Prima pagină » Economic Local » Încep controalele în fermele din Iași! Inspectorii APIA verifică cererile depuse de fermieri pentru obținerea ajutorului COVID-19
Încep controalele în fermele din Iași! Inspectorii APIA verifică cererile depuse de fermieri pentru obținerea ajutorului COVID-19

Încep controalele în fermele din Iași! Inspectorii APIA verifică cererile depuse de fermieri pentru obținerea ajutorului COVID-19

25 mai 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Inspectorii APIA încep controalele în fermele din Iași după ce crescătorii de animale au cerut ajutorul COVID-19. Banii vor intra în conturile beneficiarilor până la finalul lunii iunie 2022

Crescătorii de bovine, porcine și păsări din Iași care au solicitat ajutorul COVID-19 vor fi verificați de inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în următoarea săptămână. Specialiștii agenției din Iași derulează în această perioadă campania de verificări administrative pentru cererile depuse de fermieri.

Verificările au ca scop verificarea datelor furnizate de crescători în cererea de solicitare a ajutorului de stat, în documentele atașate acesteia sau în alte declarații, a respectării conformității cu toate criteriile de eligibilitate, cu angajamentele și cu verificări alte obligații privind schema de ajutor, a condițiilor în care este acordat ajutorul. Controalele pot fi completate și de verificări încrucişate, care au au ca scop evitarea acordării de sprijin necuvenit sau acordarea aceluiaşi tip de ajutor/sprijin de mai multe ori pentru aceleași animale şi evitarea cumulării necorespunzătoare de ajutoare în cadrul schemelor de sprijin.

”Noi derulăm controlul administrativ în această perioadă și după ce finalizăm și controlul pe teren ne pregătim de autorizarea cererilor. Banii trebuie virați în conturile beneficiarilor până la finalul lunii iunie”, susține Sergiu Jităreanu, directorul APIA Iași.

Încep controalele în fermele din Iași cu bovine, porcine sau păsări

În cazul în care inspectorii APIA descoperă nereguli la cererile depuse de fermierii din Iași aceștia riscă să fie respinși de la plata ajutorului COVID-19. Astfel, dacă cererea este depusă în afara termenului de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat în sectorul bovine, fermierul nu primește ajutorul financiar. De asemenea, dacă solicitantul nu a depus toate documentele sau în urma controalelor administrative s-a constatat că nu respectă una sau mai multe condiții de acordare a schemei de ajutor de stat în sectorul bovine, este exclus de la plata ajutorului COVID-19. Crescătorii de vaci, porci și păsări din Iași au depus 2.314 cereri în schema COVID-19.

Astfel au fost depuse 2.303 cereri pentru bovine, 5 pentru suine și alte 6 pentru păsări. Cuantumul pe cap de animal se calculează prin raportarea plafonului la numărul de capete eligibile. În urma stabilirii sumelor cuvenite pentru fiecare beneficiar și după aprobarea de către Ministerul Finanţelor a cererii de deschidere a creditelor bugetare, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale alimentează contul de subvenții al APIA, care la rândul său, repartizează sumele către centrele județene APIA.

Fermierii din Iași primesc ajutorul COVID-19 până la 30 iunie 2022

Autorizarea cererilor la plată se va efectua în termen de 10 zile de la stabilirea cuantumurilor, conform art. 10 alin. (3) din OUG nr. 51 / 2022. Banii vor fi virați în conturile beneficiarilor, conform legislaţiei în vigoare, până la finalul lunii iunie 2022. În anul 2021 cuantumul pe cap de animal a fost de 100 de euro, drept ajutor COVID-19. Bugetul pentru beneficiari, la nivel național, este în valoare de 453.899.000 lei și se asigură din fonduri publice naționale. De curând s-a încheiat campania derulată de APIA, prin intermediul căreia fermierii din Iași pot să obțină subvenții .

În anul 2022 au fost depuse 17.425 de cereri pentru 283.674 de hectare. Inspectorii APIA spun că vor începe controalele și în fermele din Iași începând cu luna iulie 2022 iar fermierii care vor fi verificați vor fi selectați printr-un program special, aleatoriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *