Un incendiu de pe panta Muntelui Table din Africa de Sud s-a răspândit în campusul din apropiere al Universității Cape Town, forțând evacuarea a sute de studenți, spun oficialii. Flacăra s-a răspândit rapid după ce a izbucnit duminică dimineață lângă un memorial al politicianului Cecil Rhodes. Un restaurant a fost distrus, iar mai mutle clădiri istorice au fost afectate.
Biblioteca istorică a universității și alte clădiri au fost, de asemenea, afectate. Patru elicoptere se luptă cu flăcările cu apă.
Flăcările s-au răspândit rapid din cauza umidităţii scăzute din Cape Town
Parcurile Naționale din Africa de Sud au declarat că pompierii au fost alertați la ora locală 09:00 (07:00 GMT). Flăcările s-au răspândit rapid din cauza umidității scăzute și a tufișului uscat. Din cauza vântului crescând, incendiul şi-a extins şi mai mult rata de răspândire, estimând că pompierii ar avea nevoie de cel puțin trei zile pentru a controla focul.
„După anchetă inițială, se presupune că originea incendiului provine dintr-un foc de vegetaţie”, a spus acesta.
Peste 120 de pompieri au fost dislocate în zonă, iar unul dintre aceștia a trebuit să fie trimis la spital pentru tratament din cauza rănilor suferite prin arsură. Incendiul a distrus parțial Biblioteca Jagger a Universității din Cape Town și istorica Moară Mostert. Au fost afectate și alte clădiri.
„Toți studenții UCT au fost evacuați din campus de către personalul de sprijin al serviciilor de urgență”, a declarat universitatea pe Twitter. Locuitorii din zonă au fost avertizați de fum și funingine în aer și li s-a spus să țină ferestrele și ușile închise.
Între timp, excursioniștii din Parcul Național Table Mountain au fost îndemnați să plece, iar șoferilor care au parcat în zonă li s-a spus să își ridice vehiculele.
Cel mai puternic indendiu din istoria recentă a umanității s-a produs în Australia
Totuși, nu este cel mai puternic incendiu din istorie. Nefericita medalie îi revine incendiului din Australia care distrus mare parte a țării insulare. În tragedia din Australia, autoritățile au dat cifre groaznice. Studiul publicat de aceștia a arătat faptul că nu mai puțin de 3 miliarde de animale au decedat sau au fost mutate din cauza incendiilor de vegetaţie fără precedent care au acaparat Australia în perioada 2019 – 2020.
Aceștia au declarat că incendiul este cea mai mare catastrofă pentru fauna din istoria modernă. De alfel, incendiile din Australia au reînceput în anul 2021 o serie de incendii devastatoare au ameninţat luni, 4 ianuarie 2020, vieţile şi locuinţele unora din cetăţenii statului Western Australia (Australia de Vest). În capitala statului Perth au fost emise mai multe avertizări, potrivit informaţiilor furnizate de Xinhua.