Fermierii din Iași care dețin terenuri cu ambrozie vor fi verificați de Direcția Agricolă, iar amenzile aplicate pot fi usturătoare. Verificările în teren au început de la data de 1 iulie 2020, iar firmele care nu au luat măsurile specifice în această situație riscă amenzi de până la 20.000 de lei. Fermierii din Iași au avut timp în perioada 6-30 iunie 2020 să ia măsurile specifice combaterii ambroziei. Planta este considerată de specialiști extrem de periculoasă pentru persoanele alergice
Fermierii din Iași care dețin terenuri cu ambrozie vor fi verificați de Direcția Agricolă, iar amenzile aplicate pot fi usturătoare. Terenurile infestate cu ambrozie, din Iași, au fost inventariate până la sfârșitul lunii mai 2020, iar după ce au fost somați de autorități, fermierii din Iași trebuie să o elimine prin metode specifice. Calendarul anual de combatere a ambroziei este prevăzut de Legea 62/2018 și de normele sale de aplicare. Ministerul Agriculturii recomandă o serie de metode prin care buruiana poate fi distrusă, iar autoritățile publice locale supraveghează aplicarea metodelor de distrugere a buruienii pe toată perioada de vegetație.
Amenzile sunt cuprinse între 750 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice și între 5.000 și 20.000 de lei pentru persoanele juridice
Potrivit Direcției Agricole Iași, controalele la proprietarii din Iași de terenuri cu ambrozie se fac în două etape. În perioada 1-15 iulie 2020 se pot da doar avertismente proprietarilor de terenuri, iar în perioada 16-31 iulie 2020 se pot aplica amenzi persoanelor care nu au respectat avertismentele primite. Metodele recomandate de specialiști pentru prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia sunt cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole sau erbicidarea.
Direcția Agricolă Iași a demarat controalele la proprietarii de terenuri care au fost somați cu privire la măsurile de distrugere a ambroziei
În cazul în care fermierii din Iași nu pot efectua acțiunile de distrugere a buruienii din cauză că sunt persoane fizice, au afecțiuni medicale sau litigii, cei responsabili cu combaterea buruienii sunt autoritățile publice locale pe a căror rază teritorială este situat terenul cu această plantă.
„Sunt câțiva proprietari cu ambrozie, dar mare parte din ei au luat măsurile care se impun în această situație. Vom verifica toți fermierii din Iași, iar cei care nu au respectat măsurile de combatere a plantei vor fi sancționați”, susțin reprezentanții Direcției Agricole Iași.
Terenurile nelucrate de lângă cursurile de apă sau sistemele de irigații sunt cele mai răspândite terenuri cu ambrozie
Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției Agricole Iași, speciile de plante care aparțin genului Ambrosia sunt printre cele mai nocive plante existente din cauza alergiilor pe care le produc asupra sănătății publice și se află pe terenurile fermierilor din Iași. Cea mai răspândită este specia cunoscută sub denumirea științifică Ambrosia artemisiifolia, denumită popular în România, în funcție de zonă, Floarea pustei sau Iarba de pârloagă. Planta este răspândită în special pe terenurile nelucrate, de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații, bazinelor piscicole, apropierea pădurilor, zone industriale.