Incendiu izbucnit în această dimineață, 6 septembrie 2021, la o casă de locuit din localitatea Berchișești. Militarii Gărzii de Intervenție Gura Humorului și ai Detașamentului de Pompieri Suceava, împreună cu lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Cornu Luncii.
Au intervenit astăzi cu patru autospeciale de stingere şi o ambulanță SMURD de tip B2 pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din localitatea Berchișești.
Incendiu la o casă din județul Suceava. Acoperișul a fost cuprins de flăcări
La sosirea echipajelor, ardeau acoperișul locuinței și acoperișul unei anexe, corp comun, cu pericol de propagare la întreaga locuință.
A ars acoperișul corpului comun, construit din lemn cu învelitoare din tablă, pe o suprafață de aproximativ 130 de metri pătrați, și s-au degradat obiecte de mobilier, electrocasnice și elemente de tâmplărie.
Cauză probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric, generat de un conductor electric defect sau deteriorat.
Din fericire, nu s-au înregistrat victime, iar pompierii au salvat restul casei de locuit, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava.
Un bătrân a suferit arsuri după ce casa sa a fost acaparată de flăcări
Un bătrân în vârstă de 68 de ani, din satul Slobozia, comuna Cordăreni, județul Botoșani, a suferit arsuri grave, după ce casa în care locuia a fost cuprinsă de flăcări. Cu puțin timp înainte de incident, acesta se certase cu nepotul său, cu care locuiește în aceeași gospodărie.
Din spusele nepotului, care locuiește în aceeași gospodărie, cei doi s-au certat, iar la puțin timp, în casa lor a izbucnit incendiul.
Evenimentul a fost anunțat la finalul lunii august, în jurul orei 13.00.
În cel mai scurt timp, trei echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Dorohoi, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, dar și voluntarii de comună, au ajuns la fața locului și au constatat că locuința ardea ca o torță.
Proprietarul era în curte și prezenta arsuri pe față, mâini și corp.
Recomandări privind exploatarea instalațiilor electrice
- Nu folosiți instalaţii și/sau aparate electrice cu defecţiuni sau improvizaţii.
- Nu suprasolicitați reţeaua electrică prin folosirea simultană a mai multor receptori.
- Nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, reşou, radiator şi altele asemenea.
- Este interzisă folosirea siguranţelor fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat.
- Nu efectuați lucrări de întreţinere, revizii şi reparaţii la instalaţiile electrice cu personal necalificat şi neautorizat.
Recomandări privind folosirea coşurilor şi a burlanelor pentru evacuarea fumului
- Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm. În spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
- Se va evita încastrarea, în coşuri şi burlane, de elemente combustibile ale acoperişului sau planşeului.
- Coşurile se vor prelungi deasupra acoperişului cu cel puţin 80 cm.
- Se va realiza curăţirea anuală a coşurilor de evacuare a fumului, de către personal specializat în domeniu.
Recomandări pentru prevenirea incendiilor cauzate de fumat
- Nu fuma în pat sau când ești obosit ori ai luat medicamente.
- Când fumezi, trebuie să ai lângă tine o scrumieră.
- Nu lăsa ţigara aprinsă înainte de a părăsi încăperea şi umple cu apă scrumiera în care se află mucurile înainte de le arunca.