără TVA

Consiliul Județean a anunțat recent că lucrările de reabilitare a Palatului Sturdza din Miroslava au intrat în faza de proiectare. Președintele CJ Iași, Costel Alexe, a semnat ordinul de începere a lucrărilor, iar firma care va realiza proiectul D.A.L.I este Bridge Blue Consultancy SRL, din București.

Încep lucrările de reabilitare a palatului bântuit din comuna Miroslava. Contractul de proiectare are o valoare de 155.288 de lei, fără TVA

Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, a semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru serviciile de proiectare faza D.A.L.I  – documentații pentru obținerea avizelor și acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism la obiectivul de investiții „Restaurarea și consolidarea Palatului Sturdza din localitatea Miroslava”. Contractul, în valoare de 155.288 de lei, fără TVA, a fost câștigat de S.C. BRIDGE BLUE CONSULTANCY SRL, din București. Durata de prestare a serviciilor este de trei luni de la emiterea ordinului de începere. Proiectul pentru „Restaurarea și consolidarea Palatului Sturdza din localitatea Miroslava” se află pe lista sinteză în cadrul Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat, coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

„Am reușit în primul mandat să redăm strălucirea unor obiective de patrimoniu simbol ale Iașului, precum Casa Muzeelor (clădirea fostei chesturi), muzeul «Vasile Pogor» sau Casa Gane, și vom continua să identificăm resurse pentru a readuce la viața povestea a cât mai multor clădiri din județ. Vom transmite, din generație în generație, istoria Iașului pe care o poartă bogatul nostru patrimoniu cultural”, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

Palatul principesei Olga Sturdza își va recăpăta strălucirea. Importanta construcție încărcată de istorie va fi consolidată și reabilitată după finalizarea serviciilor de proiectare. Donate de principesa Olga Sturdza în urmă cu aproape un secol, atât palatul, cât și întreaga moșie boierească au fost folosite de primul liceu agricol din Romania, Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Miroslava, acolo unde marea personalitate al cărei nume îl poartă instituția a fost chiar primul elev înscris. După ce vechile familii de fanarioți și boieri, Beldiman, Mavrocordat, Cantacuzino și, mai apoi, Sturdza, au părăsit imensa moșie, de peste 200 de hectare, au rămas numeroase generații de elevi și profesori care au fost legate de un mister neelucidat nici până astăzi, cel al fantomei îmbrăcate în mireasă, care își face apariția la diferite intervale de timp în zona palatului.

Mireasa care bântuie palatul ar fi fost o tânără cu sânge nobil

Misterul impunătorului palat al împărătesei Sturdza se învârte în jurul legendei tinerei mirese ce s-ar fi aruncat de la unul dintre balcoanele clădirii. Se spune că fantoma îmbrăcată în mireasă își face apariția la diferite intervale de timp în zona clădirii. Nu doar aceste apariții au șocat comunitatea din zonă, ci și numeroasele întâmplări stranii petrecute pe domeniul boieresc, acolo unde au existat mai multe cimitire de-a lungul anilor.

Zgomote și bufnituri puternice, uși încuiate care se deschid mereu sau chiar voci și țipete ar fi auzite din clădirea pustie. Astfel de întâmplări i-au înspăimântat pe cei care au fost martorii evenimentelor stranii, mai exact pe angajații vechi de zeci de ani sau pe diferitele generații de elevi care au călcat pragurile liceului. Cei care au fost reticenți când au auzit legendele misterioase au fost puși față în față cu astfel de situații neobișnuite și au jurat cu mâna pe inimă că se întâmplă ceva paranormal în palatul principesei din Iași. În ceea ce privește tânăra cu sânge nobil care s-ar fi aruncat de la balconul clădirii, aceasta ar fi fost fiica unui proprietar al clădirii, de la finalul secolului al XIX-lea, mai exact în jurul anului 1880, al cărui nume nu se cunoaște pentru că în acea perioadă au existat mai mulți proprietari care s-au schimbat. Potrivit legendei spuse de bătrânii locului și de foștii directori, fiica acestuia urma să se căsătorească cu un tânăr care provenea tot dintr-o familie nobilă. Cu câteva zile înainte de nuntă, acesta a murit. După marea iubire care a existat între ei, fata ar fi intrat într-o depresie puternică, iar într-o noapte s-ar fi îmbrăcat în mireasă, ar fi urcat în balconul turnului, s-ar fi aruncat și ar fi decedat. De atunci au fost mai multe episoade în care oamenii au povestit că au văzut fantoma miresei.

Lucrările de reabilitare a palatului bântuit din comuna Miroslava au intrat în faza de proiectare. Contractul are o valoare de 155.288 de lei, fără TVA. Recent, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, a semnat ordinul de începere a lucrărilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *