Prima pagină » Economic Local » Încep înscrierile la APIA, pentru subvenția de 73 de euro pe cap de vacă adultă. Ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii din Iași
Încep înscrierile la APIA, pentru subvenția de 73 de euro pe cap de vacă adultă. Ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii din Iași

Încep înscrierile la APIA, pentru subvenția de 73 de euro pe cap de vacă adultă. Ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii din Iași

14 feb. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Fermierii din Iași care vor să obțină subvenția de 73 de euro pe cap de animal se pot înscrie la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Potențialii beneficiari pot trimite cererile prin care solicită ajutoarele financiare în schema de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași primește cererile pentru subvenția de 73 de euro pe cap de vacă adultă până la 23 martie 2023.

Beneficiarii sunt crescătorii de animale care au în posesie permanentă bovine înscrise în BND, în calitate de proprietar de animale și/sau proprietar de exploatație, respectiv persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice, societăți agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991, privind societățile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare.

Fermierii din Iași pot primi subvenția de 73 de euro pe cap de animal

Valoarea totală a schemei de ajutor de stat este de 217.756.000 de lei pentru beneficiarii din toată țara, respectiv 44 de milioane de euro, și se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pe anul 2023. Valoarea totală a ajutorului, ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar, nu depăşeşte echivalentul în lei a 250.000 de euro, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Națională a României, valabil la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 3/2023. Documentele depuse/transmise în copie de către beneficiar vor purta sintagma „conform cu originalul”, vor fi datate şi însușite prin semnătură de către beneficiar.

Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2023. Informațiile privind beneficiarii, condițiile de eligibilitate, documentele ce însoțesc cererea de solicitare a ajutorului de stat, precum și Ghidul solicitantului, se vor regăsi pe site-ul APIA – www.apia.org.ro. Crescătorii de bovine din Iași au primit de la APIA alte ajutoare financiare .

Fermierii trebuie să îndeplinească mai multe condiții

Crescătorii de bovine trebuie să dețină minim 5 capete de vaci adulte în exploatație, cu cod ANSVSA, să fi produs și valorificat lapte în perioada 1 august – 31 decembrie 2022.

O condiție importantă pentru obținerea ajutorului financiar este menținerea a cel puțin 75 la sută din efectivul de vaci adulte pentru care s-a solicitat ajutorul de stat până la data de 31 decembrie 2022, cu excepția celor care se află în una dintre următoarele situaţii: faliment, lichidare, forţă majoră sau deţinerea unor exploataţii supuse restricţiilor sanitare veterinare, privind mişcarea animalelor, cauzate de bolile prevăzute la art. 5, alin. (1), lit. a) din Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2016, privind bolile transmisibile ale animalelor, de modificare şi de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătăţii animalelor („Legea privind sănătatea animală”).

Efectivele de bovine din județul Iași au scăzut. Dacă în anul 2010 erau înregistrate 70.738 de bovine, în anul 2020 s-au înregistrat 60.577 de capete. Fermierii din Iași au primit și ajutorul COVID-19 în anul 2021.

Subvenția de 73 de euro pe cap de vacă adultă se acordă pentru prima dată anul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *