Antreprenorii din Iași care vor să obțină 50.000 de euro în programul Start-Up Nation 2025 trebuie să urmeze mai mulți pași. Unul dintre aceștia este înscrierea la cursurile gratuite, organizate de furnizorii acreditați de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, care, însă, sunt obligatorii pentru cei care vor să acceseze 50.000 de euro, fonduri nerambursabile
Încep cursurile obligatorii pentru programul Start-Up Nation 2025
Ieșenii care vor să se înscrie în programul Start-Up Nation, ediția 2025, trebuie să urmeze niște cursuri gratuite de antreprenoriat, organizate de furnizorii acreditați de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului. Cursurile sunt online, durează 40 de ore, iar, la finalul lor, antreprenorii primesc un certificat recunoscut de Ministerul Muncii și Ministerul Educației. Fără acest certificat, nu pot fi accesate fondurile acordate în programul Start-Up Nation, 50.000 de euro nerambursabili. Înscrierile se fac din 15 aprilie, iar, înainte, trebuie identificat furnizorul și depuse documentele necesare înscrierii. Potrivit specialiștilor în consultanță, locurile sunt limitate, iar fiecărui județ sunt alocați mai mulți furnizori care au fost verificați de Minister, fiind vorba de 177 de furnizori din toată țara. Înscrierile se fac pe https://minimis.imm.gov.ro, iar ieșenii care vor mai multe informații pot apela la specialiștii Agenției teritoriale pentru IMM-uri, Investiții și Atragere a Turismului Iaşi, care gestionează proiectele din regiunea Moldovei.
Noi condiții pentru obținerea ajutoarelor financiare
O altă modificare apărută la programul din acest an este faptul că scade de la 20, la 10 puncte punctajul suplimentar acordat firmelor care mențin locurile de muncă obligatorii create prin program pe o perioadă de 30 de luni de la data plății ajutorului financiar nerambursabil. Se introduce un nou criteriu de punctaj, F, prin care primesc punctaj suplimentar de 20, 15, respectiv 10 puncte activitățile dintr-o listă de 212 coduri CAEN, specificată explicit în Anexa 3, la proiectul de procedură – Formularul de înscriere la finanțare. Lista codurilor CAEN nou introduse în program sunt: 1011 Prelucrarea şi conservarea cărnii, 1013 Fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasăre), 1032 Fabricarea sucurilor de fructe şi legume, 1061 Fabricarea produselor de morărit, 1051 Fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor, 2611 Fabricarea componentelor electronice, 2612 Fabricarea subansamblurilor electronice (module), 2620 Fabricarea calculatoarelor şi a echipamentelor periferice, 2630 Fabricarea echipamentelor de comunicaţii, 2640 Fabricarea produselor electronice de larg consum, 2651 Fabricarea de instrumente şi dispozitive pentru măsură, verificare, control, navigaţie.
Cine poate accesa fondurile nerambursabile în valoare de 50.000 de euro
Beneficiarii programului sunt tineri cu vârsta de peste 30 de ani – persoană cu vârsta între 30 de ani și până în 35 de ani neîmpliniți la momentul înscrierii în aplicația electronică aferentă programului, indiferent de statutul pe piața muncii, inclusiv persoana reîntoarsă în țară, dar și persoane în căutarea unui loc de muncă – astfel cum sunt definite la art. 5, pct. III din Legea nr. 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoana reîntoarsă în țară. De asemenea, șomerii pot să se înscrie în program, dar și persoanele inactive, cele care nu fac parte din forța de muncă, respectiv care nu sunt nici ocupate, nici șomere, inclusiv persoana reîntoarsă în țară.
O categorie de beneficiari care pot accesa fondurile nerambursabile sunt persoanele din grupurile dezavantajate pe piața muncii, respectiv persoane cu nivel scăzut de instruire, ultimul nivel de școlarizare absolvit fiind ISCED 2 (învăţământ gimnazial – n.r.), persoane cu dizabilități, persoane din comunitățile supuse riscului de excluziune socială, persoane din zonele rurale, persoane eliberate din detenție, tineri postinstituționalizați, inclusiv persoana reîntoarsă în țară. Bugetul estimat este de 150 de milioane de euro, iar ținta acestui program este înființarea unui număr de 2.500 de întreprinderi nou înființate. Noile modificări la programul din acest an au stârnit un val de nemulțumiri în rândul antreprenorilor din Iași. Aceștia așteaptă de mai bine de jumătate de an lansarea programului Start-Up Nation 2025, iar acum speră că se vor putea înscrie la timp la cursurile de antreprenoriat organizate gratuit, dar care sunt obligatorii pentru accesarea celor 50.000 de euro nerambursabili.